Hiša, ki jo je mlada družina kupila v tretji podaljšani gradbeni fazi, se nahaja v Ljubljani. V pritličju hiše so organizirani dnevno-bivalni prostori, v nadstropju pa so intimnejši, spalni prostori ter savna in fitnes.

Arhitektka Nuša in David Žalec iz Studia 1991 sta imela kot glavno vodilo pri oblikovanju svetel les. Tudi fasada hiše je oblečena v les in zato sta želela ta občutek svetle in lesene fasade prenesti tudi v interjer hiše. Za osnovo interjerja sta bili izbrani svetlo siva barva in hrastov les plus bela, ki se kot oplesk pojavlja v vseh delih hiše.

Med zahtevami naročnikov je bila na prvem mestu želja, da bi imeli brezčasen notranji prostor, ki bo omogočal umirjeno kakovostno bivanje, a vendar ne bo dolgočasen. V ospredju je bila funkcionalnost opreme, ki ne sledi samo trenutnemu trendu, ampak služi kot osnova, ki jo lahko z menjavo dodatkov kadarkoli pretvoriš v sodoben dom. Ta umirjena barvna paleta omogoča neke vrste nevtralen, nevsiljiv okvir za vse barve, ki jih življenje mlade družine prinese s seboj. Med dobrimi lastnostmi te 192 kvadratnih metrov velike hiše so bili funkcionalno zasnovan tloris, velike okenske površine in posledično tudi veliko dnevne svetlobe, velik skupni prostor in prostorne sobe. 

Osnovni pohištveni elementi so izvedeni v toplo sivi barvi in hrastu. V bivalnem prostoru je uporabljenih več elementov iz hrasta, preostali prostori pa imajo večino pohištva v toplo sivi barvi in poudarke v hrastu. Ta dva materiala se vijeta skozi celotno hišo.

Zanimivo je, da naročniki niso želeli kuhinje kot središča dnevno-bivalnega prostora. Zato sta jo arhitekta zasnovala tako, da se visoki del kuhinje lahko skrije za celovišinske hrastove stranice in v tem primeru izgleda kot stena, ki tvori nevtralno ozadje bivalnega prostora oziroma je nadaljevanje osrednjega kubusa, v katerem se skrivajo sanitarni prostori. Ko se kuhinja uporablja, se stranice odprejo in že smo v njej. To je nadvse praktična rešitev tudi za primere, ko imamo goste in lahko zmedo, ki je nastala med kuhanjem, na hitro skrijemo. Preostalo pohištvo v bivalnem prostoru sledi principu minimalizma. V širini kuhinjskega otoka se nizajo še lesena jedilna miza z lesenimi stoli, sedežna garnitura in viseča lesena omarica pod televizijo. Difuzna svetloba prek zaves prostoru še doda toplino.

Nežna barvna paleta se nadaljuje tudi v kopalnicah. Slednje so zasnovane tako, da so tla in stene ovite v umirjeno velikoformatno keramiko z rahlim vzorcem kamna, ki je v toplo sivi barvi kot preostalo pohištvo v hiši. Izza umivalnikov je v odrasli kopalnici uporabljena keramika z vzorcem črt, v otroški pa z vzorcem teraca. Pult na omarici je narejen iz iste keramike, tako da se zdi, kot da je pult »zrasel« iz stene, predali pa so s frontami iz vertikalnih letvic. Za malo igrivosti in popestritve sta arhitekta izbrala ogledala nepravilnih organskih oblik in okrogla stenska svetila.

Iz nadstropja se po lesenem stopnišču, ki na prvi pogled deluje kot nadaljevanje bele knjižne omare na hodniku, dostopa do mansarde, kjer sta savna in prostor za telovadbo. Stopnišče je s svojo belino popolnoma nevpadljivo, saj je umeščeno med belo steno in belo knjižno omaro na drugi strani.

  • Leto izvedbe: 2021
  • Površina: 192 m2
  • Projektiranje in interjer: Nuša in David Žalec, Studio 1991

Fotografije: Ana Skobe