V Mandrah, majhnem turističnem mestecu na Pagu, se skriva počitniški kompleks, pod katerega se podpisuje zagrebški arhitekturni studio SODAA. Ta se je pred izzivom znašel že na začetku, saj objekt stoji na ozki in podolgovati parceli, umeščeni med gosto naseljeno stanovanjsko sosesko. Kako torej novonastali objekt zaščititi pred radovednimi pogledi v gosto poseljenem okolju?

Parcela, ki je bila izhodišče za oblikovanje objekta, je dokaj ozka, neposredna bližina okoliških stavb pa zahteva še dodaten premislek pri oblikovanju novonastalega počitniškega kompleksa. Arhitekti so se naslonili tudi na prekrasne poglede na okoliške otoke, kot so Maun, Olib in Škrda, ki jih sama lokacija omogoča, hkrati pa so naročnikom želeli omogočiti prijetno bivanje na prostem, brez občutka utesnjenosti in strnjenosti naselja. Morda je tudi to eden od razlogov, da je od začetkov projekta do same realizacije minilo kar šest let. Rezultat je Hiša 1-2-4.

Vertikalna ločitev programov

Objekt sestavljata dve ločeni enoti z enako tlorisno postavitvijo. V nasprotju z običajnimi stanovanji hiš je volumen novonastalega objekta členjen na več elementov, ki jih povezuje kamnita podlaga, na katero so umeščeni štirje vertikalno in horizontalno zamaknjeni volumni. S tem so se v pritličju izoblikovala štiri senčna dvorišča, hkrati pa so se arhitekti približali značilnostim tradicionalnih sredozemskih ambientov.

Vsak nivo objekta ima svojo funkcijo. Pritličje je namenjeno dnevnemu bivanju, nadstropje bolj intimnemu, nočnemu. Dnevni prostor z jedilnico in pripadajočo kuhinjo se nagiba vzdolž parcele in se odpira proti veliki prostorni terasi. Ob južni meji so ohranili obstoječ nasad oljk, ki še danes lastnikom zagotavlja senco v vročih poletnih dneh in potrebno intimo pred radovednimi pogledi. Zunanji prostori so pomemben element objekta, zato so jih nadgradili s čudovitimi razgledi na okoliške otoke in primernimi senčnimi pergolami. 

Fotografije: Koridor 27,  Rajan Milošević, Franka Santaleza