Slogovno dovršena prenova za neustrašno naročnico

Biro Arhimetrics je znan po svojih bogatih interierjih: na prvi pogled eklektičnih, a ustvarjenih z mislijo na dinamične karakterje, ki jih naseljujejo. Tudi njihova najnovejša realizacija, posodobitev hiše v ljubljanskem predmestju, je pisana na kožo njihovi naročnici - ljubiteljici lepega, posebnega in drugačnega.

0

Zgodba o prenovi se začne tako kot mnoge druge: lastnica starejše hiše si je zaželela nove jedilne mize, za katero bi lahko gostila številna družinska praznovanja. Arhitekti so ji ugodili – dobila je namreč čudovito mizo -, zaradi odličnega prvega stika pa se sodelovanje ni ustavilo pri jedilnici: skupaj so zasnovali še kuhinjo, dnevno sobo, sobo za goste … vse do vhodne fasade.

Pa začnimo na začetku: nova miza z masivno leseno ploskvijo, postavljeno na impozanten, origamiju podoben kovinski podstavek, je bila ljubezen na prvi pogled. Arhitekti so jo dodatno označili s parom lestencev in dopolnili s kovinskimi stoli z usnjenim sedalom, kompozicijo pa postavili na perzijsko preprogo – družinsko zapuščino. Izbrana, elegantna jedilnica pa se nikakor ni skladala z zastarelim interierjem.

Mehka meščanskost, domačen barok

Prenova se je nadaljevala s premislekom o tlorisu in izrisom in izbiro pohištva. Prva je bila na vrsti nova kuhinja v dveh odtenkih sive, ki jo mehča lesena stena. Nosilni steber, ki predeljuje prostor, pa so arhitekti preobrazili v poseben, skoraj baročni posladek: z izbiro ogledal kot obloge so namesto pregradnega ustvarili povezovalni element, saj v njem ujamemo odseve iz veže, iz vrta, s stopnišča.

Po dveh stopnicah se spustimo v dnevno sobo, ki s pohištvom in izbiro dekoracije spominja na udoben staromeščanski salon. Če bi morali izbrati besedo, ki bi najbolje opisala občutek v dnevni sobi, bi bila to mehkoba: mehko sofo dopolnjuje oblikovalska klasika – počivalnik Eames Lounge chair z naslonjalom za noge; mehak lestenec (po besedah arhitektov ga sestavlja kar 324 LED luči) z vrha osredišča prostor, na toplem parketu pa enako stori subtilna perzijska preproga. Nasproti sofe je v usnje oblečena stena z avdio-vizualnim kotičkom. K bogatemu karakterju prispevajo še olja na platnu, prav tako družinska dediščina.

Usnjena stena se nadaljuje v antraciten boks, za katerim se skriva stopnišče v nadstropje in vhod v sobo za goste. Le-ta je deljena na dva dela: spalni in bivalni. Tudi soba za goste – v notranjem oblikovanju večkrat zasnovana kot začasen prostor brez večjega karakterja, – je oblikovana do potankosti. Tako v njej najdemo igrivo predelno omaro, oblečeno v ogledala, impozantno, predimenzionirano svetilo in krasne tapete z motivom zelenega vrta.

V biroju Arhimetrics se ne bojijo niti zanimivih talnih oblog: v projektu prenove pritličja na Planini pri Sevnici so tako tla izdelali v betonu z vmešanimi križci iz belega gresa; tu pa so se odločili obstoječe tlake premazati s posebno zmesjo, ki ni ne beton, ne epoksi, ne smola in ne cement. Ne da bi se mučili z odstranjevanjem obstoječih tlakov, so tako ustvarili precej drugačno, izčiščeno vzdušje. Ta večnamenski premaz so uporabili ne le v kuhinji in jedilnici, kjer so izbrali dva odtenka tople sive (za tla in steno), pač pa tudi v kopalnicah ter celo v zunanjosti.

Pa smo pri koncu: vhodnemu delu hiše so arhitekti namenili nov tlak, stene in strop pa oblekli v ritmično oblogo iz lesenih letvic. Dodali so nekaj bujnega zelenja in hiša je dobila povsem osveženo pročelje. Enovita zgodba, ki so jo arhitekti zasnovali za dom dinamične lastnice, je tako dobila svoj konec – oziroma – začetek.

Interier: Arhimetrics (Dare Vasiljevič, Tanja Špan Vasiljevič, Janez Vrhunc)

Fotografije: Miran Kambič

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *