Približno tretjino dneva preživimo v službi, tudi če delo opravljamo od doma. Zato je priporočljivo, da je domača pisarna kar se da urejena in da imamo v njej tudi rastline, saj te ugodno vplivajo na splošno počutje in hkrati čistijo zrak v prostoru.

Pri urejanju domače pisarne se precej nagibamo k temu, da bi ta z določenimi detajli spominjala na bivalni prostor. Nekatere domače pisarne imajo tudi udobne naslanjače, klubske mizice, sedežne kotičke za sprejem gostov in seveda številne rastline. Te so zlasti dobrodošle za vse tiste, ki radi pogledujejo skozi okno in z veseljem opazujejo spreminjajočo se naravo.

Za vsak prostor se rož’ca najde

Pogled na zdrave in sijoče lončnice učinkuje pomirjujoče in spodbudno. Kakšne rastline bodo krasile službeni prostor ali domačo pisarno, je odvisno od okusa posameznika in seveda od pogojev, ki jih prostor ponuja.

Če je delovni prostor velik, bodo v njem majhne rastline povsem neopazne, zato za prostornejšo domačo pisarno izberite visoke rastline in jih postavite v velike okrasne posode. Primerni so bambusi, palme, potos, ki se vzpenja po opori, slonova noga, zamija, dracene.

Za manjše pisarne so nadvse primerne nezahtevne zelene rastline – tipičen primerek je denimo fikus – kdor pa je ljubitelj cvetočih lončnic, naj si privošči kalanhojo ali orhidejo.

Smeri neba

Seveda je ob izbiri rastline za delovno okolje treba upoštevati tudi lego prostora in smer oken. Če je prostor z okni obrnjen proti vzhodu ali severu, bodo tam dobro uspevale vijolice, ciklame, taščin jezik, v polsenci tudi papirjevec, na južno in zahodno stran, kjer sonce močneje pripeka, pa lahko postavimo bromelijevke, sukulente in kaktuse, vendar pri slednjih pazimo, da ti ne bi koga ogrožali.

Ob mizi in na njej

Z rastlinami lahko oblikujete zelene pregrade ali stene in tako nekoliko zastrete pogled na preostali del prostora; tako boste imeli občutek večje zasebnosti, četudi je domača pisarna v dnevni sobi, kjer se popoldne zbere družina.

V domači pisarni z veliko mizo je priporočljivo na mizi imeti kakšno manjšo lončnico, za katero se v hipu zdi, kot da spodbuja kroženje pozitivne energije v prostoru in obenem zvišuje raven energije tistega, ki sedi pri mizi. Za na mizo so najprimernejše rastline z okroglimi listi ali pa svež šopek v ljubki vazi.

Razstrupljevalci zraka

Rastline ne ustvarjajo samo lepše podobe prostora, temveč skrbijo tudi za ustrezno vlažnost zraka, znano pa je, da v času fotosinteze absorbirajo ogljikov dioksid in takrat tvorijo kisik, nekatere med njimi pa tudi zelo učinkovito nevtralizirajo škodljive snovi v prostoru. Pri ameriški vesoljski agenciji NASA so na podlagi laboratorijskih raziskav, pri katerih so rastline zaprli v komoro in vanjo vpihovali zrak, nasičen s strupenimi snovmi, ugotovili, da so zlasti tropske rastline izjemno učinkoviti čistilci zraka. Rastline, ki so jih uporabili kot poskusne zajčke, so v 24 urah iz zraka prečistile kar 87 odstotkov škodljivih snovi. Proces filtracije pri rastlinah poteka prek listov, korenin in bakterij, ki živijo na rastlinah in v zemlji ter strupe spremenijo v hrano. V povprečju naj bi že ena sama rastlina v prostoru s 100 kvadratnimi metri površine znatno pripomogla k izboljšanju kakovosti zraka, če pa je rastlin več, je učinek še veliko večji. Velja pa tudi opozorilo: rastline z močnim vonjem niso primerne za pisarno, navsezadnje lahko izrazit vonj cvetja izzove glavobol.

Najboljših deset

Raziskave so pokazale, da so najučinkovitejši pri filtriranju formaldehidov filodendroni, kosmuljka (Chlorophytum comosum) in rumeni potos (Scindapsus aureus).

Med učinkovite čistilce benzena spadajo cvetoče gerbere in krizanteme, med zelenimi lončnicami pa so zelo učinkovite še dracene, spatifil in ponovno rumeni potos.

Sicer pa med najboljše čistilce zraka spadajo še naslednje rastline: gorska palma (Chamaedorea), aglaonema (Aglaonema modestum), navadni bršljan (Hedera helix), dracena (Dracaena marginata), demerska dracena (Dracaena deremensis ‘Massangeana’), laurentova vrvnica (Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’), spatifil (Spathiphyllum floribundum ‘Mauna Loa’).

Pravilna oskrba

Da bodo rastline v delovnem okolju lepo uspevale, ne pozabite na redno zalivanje in pravilno oskrbo. Lončnicam sproti odstranjujte odmrle liste in cvetove, z listov redno brišite prah, ko pa rastline prerastejo lonček, jih presadite v večji lonec in ustrezno prst, da vas bodo dolgo in zadovoljno spremljale na vaši službeni poti.

Fotografije: Pflanzenfreude.de, Flower Council of Holland, Floradania