Poletja postajajo vedno bolj vroča, zato je hlajenje skorajda obvezno. Če se vam klimatska naprava ne zdi dobra rešitev, ker iz nje močno piha in ne ohladi vseh prostorov enakomerno, je tu še ena možnost: toplotna črpalka, ki poleg ogrevanja prostorov in segrevanja sanitarne vode, omogoča tudi hlajenje prostorov.

Poleti, ko so zunanje temperature pogosto višje od 30 °C in ko imamo v Sloveniji veliko sončnih ur, tudi notranje temperature prostorov hitro postanejo neudobne. V poslovnih prostorih takšno stanje zmanjšuje delovno učinkovitost, v zasebnih pa kakovost bivanja. Poleg tega se moderna arhitektura že dolga leta vrti okoli steklenih fasad in velikih odprtih volumnov, kar nam pozimi sicer zagotavlja delno pasivno ogrevanje, v poletnih mesecih pa pomeni velik izziv za senčenje in hlajenje.

Pravo rešitev za vroče poletne dni ponuja podjetje Kronoterm, saj imajo vse njihove toplotne črpalke možnost hlajenja prostorov. Razvit imajo popoln sistem za ogrevanje stavbe v zimskem času, v poletnih mesecih pa lahko zagotovijo prijetno sobno temperaturo prostorov. Hlajenje prostorov je mogoče z dinamičnim hlajenjem s pomočjo konvektorjev ali pa z mirnim hlajenjem, za kar je potrebna talna ali stensko napeljava. Toplotna črpalka se ob tem ne povezuje z denimo klimatsko napravo, kar mnogi zmotno mislijo.

Hlajenje v mislih že od začetka

Toplotne črpalke zagotavljajo hlajenje na dva načina. V aktivnem načinu reverzibilnih toplotnih črpalk (zrak/voda) pri hlajenju deluje kompresor črpalke, medtem ko pri pasivnem načinu (pri toplotnih črpalkah zemlja/voda in voda/voda) pri hlajenju delujejo samo primarne črpalke. 

Pri Kronotermu pravijo, da je najbolje, če se funkcija hlajenja predvidi že ob nakupu toplotne črpalke, zato da se lahko pripravi celotna instalacija, ki je potrebna. Pozneje je to namreč težje in finančno veliko bolj obremenjujoče. Investicija v naknadno namestitev konvektorjev je precejšnja, tudi namestitev v že končanem objektu je težja. Če je v objektu že razpeljano talno gretje, se lahko potencialno uporabnik toplotne črpalke tudi pozneje odloči za funkcijo hlajenja, vendar je pri talnem gretju treba upoštevati temperaturno razliko med ohlajeno ploskvijo in prostorom, ki ne sme presegati 6 ºC.

Zakaj raje izbrati hlajenje s toplotno črpalko kot klimatsko napravo?

Ena od prednosti je konstantno in enakomerno hlajenje. To zagotavlja manj visokih temperaturnih sprememb, ki so lahko za vaše zdravje neprijetne in negativne. Pri hlajenju prek talnega gretja je hlajenje površinsko in enakomerno v celotnem prostoru, pri klimatskih napravah pa gre za lokalno usmerjeno hlajenje, ki ne zadovolji nujno želenih temperatur v vseh delih prostora. Pri klimatskih napravah je treba speljati še odvod kondenza in redno čistiti filtre. Če slednji niso redno očiščeni in vzdrževani, se lahko poslabšajo respiratorna obolenja.

Mnoge skrbi tudi kondenz pri talnem hlajenju, vendar povsem neupravičeno. Simulacije so pokazale, da se za večino podnebnih razmer, ki veljajo tudi za Slovenijo, kondenzacija ne pričakuje. Potrebno pa je prostore mehansko prezračevati in zagotoviti, da je temperaturna razlika med ohlajeno ploskvijo in prostorom manjša od 6 °C. Če hladite prostor, v katerem je 25 °C, morate tako poskrbeti, da površine tal ne ohladite pod 19 °C.

Prihranki so pri hlajenju s toplotno črpalko visoki, saj gre za eno napravo, ki združuje več funkcij. Za delovanje večinoma, skoraj 80 odstotkov, izrablja obnovljive vire energije. Pri hlajenju s toplotno črpalko tako tudi ni potrebna (dodatna) zunanja enota naprave, ki največkrat močno kazi stavbo, balkon ali teraso.


Si želite poleti prijetno ohlajen dom? Več informacij o hlajenju s toplotno črpalko najdete na Kronotermovi spletni strani. Vaš klic pričakujejo na 03 703 16 20, lahko pa jim pišete tudi na info@kronoterm.com.

Sponzorirana vsebina