Hiša dveh časovnih obdobij

V središču Planine pri Sevnici sta v pritličju večje hiše nekoč poslovala banka in računovodski servis. Po manjši adaptaciji pa je poslovne prostore zamenjal barvit in večplasten dom za tročlansko družino.

0

Biro Arhimetrics je bil postavljen pred težko nalogo: prvič, obstoječa arhitektura je bila popolnoma brez lokalnih arhitekturnih kvalitet, a z izrazitim oblikovnim nagovorom (lesena fasada, frčade, mogočen balkon …). Drugič, v pritličju so se nekoč nahajali poslovni prostori, tako da je bil potreben temeljit razmislek o tem, kako znotraj obstoječega stanja ustvariti funkcionalen dom. Tretjič, zaradi želje po ohranitvi vseh konstrukcijskih elementov obstoječe hiše je zadnja stranica hiše ostala zaprta in s tem brez naravne svetlobe. Četrtič, pred prednjo stranico, tam, kamor bi bilo logično umestiti osrednje bivalne prostore, pa je bilo umeščeno veliko pol-javno parkirišče; in nihče noče, da mu naključni mimoidoči med večerjo gledajo v krožnik.

Hiša pred prenovo

Skoraj nemogoča naloga je bila z nekaj spretnosti vpletenih arhitektov elegantno razrešena in bančna okenca je zamenjal igriv ambient za mlado družino.

Na sprednji stranici hiše so sprva odstranili parkirišče in ga nadomestili z urejeno zelenico. Nato so v prostore ob njej umestili bivalni del stanovanja – kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Za dnevno sobo stoji masivna omara, v kateri se skrivajo shranjevalne površine in manjši delovni kotiček, omara pa hkrati ločuje dnevni prostor od vhodov v spalnico, otroško sobo in dve kopalnici.

Omara v masivnem lesu je topel in teksturiran kontrast betonskim tlem. Ta neuničljivi material je bil specifična želja lastnika in izhodiščna točka za izbor ostale opreme. Da pa ne bi bil pod preveč industrijski ali dolgočasen, so arhitekti vanj vmešali križce iz belega gresa, ki ustvarjajo neenakomerno in elegantno teksturo.

Vsa ostala oprema deluje eklektično: topla in hladna, svetleča in mat, mehka in trda. Prav to plastenje iz nje naredi topel in domačen ambient. Le spalnica in kopalnica – prostora umika in oddiha – sta oblečeni v umirjene, svetle tone.

Vse je v fasadi

Največja posebnost te prenove pa je prav gotovo fasada. Ker arhitekti niso smeli spreminjati arhitekturnega izraza hiše, v katero so posegali, so se mu v majši meri raje prilagodili. Tako so obdržali barvno shemo temnega lesa, a fasado raje izvedli v sodobnejšem materialu – perforiranih pločevinastih panelih, ki kot plašč ovijejo celotno pritličje in ustvarijo nov, a nevsiljiv fasadni pas. Med obstoječo fasado in novimi paneli je umeščena dodatna toplotna izolacija, paneli pa družino ščitijo pred invazivnimi pogledi s ceste in ji dajejo občutek varnosti.

Kot sugerira velik dekorativni napis na lesnei podlagi, je življenje v tem ambientu prav zagotovo ču-do-vi-to.

Arhitektura: Arhimetrics (Dare Vasiljevič, Tanja Špan Vasiljevič, Janez Vrhunc)

Fotografije: Miran Kambič

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *