Živeti v hiši z velikim vrtom je velik užitek. Posebno veselje je vsako pomlad gledati, kako zelena trava postaja velik igralni prostor za otroke. Družina Ličen-Pajenk zna izkoristiti vse danosti hiše in njene okolice.

Nedaleč stran od Ljubljane že šestnajst let stoji sončna hiša z velikim vrtom. Lastniki so nam zaupali, kaj v hiši jim največ pomeni.

Pasivna izhodišča

Lastnika sta želela hišo, ki bi čimbolj izkoristila sončno energijo za celoletno pasivno ogrevanje in bila hkrati prilagojena na južno pripeko. Ker orientacija hiše, kot je bila predpisana z lokacijsko informacijo, ni bila najugodnejša, sta morala lastnika v boj z birokracijo – lokalne urbaniste sta prepričala s pomočjo makete hiše, postavljene na parcelo. Dokazala sta, da njuna zasnova bolje izkoristi naravne danosti kot tista, predpisana s prostorskim načrtom.

Aktivna hiša za aktivno družino

Če bi v hiši iskali osrednji bivalni prostor, bi morali izbirati med štirimi: klasičnim bivalnim prostorom v pritličju, bivalno kletjo, manjšo dnevno sobo v mansardi ter obširnim vrtom. Na slednjem najdemo dve kurišči, zelenjavni vrt, rastlinjak ter razkošno sedežno garnituro. Lastnikoma veliko pomeni aktivno preživljanje prostega časa, zato se družina v toplih mesecih večinoma zadržuje zunaj.

Jedilnica se na vrt popolnoma odpre s pomočjo zložljive panoramske stene. Tako je v poletnih mesecih popolnoma odprta in številni gostje lahko nemoteno prehajajo med zunanjimi površinami in bogato obloženo mizo v notranjosti. Tudi kuhinja in dnevna soba se z zasteklitvami odpirata na jug.

Da pa družina ne bi bila prikrajšana za aktivno preživljanje prostega časa pozimi, so si v kleti uredili velik bivalni prostor s športnimi napravami, plezalno steno in savno, ki popestrijo kratke in hladne dni.

Pasivno ogrevanje in naravno prezračevanje

Hiša ima vgrajeno ogrevanje na plin, a se ga družina poslužuje zgolj dva tedna letno, ko so temperature dalj časa pod ničlo. Ostali čas se ogreva s kaminsko pečjo na drva v dnevni sobi, k ogrevanju pa precej pripomorejo tudi številne steklene površine na južni strani. Poleg zasteklitve v pritličju je na jug orientiranih kar trinajst strešnih oken, ki osvetljujejo prostore v mansardi.

Pod veliko, kar iz devetih strešnih oken sestavljeno strešno zasteklitvijo, najdemo še eno dnevno sobo. Zaradi toplih sončnih žarkov, ki skozi okna prodirajo v ta prostor, se družina v hladnih dneh najraje zadržuje tu. Da pa poleti ne bi prišlo do pregrevanja, poskrbi zunanje mrežasto senčilo, ki zadrži kar 70 % sončne toplote. Sekundarna, notranja plise senčila toplote sicer ne zadržujejo, pripomorejo pa k boljši zatemnitvi prostora.

Tudi prezračevanje je popolnoma naravno – nad stopnišče so umeščena elektrificirana strešna okna, skozi katera čez dan uhaja topel zrak, ki se iz dnevne sobe dviga v mansardo. Komarje pa v tem času zunaj zadržijo na špaleto pritrjeni priročni komarniki.

Več informacij o strešnih oknih na www.velux.si

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA