Priznani avstrijski arhitekturni studio Delugan Meissl Associated Architects (DMAA) je na slovenskem podeželju ustvaril objekt, ki je prava poezija lesa. Tako imenovana Hiša F je vpeta v nežno hribovito pokrajino in se s prehajanjem med več nivoji lepo povezuje z okoliškimi griči.

Delugan Meissl Associated Architects (DMAA) je priznani dunajski arhitekturni studio, ki se podpisuje pod številne projekte svetovnega slovesa. Eden takšnih je recimo tudi Porsche Museum v Stuttgartu. Tokrat so se avstrijski arhitekti lotili novogradnje na slovenskem podeželju, ki se nežno vpenja v hribovito pokrajino. Objekt s skupno površino 245 m² se razteza v dveh etažah, večplastna pa je tudi njegova razporeditev zunanjega prostora.

Hišo F, kot se imenuje projekt, sestavljata dva kraka (z dvokapno streho), ki se raztezata vsak v svojo smer, njuno stičišče pa je bivalni del hiše. Geometrija obeh krakov se odraža tudi v dramatičnem stropnem delu stičišča. V krajnem delu enega od krakov so arhitekti uredili vhod v objekt, sicer pa so ga proti dvorišču in dostopni cesti popolnoma zaprli.

Odprtine objekta so namreč velikodušno oblikovane na južnem delu, ki se spogleduje z okoliško pokrajino. V tem delu so arhitekti tudi predvideli osrednji dnevni in jedilni prostor, ki se odpira proti impresivni pokrajini. Prostorski prehod se stopnjuje skozi večnivojsko teraso z delno zaščitenim prednjim delom, nato pa se postopoma spušča proti vrtu.

Vsak prostor ponuja različne vizualne povezave z okoliško naravo. Slednja se odraža tudi v izbiri materialov. Zunanjo oblogo konstrukcijskega lesenega skeletnega objekta predstavlja lesena lamelna fasada, ki je oblikovana tudi čez sedlasto streho. Zaradi izbranega razmaka med letvami pa daje fasadi spremenljiv videz.

Notranjost je popolno nasprotje zunanjosti. Arhitekti so jo v celoti odeli v belo, za tlak pa izbrali brušen beton, ki se lepo sklada s celotno podobo interierja. S subtilnim izborom barvnih odtenkov in odsotnostjo barv so arhitekti želeli poudariti posebno geometrijo hiše, hkrati pa usmerili pogled skozi velike zasteklitve na pokrajino.

Fotografije: Christian Brandstätter