Savnanje dobro dene telesu. Dokazano gladi kožo, sprošča mišice, krepi imunski sistem in tako ščiti pred tipičnimi zimskimi boleznimi, kot sta gripa in prehlad. Potrebujete še kakšen razlog več, da si kar doma omislite savno?

Blagodejni učinki

Za vročino v finski savni in vlago v parni turški kopeli so že stari Rimljani in Grki vedeli, da sta odlični za lepoto kože. Izjemno jo prekrvita, iz nje odstranita strupe, jo naredita mehko in gladko.

Aktualne raziskave so tudi pokazale, da savnanje uničuje bakterije in viruse ter tako varuje zdravje. Med segrevanjem telesa se v krvi sprošča beljakovina, imenovana interferon, ki igra pomembno vlogo pri zaščiti pred infekcijami in limfociti oziroma ubijalskimi celicami.

Poleg tega savnanje izboljša tudi psihično počutje človeka, saj pospeši izločanje hormonov sreče v krvni obtok, sprošča živčni sistem ter mišice.

Najbolj priljubljene

Obstaja več različnih vrst savn, od katerih so nekatere bolj, druge manj primerne, da jih postavite v svoj dom. Najmanj težav v vgradnjo boste imeli z infrardečo savno, veliko pa se jih odloči tudi za finsko ali turško. Svojo izberite glede na željene učinke:

  • Finska savna: Je klasika. Zanjo sta značilna temperatura do 100 stopinj Celzija in suh zrak. Kabina je narejena iz lesa, v kotu sta peč in lonec z vodo, s katero polivate vroče kamne.
  • Parna savna: Turška savna je idealna za postopno pregrevanje telesa, saj ima nekoliko nižjo temperaturo (okoli 50 stopinj Celzija), zato pa veliko večjo vlažnost zraka (do 100 odstotkov). Njene učinke lahko izboljšate z vtiranjem soli ali medu v kožo, kot tudi z dodatkom eteričnih olj (rožmarin, limona, evkaliptus), ki ugodno vplivajo na dihalne poti.
  • Bio savna: Je kombinacija finske in turške savne. Daje občutek, kot da ležite v tropskem gozdu, blagodejno vpliva na  telo, odpira kožne pore, predvsem pa je primerna za ljudi, ki imajo probleme z zadrževanjem vode v telesu. Temperatura zraka je od 55 do 60 stopinj Celzija, zračna vlaga pa okoli 55-odstotna.
  • Infrardeča savna: Infrardeča svetloba prodira globoko v telesno tkivo. Pomaga pri hitrejšem okrevanju po poškodbah, lajšanju bolečin, pospeševanju presnove, razstrupljanju, pospeši porabo kalorij, izboljša prekrvljenost, poveča oskrbo možganov s kisikom, regulira imunski sistem ter lajša stres.

Pred vgradnjo

Najpogostejša vprašanja pred nakupom oziroma vgradnjo savne se vrtijo okoli prostorskih omejitev, električnih priključkov in inštalacij.

Prostor: Pomembno je, da je prostor, kjer bo stala savna, čist in zračen. Najbolje je, da so na tleh ploščice, ki so enostavne za kasnejše čiščenje tal.

Priključki: Za finsko savno je za priklop peči običajno potreben tri fazni priključek (380 V), obstaja tudi možnost priklopa peči na eno fazni priključek (230 V), a le pri finskih savnah manjših dimenzij (do okvirno 4 kubičnih metrov). Za inštalacijo infra rdečih savn je dovolj eno fazni priključek, oziroma navadna vtičnica. Drugih inštalacij ne potrebujete.

Pravilno vzdrževanje

Kakršno koli savno si boste že omislili, je treba vedeti, da jo bo treba vzdrževati (sicer se v njej začne nabirati plesen). Po vsakem savnanju je treba savno temeljito prezračiti, s čimer preprečite nabiranje vlage na stenah savne. Za čiščenje savne se priporoča uporaba dezinfekcijskega sredstva za lesene površine. Sredstvo enostavno poškropite po lesenih delih, kjer je uporaba največja in ga obrišite s suho krpo.

Foto: Pinterest