Stanovanje T12, kot sta ga poimenovala arhitekta Nuša in David Žalec iz Studia 1991, se nahaja v stanovanjskem bloku, ki ga je v 60. letih prejšnjega stoletja projektiral arhitekt Danilo Furst. Pred prenovo je imelo stanovanje dobro premišljen tloris, vendar ga je bilo treba za potrebe sodobnega načina bivanja vendarle nekoliko prilagoditi. Tako sta arhitekta z manjšimi prilagoditvami v tlorisu (z združitvijo kuhinje in dnevnega prostora ter kopalnice in manjšega stranišča) dobila sodoben in udoben dom za mlado družino.

Želja investitorjev je bila, da se naredi čim bolj funkcionalno stanovanje s čim manj različnimi kosi pohištva. Kuhinja je na novo zasnovana tako, da omogoča kuhanje s pogledom skozi okno. Spodnji kuhinjski elementi, ki so nanizani pod oknom, se nadaljujejo v kubus, ki opredeljuje vhodni del stanovanja in kopalnico. Edina dodana predelna stena je zasnovana »cikcak« in v kopalnici tvori nišo za pralni stroj, na strani vhoda pa omaro za shranjevanje. Da bi optično povečali vhodni prostor, so omaro oblekli v ogledala tako, da se svetloba z odbojem širi tudi v del prostora, ki bi bil sicer temačen. V stanovanju je veliko vgradnih omar, ki so v glavnem zaprtega tipa, edina odprta omara je v dnevni sobi in je zasnovana kot belo paličje z odprtimi policami. Te so povezane tako, da je pod njimi vhod v spalnico, obenem pa ponujajo prostor za televizijo, shranjevanje knjig in drugih dragih predmetov, ki jih ima družina.

Spalnica in otroška soba sta zasnovani tako, da se lahko skozi čas spreminjata glede na potrebe družine. V obeh sobah so vgradne omare umeščene ob vhodu v prostor, postelja, nočne omarice in nočne svetilke pa so zasnovane premično. Tako se lahko v primeru, če se bo družini pridružil nov član, premaknejo in naredijo prostor otroški posteljici. V otroški sobi se previjalna miza, vdelana v niz omar, lahko odstrani, nastali prostor pa tako postane niša za novo otroško posteljo.

Ena od pomembnejših prednosti tega stanovanja je obojestranska osvetljenost bivalnega prostora. Osnovno barvno paleto tvorijo brezčasna kombinacija naravnega hrasta, bele barve in svetlo sivega teraca z nekaj barvnimi poudarki. Ker je osrednji prostor zelo osvetljen, sta arhitekta tu lahko predvidela tudi kakšen temnejši kos pohištva. Tako ima kuhinja veliko črno jedilno mizo in stole, ki predstavljajo kontrast nizkim kuhinjskim omaricam, oblečenim v hrastov furnir.

Medtem so za spalnico in otroško sobo projektirali čim bolj svetlo pohištvo, ki so mu za popestritev dodali modre detajle. Modra barva se ponovi še v kopalnici, kjer je ena stena oblečena v modro keramiko, za preostali del pa so uporabili teraco keramične ploščice.

Cilj prenove je bil ustvariti umirjen in funkcionalen dom, kar je arhitektoma odlično uspelo. Brezčasna oprema, ki sta si jo želela investitorja, omogoča brezskrbno dodajanje barv. Te lahko glede na razpoloženje, letni čas ali trenutne preference lastniki dodajajo z dekorativnimi predmeti, tekstilom in stensko dekoracijo. Tako njihov dom pridobiva na značaju ter igrivosti in izraža življenjski slog ljudi, ki ga naseljujejo.

Arhitektura: Studio 1991