Ustvarjalka Jasmina Verbič je z lončarstvom tesno povezana že več desetletij. Od trenutka, ko je prvič sedla za lončarsko vreteno, je občutila, da je našla svoje poslanstvo - ustvarjanje z glino. Ob njenem mojstrstvu so tako nastale številne čudovite in slogovno raznolike kolekcije, tako prav vsak ljubitelj unikatne umetnosti najde kos zase.

»Prav dobro se še spomnim leta 1997, ko sem se na nekem tečaju prvič usedla za lončarsko vreteno. Takoj sem vedela, da bo moje življenje posvečeno vrtenju. In še danes po toliko letih uživam vsako minuto, ki jo preživim v svojem studiu,« o svojem, skoraj trideset let trajajočem »razmerju« z lončarstvom pove Jasmina. Vse odtlej njena ljubezen do oblikovanja gline le še raste. Na vprašanje o tem, če dandanes na glino gleda kako drugače kot desetletja nazaj, odgovori: »Vsekakor se ljudje spreminjamo in tudi odnos do sveta. Glede gline je pa tako: Na začetku kariere sem bila zelo ponosna na svoje delo, z leti sem pa vedno bolj kritična do sebe.«

Širok lončarski opus

Nekoč je svoje umetnine razstavljala predvsem na keramičnem marketu v prestolnici, kasneje pa je našla kupce tudi onkraj slovenskih meja. V vseh teh desetletjih so njeni kosi našli dom širom zemeljske oble. Prav stik s strankami naj bi v neki meri vplival na raznolikost njenega dela, čeprav sama priznava, da je široka paleta stilov bolj odraz njene osebnosti. »To je bolj šala, kot pa resnica. Nanaša se na moj odnos do keramike. Sem namreč eklektik. Rada imam različne stile in tudi moj lončarski opus je zelo širok. Torej, skoraj vsakdo lahko najde kos keramike zase,« pojasni ustvarjalka. Številni njen stil opisujejo kot svojevrsten spoj modernega oblikovanja z vidnimi retro elementi, a je več kot le to, je predvsem nadvse vsestranski in tako širok, da se v njem najdejo tako nežne duše kot ljubitelji živahnih barv.

Njen unikatni slog črpa tako iz tradicije kot sodobnega oblikovanja. Medtem ko kolekcijo Kandi odlikujejo živahne barve in vzorci, so Ksoči, Koralna, Zala in Elegija polne miline in umirjenih tonov, ki nakazujejo povezanost z naravo. »Kolekcija Kandi je moja najuspešnejša kolekcija. Je precej originalna in odkačena. Idejo sem dobila pred leti. Ilustrirala sem neko slikanico ugank in te motive uporabila tudi na keramiki. Keramika Kandi daje vtis, kot da je ročno oblikovana, pa ni. Tudi zato zgleda posebna. Kolekcija Ksoči pa ima drugo zgodbo. Oblikovno zgleda precej mistično, barva spominja na Sočo in zemljo. Je trenutno moja najstarejša še aktivna kolekcija. Izdelujem jo namreč že 12 let,« modrino kolekcije pojasni Jasmina.

Kot umetnica, ki že skoraj tri desetletja ustvarja za lončarskim vretenom, pozdravlja vse večji razmah oblikovanja gline tudi na slovenskih tleh, a obenem izrazi obžalovanje zaradi pomanjkanja edinstvenosti izdelkov mladih avtorjev. »V zadnjem času se res poraja vedno novi in novi ljubitelji valjanja pladnjev, pogrešam pa resne mlade oblikovalce in lončarje z avtorsko keramiko. Dajmo se presenetiti,« zaključi.

Več:www.jasminaverbic.si