Zakonca Mark in Cheryl, po rodu Avstralca, sta se po mnogo letih življenja v Melbournu odločila, da je čas za selitev, prodala svojo hišo v Viktoriji in začela načrtovati prenovo hiše, ki sta jo kupila na Gold Coastu. Mirna zelena lokacija ob vodi, toplo podnebje, ki ga ponuja Queensland skozi vse leto, in bližina sorodnikov so vplivali na njuno odločitev, da si uredita ‘dom za vedno’ in se upokojita na Gold Coastu.

Hiša oziroma Town House/Villa v ograjeni skupnosti, ki je bila zgrajena leta 1999, sicer ni bila v zelo slabem stanju, a zakonca Cheryl in Mark sta si jo želela posodobiti in izboljšati funkcionalnost prostorov, hkrati pa ohraniti standard življenja, ki sta ga imela v Melbournu. Nepremičnino sta kupila že pred tremi leti, jo oddala v najem ter med tem časom načrtovala selitev in prenovo. Zaradi omejitve potovanj in zaprtja mej med pandemijo sta bila zakonca ves čas prenove v Melbournu, tako da sta najela oblikovalko, s katero sta sodelovala na daljavo.

Sloga prenove nista imela povsem opredeljenega, vedela pa sta, da jima je všeč moderno klasičen slog, ki spominja na moderen kmečki slog. Želela sta si dom, ki bo svetel, zračen, brez navlake, dom, ki bo zagotavljal udobje, ko se bosta upokojila čez nekaj let. Ker imata rada naravne materiale, kot je les, sta ne glede na to, da je bil dražji, kot sta prvotno načrtovala, želela vse talne obloge iz lesa. Prav tako jima je bil všeč kontrast med belim in črnim, ki ga je oblikovalka dosegla s črnimi dodatki.

PRED PRENOVO

Kakšen je bil razlog za celotno prenovo hiše?

Predvsem sva želela boljši izkoristek kuhinje in terase, oboje je bilo premajhno in kuhinja ni imela dovolj prostora za shranjevanje posod. Prav tako je bilo zastarelo pohištvo, talne obloge, zastarele kopalnice, na splošno so bili prostori temačni in neprijazni.

Je bila hiša dovolj prostorna ali je bilo treba dodati kakšne nove prostore?

Želela sva dodati še eno pisarno, saj oba delava od doma, in želela sva povezati teraso z notranjimi prostori. V prvem nadstropju sva eno spalnico spremenila v pisarniški prostor, potrebovala sva še en prostor za Cheryl. Na vhodu ob stopnišču je bil prazen neizkoriščen prostor, kamor sva sprva želela prestaviti jedilnico, a nama je oblikovalka to odsvetovala in ta prostor izkoristila za delovni kotiček in manjšo sprejemnico. Dodali smo tudi dvojna črna vrata (French Doors) klasičnega izgleda, ki ne samo da so funkcionalna, so tudi zelo estetska.

Majhno teraso smo povečali, na tla položili lesene obloge in jo tako vizualno povezali z notranjimi bivalnimi prostori. Dodala sva tudi dvigalo v primeru povečanih težav z mobilnostjo, saj je hiša dvonadstropna.

Ali sta vedela, kakšen slog hiše želita? Od kod ideje?

Vedela sva, kako si želiva živeti in kaj nama je všeč, vendar sva potrebovala oblikovalko, da nama pomaga najino vizijo spraviti skupaj tako, da bodo notranji prostori estetski in praktični. Ker zaradi razdalje med prenovo nisva mogla biti v Queenslandu, sva morala imeti tam nekoga, ki je bil zanesljiv, ki si je lahko ogledal prostore in najine sanje oblikoval v koheziven in funkcionalen dizajn. Prav zaradi tega sva najela oblikovalko, ki nama je izdelala konceptualno zasnovo notranje prenove, podprto s 3D-vizualizacijo, izbor materialov in naju povezala z lokalnim gradbenikom, ki je prevzel prenovo.

Kako ste se lotili dekoriranja? Z obstoječimi okraski, okraski s potovanj?

Kot popotnika in družinska človeka sva potrebovala dom, ki bo odražal najino življenje ter prinesel spomine in radosti v najin dom. Imava številne umetnine, ki sva jih zbirala skozi potovanja ter družinske fotografije in spominke, ki si zaslužijo poseben prostor v najinem domu ne glede na slog. Ti dodatki so odraz najinega skupnega življenja in naredijo dom topel in prijeten. Zato nisva želela zapravljati denarja na modnih dekorativnih okraskih in sva raje zapravila za kakovostne materiale in po meri izdelano pohištvo.

Kaj vama je še posebno všeč v novem domu?

Po pravici povedano vse! Vsak prostor uporabljava, celo sobo za goste. Všeč nama je okrasni električni kamin, ki ga uporabljava zelo pogosto, četudi ga prižgeva samo za popestritev ambienta, ali pa kuhinja, ki je središče druženja. Veliko dobimo pozitivnih komentarjev tudi za kopalnice, skratka, vsak prostor nama je všeč in ničesar spremenila.

S katerimi izzivi sta se srečevala med prenovo?

Razdalja, selitev, pomanjkanje materialov, korona, naraščajoči stroški, roki, povečanje proračuna in še kaj. Zaradi vseh teh dejavnikov sva morala precej povečati proračun. Dvigalo in klimatska naprava sta se izkazala za največji strošek, vendar je bilo oboje nujno potrebno, trud se je izplačal. Tudi povečanje terase je dvignilo proračun, a pri lepem vremenu, ki ga ponuja Queensland, se je tudi to izkazalo za pozitivno.

Kako sta bila zadovoljna s celotnim procesom in prenovo?

Celoten proces od najema oblikovalke do sodelovanja z gradbenikom je bil za naju izjemno pozitivna izkušnja. Vsaka odločitev gradbenika ali oblikovalke je bila dobro premišljena in sva jo morala potrditi, prav tako pa sva se skozi proces prenove veliko naučila. Rezultat truda je najin prekrasen dom, ki nama zagotavlja življenjski slog, kakršnega sva si želela, ter nama prinaša izjemno zadovoljstvo vsak dan.

Najin nasvet, če se lotevate prenove: Imejte jasno vizijo, bodite prilagodljivi pri majhnih spremembah, vendar ostanite zvesti prvotnemu načrtu in viziji. Dober oblikovalec in dober gradbenik lahko veliko pripomoreta k pozitivni izkušnji prenove.