Dizajnerska svetila: Kdo se odloča zanje, kam jih umestiti in kakšne so trenutne smernice na tem področju? To so svetila z brezčasno vizijo, ki poudarjajo prefinjenost, postanejo ključni umetniški element v prostoru in hkrati niso zgolj vir svetlobe. To so svetila, ki niso proizvedena masovno in lahko uspešno prestanejo tudi test časa, daleč od trendov.

Za dizajnerska svetila se običajno odločajo ljubitelji minimalističnega dizajna, ki ne želijo trendovskih izdelkov, temveč raje posegajo po izdelkih, ki so na videz posebni ali celo unikatni, izdelani specifično zanje. To so lahko lastniki večjih nepremičnin, ki opremljajo ali prenavljajo svoje vile na eksotičnih destinacijah, ali pa vse do lastnikov podjetij in uspešnih poslovnežev, ki želijo poudariti, da obožujejo drugačnost.

Kdaj pri tovrstnih svetilih izbrati funkcijo pred estetiko? »Funkcijo je dobro izbrati tam, kjer fokus ni primaren na lepoti bivanja. Estetika pa naj prevladuje v prostorih, kjer iščemo užitek in lepoto ‒ ali statusni simbol. Posledično so tovrstne luči obešene v vilah z visokimi stropi, v razkošnih prostorih nad klubsko, jedilno ali biljardno mizo. Tam ne gre toliko za dejansko svetlobo, bolj za simbolen predmet, ki krasi in bogati prostor,« odgovarja Gorazd Malačič, kreativni vodja in ustanovitelj design studia Asobi ter njihove blagovne znamke Tokio.

Leta 2006 je Asobi prejel priznanje za oblikovanje (srebrno nagrado) na 52. letnem pregledu oblikovanja revije I.D. za futuristične Gwig LED-svetilke. Leta 2014 pa je bilo svetilo Carbon Light (visoko zmogljiva modularna viseča LED-svetilka) izbrano kot finalist v kategoriji osvetlitvenih izdelkov na podelitvi nagrad Architizer Awards.

Pri sodobnih svetlih prevladuje minimalističen dizajn, ki združuje funkcijo in estetiko. Materiali, kot so kovine in steklo, ter premišljena barvna paleta poudarjajo prefinjenost, svetila pa postajajo ključni umetniški element v prostoru, ne zgolj vir svetlobe.

Kako vključiti svetila v interier, kaj je dobro upoštevati in čemu slediti? »Priporočamo premišljeno postavitev luči, kjer komplementarno delujejo funkcionalne in dekorativne luči. Glede na to, ali je prostor deloven ali bivalen, priporočamo ustrezen izbor luči, ki nas glede na tip prostora ‒ ali fokusirajo ali sproščajo.«

Vas bega, kdaj uporabljati razpršeno svetlobo in kdaj svetila, ki ponujajo direktno svetlobo? Razpršena svetloba je idealna za ustvarjanje toplega in sproščujočega ozračja, kot npr. v dnevni sobi, medtem ko je direktna svetloba primerna za poudarjanje in naloge, ki zahtevajo večjo vidljivost, na primer na kuhinjskem pultu ali delovnih površinah. »Pri naših svetilih vedno vključujemo dimmer funkcijo, kar omogoča prilagajanje intenzivnosti svetlobe glede na vaše potrebe – bodisi za prostore, ki jih želite močno osvetliti, ali tiste, kjer iščete mehkejšo, razpršeno svetlobo. Tako lahko preprosto prilagodite osvetlitev vsakega prostora, hkrati pa dodate estetsko in funkcionalno vrednost vašemu domu.«

Cilj brezčasnosti, tako v dizajnu kot tudi v tehnologiji, je vizija Tokio. strokovnjakov, ki stremijo k dolgoročnim rešitvam. Posegajo po materialih, ki bodo zdržali več desetletij, in nenehno razmišljajo o oblikovanju, ki bo prestalo test časa. Posledično v mnogih projektih uporabljajo karbonska vlakna, ki so sicer najbolj v uporabi v aviaciji, navtiki in formuli 1. Tovrstni materiali so izjemno prilagodljivi, čvrsti in hkrati lahki. S tem zagotovijo, da se luči ne bodo zlomile ali zbledele, hkrati pa z materialom lahko dosežejo (skoraj) vse oblikovalske rešitve, ki si jih zastavijo.

Vsak izdelek je narejen ročno in z mislijo na naslovnikove želje. »Nimamo zalog, nimamo delov, ki so proizvedeni masovno. Gre za oseben pristop h kreaciji, ki je mnogokrat unikatna, kajti takih zahtev verjetno ne bo imel več nihče drug.«

Fotografije: arhiv studia Asobi in LEVA studia