Zunanja senčila so izjemnega pomena. Prvič, odločno prispevajo k izgledu stavbe. Drugič, poleti preprečujejo čezmerno pregrevanje notranjosti in zmanjšujejo potrebo po umetnem ohlajanju prostorov. Tretjič, pozimi prostor dodatno toplotno izolirajo in preprečijo toplotne izgube skozi okna. Četrtič, z vsem zgoraj naštetim pomembno vplivajo na bolj zdravo in trajnostno bivanje.

V povprečnem slovenskem gospodinjstvu za ogrevanje in hlajenje prostorov letno porabimo kar 80% vse energije. Le 20% je tako gre velikim in malim gospodinjskim aparatom, televiziji, računalniku, razsvetljavi ipd. Mreža Ensvet ocenjuje, da posameznik dnevno za ogrevanje oziroma hlajenje porabi kar 37 kWh!

Velik delež te energije bi lahko prihranili, če bi naše domove bolje senčili oziroma odpirali k soncu. To lahko storimo z gradnjo nič-energijske ali pasivne hiše, že velik korak h korekturi vaših položnic za energente pa boste storili, če se boste svoja okna opremili z zunanjimi senčili. Pa poglejmo nekaj primerov sodobnih rešitev.

Drevesna krošnja kot ideal

Začnimo z ilustracijo. Pred hišo stoji staro, mogočno drevo. Poleti njegova bujna krošnja senči hišo, njen vrt, fasado, notranjost. Zaradi vleka, ki se ustvarja ob visokem deblu, pod drevesom vedno prijetno pihlja. Jeseni drevo odvrže liste in vse nižjemu soncu odpre pot v naš dom. Hiša se ogreva. Drevo bo hišo hladilo in grelo brez porabe energije, povsem pasivno. K temu stremimo.

Pergola in nadstreški

Najbližje temu idealu je postavitev pergole oziroma horizontalnih senčil ob hišo. Pergolo pustimo nepokrito, da se pod njo ne zadržuje vroč in soparen zrak, lahko pa jo ozelenimo z lepimi plezalkami – glicinijo ali bugenvilejo, npr. Pred postavitvijo pergole izračunajte vpadni kot zimskega sonca, temu pa nato prilagodite dolžino pergole oziroma naklon njenih letvic. Tako bo pozimi sonce prodrlo globoko v vaš dom. Zimsko senčenje namreč ni zaželeno – ne le zaradi želje po pasivnem ogrevanju, pač pa tudi zaradi negativnih učinkov pomanjkanja naravne svetlobe na naše počutje in zdravje.

Premični paneli

V zadnjem času so izjemno priljubljeni drsni paneli, reinterpretacija polknic. Priporočamo lesene panele, saj se kovinski hitro segrejejo in nato sevajo toploto proti steklu. Še bolje bo, če drsni panel namestite na rob balkona – ali pa vsaj 15 cm od stekla -, tako boste omogočili vetru, da ohladi vmesni prostor med (pregretim) senčilom in oknom. Mislite tudi na zimo: panel lahko naredite še bolj toplotno izolativen tako, da vanj vgradite tanek sloj izolacije.

Brisoleji

Tudi brisoleji so vse bolj priljubljeni – na prvem mestu aluminijasti, nato leseni. Oboji so fiksirani na fasado ali v teraso, odprtost lamel pa lahko reguliramo ročno ali elektronsko. Brisoleji so odlična rešitev za senčenje, saj lahko prostor v celoti zatemnijo, odprti pa preko sebe prepuščajo svež zrak in sonce.

Fiksni paneli iz perforirane kovine

Najsibo nadaljevanje fasade, dekorativen element ali pregrada, ki vašo intimo brani pred radovednimi pogledi: paneli iz perforirane kovine so zelo priljubljeni. Izberete si lahko vzorec, dimenzijo in način montaže. Težava je le ta, da pri fiksnih panelih ne boste mogli regulirati prepustnosti sončnih žarkov; a to senčilo je odlično za obrobe balkonov, teras ali drugih zunanjih kotičkov.

Sodobna polkna

Nič ne prekaša tradicije. Polkna so ena najbolj tradicionalnih zunanjih senčil, v zadnjih letih pa doživljajo oblikovni preporod, sploh v kombinaciji z leseno fasado. Polkna stavbi omogočajo enovit ovoj, ki notranjost ščiti pred zunanjimi vplivi – vetrom, snegom, dežjem in pripeko. Polkna tradicionalno odpiramo navzven, za večje zasteklitve pa jih lahko povežemo tudi v harmoniko, ki se nato zloži ob fasado.

Dva v enem: dvižna lesena senčila

Leseno senčilo, ki se ga v harmoniko zloži navzgor, vam ponuja dve rešitvi v enem: spuščeno omogoča popolno zatemnitev in varnost vaših pritličnih prostorov, dvignjeno pa pred oknom ustvari horizontalni nadstrešek, ki še vedno senči notranjosti, hkrati pa ustvari pokrit prostor za teraso.

Žaluzije, rolete

Klasični dvojček – žaluzije in rolete – so še vedno vodilne med vgrajenimi senčili. Roleta bo prostor bolje toplotno izolirala, medtem ko lahko z žaluzijo zelo natančno odmerimo količino in vpadni kot sončnih žarkov. Ker jih je možno dobaviti v skoraj vseh barvah, so odlična dopolnitev sodobne arhitekture.

Začasne rešitve

Če še niste pripravljeni na večjo investicijo ali pa če živite v najemniškem stanovanju, je dovolj že, če okno opremite z lesenim rolojem. Montirate ga lahko tudi na notranjo stran – v vročih dneh ga obesite preko odprtega okna. Podobno lahko storite z zavesami. Roloje in zavese namestite tudi na rob balkona ali terase.

Fotografije: Pinterest