V neposredni bližini Ljubljane je arhitektka Katarina Brlek iz Studia Formica za mlad par oblikovala 5-sobno dupleks stanovanje, ki je pred začetkom projekta samevalo več kot 10 let.

93 m2 veliko dvonadstropno stanovanje se nahaja v najvišjih etažah bloka. V spodnjem nadstropju so ob hodniku intimno nanizani spalni prostori, kabinet in kopalnica, medtem ko se v zgornji galeriji proti svetlobi odpre družaben bivalni del z balkonom in teraso.

Naročnika sta si zaželela celovite prenove, s katero bo imelo stanovanje bolj odprto in funkcionalno zasnovo ter sodoben interjer.

Prvi temeljit poseg je bil narejen v kopalnici, kjer so s spremembo p vrat in novo razporeditvijo opreme kad nadomestili z veliko nišo za prhanje, pridobili prostorno omarico z dodatnim umivalnikom, prostor pod stopniščem pa izkoristili za vgradnjo košev za perilo.

Spalnica in garderoba sta bili z rušitvijo predelne stene združeni v večji prostor, v garderobnem delu pa so tako pridobili tudi naravno svetlobo.

Po izvedbi dveh prebojev v galeriji in oblikovanju vitrine z vertikalnimi letvami nas bivalni prostori po prihodu v zgornjo etažo kar sami povabijo naprej. V eno smer so rušili predelno steno proti dnevnemu delu, v drugo smer proti kuhinji. Stopnišče in hodnik so tako povezali s prostori bivalnega dela, v majhno in temno kuhinjo pa spustili naravno svetlobo, ki prihaja s hodnika.

Oba preboja v zaključeno celoto povezuje po meri narejena vitrina z vertikalnimi letvami do stropa. Letve med bivalnim delom in hodnikom zastirajo neposreden pogled na dnevno stranišče, v smeri proti kuhinji pa služijo kot sestavni del elegantne vitrine, ki poleg prepuščanja naravne svetlobe s hodnika v kuhinjo ponuja edinstven način shranjevanja dragocenih predmetov, saj so ti vidni z dveh strani.

Rdeča nit celotnega interjerja so na željo naročnikov svetli, barvno umirjeni prostori v kombinaciji s po meri izdelanim pohištvom, ki deluje toplo in domačno. Za eleganco so poskrbeli z izborom materialov v izgledu marmorja in dodatki (svetila, armature) v zlatih tonih.

  • Interjer: Studio Formica, Katarina Brlek, u. d. i. a.
  • Leto izvedbe: 2022‒2023
  • Mizarstvo: Pohištvo Jurles
  • Svetila: ES svetila, Artera
  • Kopalniška keramika in oprema (razen armatur): Vistra butik

Fotografije: Matej Kolaković