Sedežna garnitura je srce dnevnega prostora. Je kraj, kjer preživljate čas z družinskimi člani, zabavate obiske, berete, gledate televizijo, se igrate z otroki ali samo počivate po kosilu. In zaradi pogoste uporabe je tudi precej izpostavljena obrabi in madežem. Da jo ohranite lepo in čisto na dolgi rok, smo zbrali nekaj navodil za vzdrževanje oblazinjenega pohištva iz različnih materialov. Tudi iz izjemno modnih tkanin, kot so cord, bukle in žamet.

Nega vaše sedežne garniture bo najbolj odvisna od materiala, iz katerega je narejena. Poleg priljubljenega usnja in mikrofibre, ki sta med najbolj hvaležnimi za vzdrževanje, so, kot opažajo v Lesnini, našem največjem ponudniku pohištva, zadnja leta pri kupcih vse bolj priljubljene tudi druge bolj ali manj znane tkanine. Med njimi so na primer sedežne garniture iz corda, bukleja in žameta.

  • Bukle je vrsta tkanine, ki je znana po svoji značilni teksturi. Gre za tkanino z zankami na površini, kar ji daje gost, izbočen videz. Tkanina bukle je pogosto mehka, vzdržljiva in se uporablja za različne namene, poleg oblazinjenja pohištva še za izdelavo preprog, oblačili in dekorativnih predmetov.
  • Cord je teksturirana tkanina z vzorcem, podobnim vrvi ali rebrom. Izdelana je iz različnih materialov, kot so bombaž, volna, svila ali sintetična vlakna. Je trpežna, udobna in priljubljena zaradi svojega privlačnega videza. Zaradi svoje prirojene mehkobe cord naravno ublaži ostre robove sodobnih pohištvenih kosov. Na voljo je v različnih debelinah, barvah in vzorcih, kar omogoča široko izbiro glede na slog in uporabo.
  • Žamet pa je gotovo vsem dobro poznan po mehki teksturi in imenitnem videzu. Plišast občutek oblazinjenega žameta je zelo prijeten in je eden od glavnih razlogov, zakaj se ljudje odločajo zanj. Običajno je mehak na dotik, ker je na voljo v različnih barvah in potiskih, se zlije z mnogimi slogi dekorja. Poleg tega je tudi dvojno tkan, kar mu daje posebno razkošen občutek – kot nalašč za sedežno garnituro.  

Kakšno pa je vzdrževanje sedežnih garnitur in takšnih modnih tkanin ter tudi tistih bolj klasičnih? Bodo zdržale tudi kakšen mačehovski odnos do njih? Bodo, pravijo strokovnjaki, saj so tkanine za oblazinjenja tehnološko izboljšane tako, da so odlično odporne proti umazaniji in bledenju. Poglejmo nekaj pravil vzdrževanja:

Sesanje

Vzdrževanje sedežnih garnitur naj se vedno začne s sesanjem. Fotelje in zofe naj bi sesali tedensko, s čimer se odstrani večina prahu, pršic in alergenov ter poskrbi za nevtralizacijo vonja. Posebno pomembno pa je sesanje takrat, kadar v domu živi hišni ljubljenček; čiščenja živalske dlake se je v tem primeru dobro lotiti kar vsak dan.

Foto: Unsplash

Usnje

Po sesanju usnjeno garnituro obrišete z vlažno krpo in nato še s suho. Če je usnjena sedežna garnitura posebno umazana, se čiščenja lahko lotite tudi s čistili, ki jih je dobro pred uporabo preizkusiti na manjši površini kavča – najbolj tam, kjer ni najbolj vidno.

Priporočamo uporabo mehke usnjene krpe (jelenova koža), navlažene z raztopino blagega pralnega sredstva za občutljivo perilo. Madeža ne drgnite, temveč ga le obrišite s suho krpo in pustite, da se ta posuši. Usnje se lepo odziva na tretmaje s kremo za usnje, namesto katere lahko uporabite tudi navadno kremo za roke. 

Tkanine (tudi cord in bukle)

Čiščenja oblazinjenega pohištva iz tekstila se lotite neagresivno. Madeže v tekoči obliki najprej osušite z bombažno krpo, da ta vpije madeže. Nato na gobico nanesite čistilno raztopino, ki bo v kombinaciji s pritiskanjem ob površino odstranila madež. Poskrbite, da bodo s površine odstranjeni vsi sledovi čistila, in pustite, da se površina posuši. Žvečilni gumi je s tkanine najlažje odstraniti tako, da ga zamrznete in odluščite. 

Mikrovlakna

Čistilno gobico navlažite z blagim milom ali čistilom za preproge in nato z navlaženo krpo obrišite površino. Tu lahko mesto madeža tudi nežno skrtačite. Postopek je priporočljivo izvesti hitro, saj s tem preprečite nastanek trdovratnejših madežev, ki jih je težje odstraniti.

Velur

Navlažite gobo z gazirano mineralno vodo in rahlo drgnite po površini. Površino ščetkajte z mehko krtačo v smeri vlaken.

Žamet

Še najbolj delikaten za čiščenje je žamet. Poleg rednega sesanja, ki odstrani površinsko umazanijo, priporočamo uporabo parnega čistilca za preproge. Bodite nežni, da bo žamet ostal mehak.

Prevleke so odlična zaščita

Če imate čisto novo zofo in bi jo radi zaščitili pred obrabo, jo lahko oblečete tudi v prevleko, ki bo ublažila drgnjenje in preprečila nastanek madežev. Enako je prevleka uporabna, kadar je vaša sedežna garnitura že starejša in se ji poznajo sledovi uporabe.

Prevleke za sedežne garniture so zlasti dobrodošle v družinah z majhnimi otroki, so preproste za namestitev, poleg tega pa tudi poživijo prostor in mu dajo čisto novo vizualno podobo. »Razgrnite, namestite, vstavite valje in zgladite! Tako preprosta je namestitev prevleke za sedežno,« pravijo pri Lesnini, kjer imajo v ponudbi raztegljive prevleke, ohlapne in takšne, narejene po meri. Pa še preproste so za vzdrževanje – samo snamete jih, operete ali odnesete v kemično čistilnico.

Več >>> www.xxxlesnina.si

Sponzorirana vsebina