Ni lepšega, kot je ob poletnih večerih posedeti na verandi, končati dan ob kozarcu pijače in družbi najdražjih. A kaj, ko to spokojnost hitro zmotijo nepovabljeni gostje – insekti, ki začnejo obletavati luči. Na srečo obstaja nekaj naravnih metod, ki so učinkovite pri odganjanju žuželk in so jih potrdili tudi strokovnjaki.

Sivka

Vešče in komarji so tisti, ki nam zvečer najraje zagrenijo lepe trenutke s svojim neutrudljivim zaletavanjem ob prižgane luči na prostem, pa naj bodo te še tako diskretne in pritajene. Eden od načinov, kako krilate obiskovalce držati na distanci, so dišavne rastline. Zlasti za sivko je znano, da je močan repelent, njenega vonja žuželke preprosto ne prenesejo in se ji zato na široko izogibajo. Poleg tega je sivka zelo nezahtevna za vzgajanje.

Foto: Pixabay

Sveče s citronelo

Citronela je azijska rastlina z dolgimi ploščatimi listi, ki je znana po svojem močnem vonju. Njeni izvlečki se uporabljajo pri izdelavi parfumov in dezodorantov, v naravni kozmetiki in tudi za izdelavo sveč, namenjenih odganjanju mrčesa. Sveče oziroma vrtni ognji s citronelo delujejo zelo aromaterapevtsko, preganjajo utrujenost, osvežujejo prostor in so kot policisti za raznorazne žuželke. Sploh komarji vonj citronele zelo težko prenašajo. Slabo za njih, dobro za nas.

Vir: St. Eval

Eterično olje bazilike

Kot preventivo pred žuželkami na balkone in terase v lonce posadimo baziliko. Če njen vonj ne bo dovolj močan, da bi pregnal krilate obiskovalce, pa poskusimo še z močnejšim eteričnim oljem. Zmešajmo eterično olje bazilike, sivke in rožmarina ter malo vode v steklenički z nastavkom za pršenje. Pretresimo in s pripravkom popršimo prostor okoli sebe. Muhe bodo preteklost.

Vir: Young Living

Ustna vodica

Še najbolj nekonvencionalen način odganjanja mrčesa od luči v zunanjih kotičkih doma pa je ustna voda, ki ni nič manj učinkovita od zgoraj omenjenih metod. Stekleničko za pršenje napolnimo z ustno vodo ter z njo popršimo balkon in zunanje pohištvo. To bo ustavilo mrčes in ustvarilo prijeten osvežilen vonj. Ker bo alkohol, ki je prisoten v vodici, hitro izparel, postopek večkrat ponovimo.

Foto: Pexels