Eleganten podaljšek tradicionalne vrstne hiše

V predmestju Londona najdemo kopico vrtnih hišic, ena izmed takšnih pa ima na vrtni strani prav poseben prizidek. Hiši iz tridesetih let minulega stoletja so namreč arhitekti Studio Jayga Architects dodali prav poseben prizidek, v katerega so umestili kuhinjo in jedilni prostor.

0

Potrebe uporabnikov se skozi desetletja spreminjajo, tudi življenjski slogi se. Mlada družinica si je želela urediti novo domovanje v soseski vrstnih hiš, a tloris, zasnovan v 30. letih minulega stoletja, ni mogel zadostiti potrebam novih stanovalcev. V ta namen so za pomoč poprosili Studio Jayga Architects, kjer so zasnovali 41 m² velik prizidek, v katerega so uvrstili kuhinjo in jedilnico. Arhitekti so v celoti preuredili pritlični del objekta ter vrstno hišico iz minulih dni preoblikovali v sodobno domovanje z odprtim dnevnim prostorom in navezavo na prekrasen ozelenel vrt.

Pritličje so v osnovi sestavljali trije zaprti prostori, med drugim ozka kuhinja in dnevni prostor brez dotoka naravne svetlobe. Dnevni prostor in kuhinja skupaj z jedilnico so bili umeščeni na en sam nivo, kak meter nad vrtom, z zelenjem pa so jih povezovale le strme stopnice. Jedilni prostor je bil v neestetsko oblikovanem prizidku, ki je dnevni prostor še bolj oddaljil od vrta. Ta opazna ločnica med zunanjim in notranjim prostorom je nove lastnike odbijala, zato so si želeli osvežene podobe pritličnega dela domovanja. V ta namen so porušili star prizidek in prerazporedili dnevne prostore ter jih namesto s stenami ločili le nivojsko. S tem so kuhinjo in jedilni prostor približali vrtu in jo od narave ločili le z zastekljenimi vrati.

V sklopu stare stavbe so oblikovali odprt dnevni prostor, v prizidek pa dodali kuhinjo in jedilni prostor. Prizidek so pokrili z ravno streho ter jo ob stiku z staro stavbo zasteklili ter na ta način omogočili dotok naravne svetlobe v osrednje prostore hiše. Oblikovali so tudi veliko okno, ki se nadaljuje tudi na strehi ter tako še dodatno dovaja naravno svetlobo v novonastali prostor, obenem pa formira tudi dodaten prostor za sedenje. Ker je zasteklitev urejena vse od fasade do strehe nudi okno prekrasne poglede skozi vse letne čase.

Lesena tla so obdelana po principu starodavne japonske tehnike »shou-sugi-ban«. Kuhinjo so v Studio Jayga Architects zasnovali tako, da zaobjema mehke linije tal in zastekljenih površin. Kuhinjski otok je v kremastem odtenku, pokriva ga barvit pult iz terazza. Kuhinja ob steni je zasnovana vse od tal do stropa, s čimer so arhitekti želeli kar se da najbolje izkoristiti shranjevalne površine. Z naravnimi odtenki in nežno barvno paleto so želeli doseči, da barve na vrtu resnično pridejo do izraza.

Fotografije: Marcus Peel

Prejšnji članekOd ideje do končnega izdelka: razvoj toplotne črpalke zahteva veliko inovativnosti
Naslednji članekZeleno gospodinjstvo: pralna in čistilna sredstva, s katerimi varujete okolje
Milenijski metulj, razpet med novinarstvom in arhitekturo. Arhitektka po študiju in novinarka po duši, ki ves prosti čas preživlja v naravi, večere pa ob iskanju inspiracij za nove projekte. Njeno življenje je gibanje, mirovanje ji je tuje. Ko zaključi s prenovo predsobe, že se loti postavljanja DIY mačjega praskalnika in sočasno išče ideje za namizni aranžma. Recept za srečo: velika lesena jedilna miza za druženja in pasje dlake.
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje