Kolikor je vrst dreves, toliko je tudi vrst lesa. Vsi poznamo najznačilnejše za naše kraje – smreko, hrast, oreh, bukev, macesen - in tudi številne načine, kako jih lahko uporabimo. Toda kateri les je najbolj primeren za, pa primer, parket, izdelavo glasbenih inštrumentov ali za okna? Kakšne so sploh značilnosti različnih vrst lesa?

Les je zelo vsestranski material, ki ga krasijo dolga življenjska doba, robustnost, toplotna izolativnost, vzdrži lahko veliko teže, poleg tega ga lahko oblikujemo, kot si želimo. Zaradi vseh teh razlogov ga že od nekdaj uporabljamo za gradnjo hiš, pri izdelavi pohištva ali dodatkov za dom, iz njega izdelujemo talne, stenske in stropne obloge, pa vrata, police in omare.

Vendar vse vrste lesa niso kar počez primerne za vse izdelke, saj imajo različne lastnosti. V prvi vrsti tako ločujemo trde in mehke sorte lesa, pri čemer med mehke uvrščamo smrekov, jelkin, borov les, k tršim pa češnjo, bukev, hrast, oreh.

Poleg razlikovanja med trdim in mehkim lesom obstajajo še razlike v barvah lesa, pa žilavosti in grčavosti – vse to je treba poznati, preden izberemo les, ki bo najlažje izpolnil naše želje.

Foto: Pixabay

Poglejmo torej najpogostejše vrste lesa in njihove značilnosti:  

  • Smreka: Je ena najpogostejših vrst lesa pri nas in je znana po enostavnosti obdelave. Iz nje je mogoče izdelovati ostrešja, konstrukcije, odre, embalažo, uporablja se za kuhanje oglja, furnir, glasbila, vrata in okna. Ima veliko odpornost na vlago.
  • Bukev: Bukev je naš najpomembnejši listavec s trdim in težkim lesom. Svež les je belkaste barve, vendar potemni, ko se osuši. Uporaba: za pohištvo, igrače, stole, embalažo, za različne stružene izdelke, vezane plošče in furnir.
Foto: Pixabay
  • Bor: Bor je zelo preprost za obdelavo in razmeroma mehek, smolnat les. V primerjavi z drugimi vrstami lesa je cenejši, veliko se uporablja v gradbeništvu, na primer za pilote, mostove, stavbno pohištvo.
  • Javor: Ima zelo svetlo barvo in srednje trdoto. Uporablja se tako v gradbeništvu kot za izdelavo glasbil.
  • Oreh: Velja za eno najlepših vrst lesa. Njegova barva je temna in lahko potegne celo na vijoličasto. Pogosto se uporablja za izdelavo (luksuznega) pohištva, dodatkov ter talnih in stenskih oblog. Je trden, kompakten in zelo odporen les, sploh na udarce in pokanje.
Foto: Unsplash
  • Hrast: Je zelo priljubljen les in tudi eden najodpornejših. Ker je zelo trd, ga je težje obdelovati. Uporablja se za izdelavo oken, vrat, parketa, oblog, pohištva, furnirja, vrat.
  • Jesen: Gre za težak, trd in žilav les bele barve z grobo strukturo. V gradbeništvu se ne uporablja, uporabljajo pa ga za izdelavo stopnice, parketa in pohištva.
  • Macesen: Pri nas raste evropski macesen, ki je hkrati naš edini iglavec z odpadlimi iglicami v jesenskem času. Zelo cenjen les, elastičen, obstojen, manj smolnat. Uporablja se za jambore, mostove, nosilce, stavbno pohištvo.

Les ima poleg široke uporabne vrednosti tudi močno vlogo pri krepitvi zdravja in varovanju okolja, zato mu na široko odprimo vrata v svoj dom in z njegovo pomočjo dvignimo kakovost bivanja.  

Foto: Pexels

Članek je nastal v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija ter s finančno podporo in sodelovanjem Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije, Direktorata za lesarstvo.

Sponzorirana vsebina