Rajmond Debevec od svoje rane mladosti nenehno potuje po svetu. Dolga leta se je s tekmovanj vračal v idilično družinsko montažno hišo v zelenju na Škofljici, ko pa sta sinova odrasla, sta si z ženo Metko zaželela mestnega vrveža in se preselila v prekrasno veliko meščansko stanovanje v najožjem središču Ljubljane.

Selitev iz Škofljice v središče Ljubljane je bila nekako logična, saj sta po duši oba mestna človeka in tudi hišo v naravi je družina po 13 letih prerasla. »Jaz sem se zelo dobro počutila na Škofljici. Otroci so imeli tudi lepo otroštvo v naravi. Ko pa je se začela vsakodnevna vožnja v Ljubljano, v službo oziroma sinova v srednjo šolo, pa smo videli, da smo prerasli predmestje. In ko smo se preselili v mesto, smo ugotovili, da smo res mestni ljudje in ljudje asfalta in betona,« pripoveduje Metka.

Iz podrtije v udoben dom

Z Rajmondom sta iskala sta staro meščansko stanovanje prav v mestnem jedru. Pogledala sta jih kar nekaj in v isti zgradbi, zgrajeni po potresu 1897, z zelo bogato zgodovino – v njej je 50 let najemal sobici celo dr. Anton Trstenjak – blizu tržnice in Zmajskega mostu našla eno, ki jima je bilo všeč. Vendar je bilo predrago in nedosegljivo. Nad njim pa je bilo še eno popolnoma uničeno stanovanje, a sta v njem videla možnost za prenovo.

Stanovanje je bilo »praktično podrtija. Tako da sva poiskala arhitekturni biro, ki nama je pripravil projekt za popolno prenovo. Bilo je kar nekaj predelav, od podiranja sten, spreminjanja, torej premeščanja kopalnic, spremembe balkona v eno kopalnico in tako naprej. Precej dela,« se spominja Rajmond in doda, da sta se po prenovi kar sama lotila opremljanja, pri čemer sta spretno kombinirala novo po meri narejeno pohištvo in starinske kose, svoje mesto pa so našli tudi spominki z njunih potovanj po vsem svetu. Na primer poslikavi v predsobi, na katerih je upodobljen kitajski cesarski par, lesena skulptura iz dominikanske republike, pa kipci iz Južne Afrike, od koder so njuni dobri prijatelji (zdaj sicer živijo na Novi Zelandiji), kamor sta jih šla večkrat obiskati.

Kuhinja je po desetih letih še vedno kot nova. Krasi jo imenitna zlata tapeta.

Odprti prostori in kotički intime

Zakoncema so všeč veliki in odprti prostori, imata pa tudi vsak svoj mini kotiček, kjer se najraje zadržujeta. Rajmond zanesljivo najraje preživlja čas v naslonjaču v dnevni sobi, kjer ob srkanju čaja lahko bere ali gleda televizijo, medtem ko Metka izpostavi kavč.

Starinski lestenec zažari v soju teščih kristalnih lučk in naredi zelo lep vtis, ko pridemo v stanovanje.

Kamin kot alternativa ogrevanja

Ob sprehodu skozi imenitno urejeno dom Debevčevih ne moremo mimo veličastnega kristalnega lestenca, ki se spušča nad dnevnim prostorom, opazimo pa tudi kamin, čeprav zakonca pravita, da vanj le redkokdaj zakurita.

»Kamin sva postavila, ko se je zgodila plinska kriza pred kakšnimi 10, 11 leti. Tu imava etažno plinsko ogrevanje in ko je grozilo, da bi lahko ostali brez plina, to je bilo pozimi, seveda, je bila to dobra alternativa za ogrevanje,« pojasni Rajmond in doda, da imata zalogo drv kar v kleti, jih pa predvsem kurita zunaj, za potrebe žara. K stanovanju namreč spada tudi manjši vrtiček, kamor rada vabita prijatelje na piknike in druženje ob hrani z ognja.

Rajmondove kolajne zasedajo mesto v vitrini v pisarni. Tri najpomembnejše, torej tri olimpijske, pa so razstavljene v dnevnem prostoru, kjer jih obiskovalci lahko vzamejo v roke in tudi obesijo okoli vratu.

Parkiranje ni problem

Kako pa je s parkiranjem v mestnem jedru? Ju kaj moti, da avta ne morete pustiti tik ob hiši?

»Torej v mestu so parkirne hiše, za to so. Tudi midva imava lastniško parkirno mesto v parkirni hiši 150 metrov od zgradbe. Kajti sama zgradba nima svojega parkinga in 150 metrov se sprehoditi do avta ali pa nazaj ne predstavlja nobenega problema. Tako da ob obiskih vedno svetujeva tudi, kje se lahko parkirajo,« pove Rajmond, Metka pa zaključi, da imata večino prijateljev v centru mesta in vsi pridejo peš. »Tako da s parkiriščem nima nihče težav. Če že, pa Ljubljana tudi omogoča parkiranje. Treba je pa naredit par korakov, to pa je res.«

Poseben šarm staro meščanskih stanovanj so zelo visoki stropi. Pri Debevčevih so sicer spuščeni za 20 cm, saj so pod konstrukcijo speljali vse elektroinštalacije.