Sodobna kuhinja je družinsko središče: je prostor, kjer pripravljamo hrano; pa tudi prostor družinskega povezovanja med kuhanjem in peko sladic, ter prostor, kamor povabimo prijatelje na kozarec vina, medtem ko zaključujemo praznično kosilo. Zato morajo biti sodobne kuhinje zasnovane premišljeno, tako da bodo odlično funkcionirale ne le za tistega, ki pripravlja obrok, pač pa tudi za večjo družbo.

Kako načrtovati razporeditev elementov?

Pri načrtovanju kuhinje smo vedno pozorni na dva akterja:

  • na kuharja, ki hkrati žonglira številna opravila – od kuhanja pa do pomivanja posode;
  • na obiskovalca (male otroke, ki v kuhinjo pridejo po kozarec vode, prijatelja, ki z vami rad poklepeta, medtem ko pripravljate kavo), ki v kuhinji se sme predstavljati ovire.

Ob vhodu v kuhinjo umestite tiste elemente, ki morajo biti obiskovalcu najbolj pri roki: hladilnik, zajtrkovalni kotiček z barskim stolom ali pa omaro s priborom za hitro pogrinjanje mize. Vsi, ki kuhanje radi spremenite v družabni dogodek, boste najbrž iskali razporeditev z otokom ali polotokom ter tako združili prijetno s koristnim: gostje bodo lahko med klepetom pripravili solato ali pladenj s pijačo, ne da bi bili ob tem na poti glavnemu kuharju.

Kako organizirati ostale elemente (kuhinjsko korito, kuhališče, pomivalni stroj ipd.), pa zavisi od prostora, ki ga imate na voljo. Osnovni nasvet je, da se tri najbolj uporabljene kuhinjske elemente – korito, kuhališče in hladilnik – umesti v delovni trikotnik, čigar vsota stranic ne preseže 6,6 metra: tako se boste med kuhanjem najmanj nahodili. Spodaj poiščite vaš tip kuhinje in najprimernejši načrt za njeno opremo.

Dva vzporedna niza

Ta klasični kuhinjski tloris z dvema vzporednima nizoma – vsakim ob svoji steni – je idealen za izkoristek ozkih in dolgih prostorov. 

Nasveti za oblikovanje: če boste na isti pult umeščali korito in kuhalno ploščo, naj bo pult dolg vsaj tri metre: tako boste imeli dovolj prostora za odlaganje. Med obema nizoma naj bo vsaj meter prostora, s čimer boste zagotovili nemoteno odpiranje predalov in omaric. Če je prostor zaprt, se izognite visokim omaram, ki bi ga optično še zožale: kuhinjo raje opremite z visečimi omaricami. 

U-oblika

U-oblika je zelo praktična, sploh če je kuhališče umeščeno v sam center: tak tloris je za kuharja zelo lahko obvladljiv in ponudi veliko delovne površine. 

Nasveti za oblikovanje: med obema krakoma kuhinje naj bo vsaj dva metra širine. U-kuhinjo lahko dopolnite z manjšim kuhinjskim otokom na sredini (sploh otoki v podeželskem slogu z odprtimi policami se podajo v takšno kuhinjo), ali pa tretji krak oblikujte kot polotok s pogledom na jedilnico.

L-oblika

L-oblika je zelo praktična, hkrati pa deluje odprta in vabljiva.

Nasveti za oblikovanje: v takšni razporeditvi hitro zmanjka prostora za delovno površino, zato potrebuje skrbno načrtovanje – sploh v manjših prostorih. Dolžina pulta mora biti najmanj tri metre: le tako bomo zagotovili dovolj prostora za pripravo in serviranje hrane. 

S kuhinjskim otokom

Kuhinja z otokom je v zadnjih letih daleč najbolj priljubljena: a potrebuje dovolj velik prostor.

Nasveti za oblikovanje: med kuhinjskim nizom in otokom naj bo vsaj en meter prostora. Del otoka namenite zajtrkovalnemu kotičku z manjšimi barskimi stolčki. Če prostor dovoljuje, naj ena stena kuhinje postane visoka shramba, medtem ko sta na otoku združena korito in kuhalna plošča. Med njima naj bo najmanj meter prostora. Popolni vodnik za snovanje kuhinje z otokom najdete tu.

Nestandardna kuhinja

Če se niste našli v nobenem od opisov (morda ima vaša kuhinja veliko oken ali vrat, ki otežujejo postavitev elementov v zgoraj opisanih oblikah; morda je kuhinja mansardna, kar pomeni manjšo možnost vertikalne izrabe prostora ipd.), je najbolje, da se za strokovni nasvet obrnete na notranjega oblikovalca ali arhitekta. Velika verjetnost je, da se je z vašim tipom kuhinje že srečal in da bo znal kar najbolje izrabiti vaš prostor. 

Gospodinjski aparati

Čeprav je za vsakdanjo uporabo kuhinje najpomembnejši trikotnik med kuhalno ploščo, koritom in hladilnikom, pa je seveda pomembna tudi umestitev drugih gospodinjskih aparatov. Kam jih postaviti?

Napa: še vedno je najbolj priporočljiva stenska napa, ki ima lahko zagotovljen zunanji odvod zraka preko stene. Če se odločate za kuhališče na otoku, boste morali poiskati alternativo: odločite se lahko za stropno napo (ki prav tako potrebuje odvod, zato jo načrtujte v fazi gradnje ali prenove), visečo napo (s filtrom) ali potopno napo. Sploh slednje so zelo priljubljene, saj ne zastirajo pogleda, a pozor – če se odločate za plinski štedilnik, bodo potopne nape morda prešibke. 

Pečica počasi zapušča svoje tradicionalno mesto pod kuhalno ploščo in se seli v višje omarice, kjer je z njo lažje rokovati. Če se odločite za vgradno pečico, priporočamo, da jo umestite v visoki niz ob (vgradnem) hladilniku, med njima pa naj bo vsaj ozka shranjevalna omarica. Tako se boste izognili nepotrebnemu pregrevanju hladilnika.

Pomivalni stroj vedno postavimo tik ob korito. Pri tem je pomembno, ali smo levičarji ali desničarji: posodo v stroj namreč po navadi zlagamo z nedominantno roko, zato ga postavimo na nedominantno stran. Pazimo, da odprta vrata pomivalnega stroja ne ovirajo ostalega prometa preko kuhinje: priporoča se, da je pomivalni stroj umeščen na rob prostora.

Shranjevalne površine

Oblika shranjevalnih površin (visoke omare, viseče omarice, predali, police … ) so najbolj odvisni od vašega okusa in delovnih navad. Poskrbite pa, da bo vaša kuhinja imela vse shranjevalne površine razdeljene po sklopih:

  • prostor za pripravo hrane naj bo med hladilnikom in koritom in naj vsebuje vse pripomočke za pripravo: od rezalnih desk in nožev pa do skled;
  • prostor za kuho naj vsebuje posode in delovne pripomočke (kuhalnice, lopatke, zajemalke …) ter seveda nujne dodatke za kuho in peko – olje, sol, začimbe ipd.;
  • prostor za serviranje naj bo ob kuhalni plošči in naj vsebuje ves servis;
  • prostor za shrambo naj bo ob hladilniku in naj vsebuje vsa suha živila, 
  • prostor za čiščenje naj bo umeščen ob korito in naj vsebuje čistila, kuhinjske krpe in prostor za reciklažo smeti.

Fotografije: Pinterest