Vstopili smo v sklepni del leta in že odštevamo čas do novega leta. Staro leto se poslavlja in zagotovo se strinjate, da je minilo prehitro. Morda je k temu pripomoglo življenje v digitalni dobi, kjer si življenja brez pametnih telefonov in drugih elektronskih orodij sploh ne predstavljamo več. Zdi se, da klasičnih ur ne potrebujemo več, kar še toliko bolj velja za stenske ure.

Čeprav stenske ure nimajo več tiste vloge, kot so jo imele nekoč, pa jim notranji opremljevalci kljub vsemu posvečajo pozornost. Stenske ure v notranjih prostorih imajo vse bolj dekorativno vlogo, zato je njihova izbira na trgu čedalje bolj pestra.

Ura kot dopolnitev notranjega dekorja

Velika stenska ura je lahko lepa in zanimiva dopolnitev notranje opreme. Njena funkcija ni le prikazovanje časa, saj z izborom ure pokažemo naš okus in smisel za kombiniranje.

Ko razmišljamo o nakupu ure, se sprašujemo, kako izbrati pravo velikost in dizajn, da se bo ura čim bolje prilegala našemu prostoru? Zadnje nikakor ni nepomembno, saj lahko odločitev občutno vpliva na videz našega bivalnega prostora. Kako izbrati pravo stensko uro in kam jo obesiti, da bo učinek kar najboljši?

Pri izbiri stenske ure sledimo začrtanemu stilu svojega interierja. Lahko je zelo preprosta, minimalistična, lahko pa izberemo klasično ali tako z bogatimi dekorativnimi elementi. V prostoru, ki je opremljen zelo moderno, izberimo moderno stensko uro. Ura oblikovana v podeželskem slogu, bi v sodobno opremljenem stanovanju preveč izstopala in postala moteča.

Stensko uro lahko obesimo v kuhinjo, jedilnico, dnevno sobo ali pa izberemo prazno steno na hodniku ali v predprostoru. Glede na to, kako velika in prostorna je stena, se odločimo tudi za velikost ure. Pri tem moramo slediti razmerju in velikost ure prilagoditi velikosti prostora.

Namen stenske ure je prikaz točnega časa. Če ga želimo spremljati, poskrbimo, da bo ura dobro vidna z različnih pozicij v prostoru. Dobro opaznost lahko izboljšamo tudi z barvnim kontrastom, tako da na belo steno namestimo uro v drugi, izstopajoči barvi.

Sodobne stenske ure niso nujno zaključene celote z jasnimi mejami. Na steno lahko pritrdimo urni mehanizem s kazalci, tega pa obkrožimo s stenskimi nalepkami ali izvirnimi napisi. Obkrožimo ga lahko tudi z najljubšimi družinskimi fotografijami, s čimer stena pridobi pečat unikatnosti in prijetnih spominov. Fotografije v okvirčkih lahko tudi zamenjamo in sproti posodabljamo ter tako ustvarimo dinamiko različnih zgodb.

Namesto klasične analogne stenske ure se lahko odločimo tudi za digitalno. Izberimo zanimiv dizajn, ki bo prikazoval točen čas v urah, minutah in sekundah na zaslonu.

Paleta materialov, iz katerih so izdelane stenske ure, je zelo pestra. Lahko so steklene, lesene, iz naravnega kamna, kovine, plastike ali pa kombinacije materialov. Pri izboru materiala, iz katerega naj bo ura, bodimo pozorni predvsem pri tisti, ki jo bomo namestili v kuhinjo. Ta mora biti odporna na vlago in mokro čiščenje, saj bomo morali uro v kuhinji obrisati pogosteje.

Pri namestitvi ure je pomembna višina namestitve. Idealna je v višini oči. Ena izmed pomembnejših lastnosti dobre ure je tudi tiho delovanje.
Z novimi idejami in oblikami so stenske ure postale dizajnerski kosi in pravi okras na stenah. Ne le oblika, tudi materiali in barve so ure spremenili v prava oblikovno dovršena dela, ki jih na stenah z lahkoto umestimo poleg slik. V sodobnih interierjih stenske ure zamenjujejo slike, pisane tapete in druge stenske dekorativne elemente.

Za vas smo pripravili nabor stenskih ur in zagotovo bo katera od njih takšna, ki vam bo všeč in bi jo zlahka umestili v svoje stanovanje.

Fotografije: Pinterest