Ko načrtujete kuhinjo, je izbira korita gotovo ena najpomembnejših: le kateri drugi del kuhinje namreč opravlja toliko raznolikih nalog hkrati? S koritom boste vsakodnevno sobivali še dolgo let, zato je pomembno, da se pred nakupom oborožite z vsemi informacijami. Vse najpomembnejše smo za vas zbrali na enem mestu.

Izbira korita je zagotovo najbolj odvisna od vaših navad in potreb pri uporabi kuhinje, zato enoznačnega odgovora, katero korito izbrati, enostavno ni. Nekateri boste potrebovali takšno z dvema koritoma, v katerem bo hkrati prostor tako za umazano posodo kot za pripravo obroka; drugi ne morete brez odcejalnika, spet tretji imate rajši manjše korito, ki delovni površini ne krade prostora. Naštevamo vse možnosti, njihove prednosti in slabosti.

Koliko korit?

1. Veliko enojno korito

Velika enojna korita so trenutno med najbolj priljubljenimi.

Prednosti: v njem lahko zlahka namočimo veliko ponev ali pekač oziroma hkrati operemo večjo količino zelenjave. Primerno je za redoljubneže in tiste, ki radi pripravljajo velike obroke, vlagajo marmelado in gostijo družino in prijatelje.

Slabosti: ročno pomivanje posode ali pa pranje zelenjave, medtem ko namakate veliko posodo, bo v takšnem koritu potrebovalo nekaj žongliranja. Pri tem vam bo v pomoč kateri izmed dodatkov za korita, kot npr. košara, v katero lahko odlagate umazano posodo (in jo hitro tudi umaknete iz korita, če ga potrebujete za drugo opravilo).

2. Dvojno korito v razmerju 60/40

Prednosti: dve koriti vam bosta omogočili, da hkrati opravljate več nalog, npr. pomivate posodo in pripravljate hrano. Odlično se obnese tudi pri ročnem pomivanju posode (en umivalnik za pomivanje, drug za splakovanje posode). Je primeren za tiste, ki se jim po navadi mudi s pripravo obroka.

Slabosti: v takšnem koritu boste težje namakali in prali večje posode.

3. Dvojno korito v razmerju 50/50

Prednosti: če obožujete minimalizem in simetrijo, hkrati pa veste, da brez drugega korita ne bo šlo, vam priporočamo dvojno korito v razmerju 50/50.

Slabosti: namesto enega velikega boste imeli dve zelo majhni koriti, kar je v večini primerov zelo nerodno.

Oblika

1. Podeželsko korito

Velika korita, ki so jih nekoč imeli na podeželju in so služila številnim namenom – od pranja perila do priprave obrokov in celo za osebno higieno – se zdaj vračajo v naše kuhinjske intererje. Gre za velika keramična korita, ki navadno niso integrirana v kuhinjski niz, ampak iz njega izstopijo.

Prednosti: vintage šarm, ki ga oddaja takšno korito, navdušuje mnoge, zanj pa se navadno odločamo v kombinaciji s podeželskim slogom kuhije. Tako korito je lahko izdelano iz kamna, keramike ali porcelana.

Slabosti: gre za zelo specifično oblikovalsko odločitev, za katero morate stati, tudi če se bo vaš okus s časom spremenil.

2. Zaobljeno korito

Prednosti: zaobljene robove je lažje čistiti kot ostre, ravne robove.

Slabosti: Zaobljene linije v sodobnih, minimalističnih kuhinjah niso dobrodošle.

3. Korito z odcejevalnikom

Prednosti: če prisegate na ročno pomivanje posode, je odcejevalnik nujen dodatek h koritu. Dodatna odlagalna površina za mokra živila (odtajevanje mesa, sušenje opranega sadja in zelenjave …) je tudi vedno dobrodošla.

Slabosti: Širina takšnega umivalnika odžira dragoceni kuhinjski prostor – sploh, če odcejevalnika ne uporabljate dosti.

Materiali

1. Nerjaveče jeklo

Prednosti: nerjaveče jeklo je zelo vzdržljiv material, preprost za čiščenje; primeren je tako za sodobne kot klasične kuhinje in se lepo zlije z vsemi materiali in barvami, ki jih po navadi najdemo v kuhinji.

Slabosti: jeklo se bo s časom opraskalo, a tudi to je njegov čar. Če vas praske vseeno skrbijo, lahko dno korita opremite s posebno mrežico, ki preprečuje, da bi se posoda dotikala dna. Je občutljiv na madeže vodnega kamna.

2. Porcelan

Prednosti: gre za klasični material, ki odlično izgleda v kuhinjah s tradicionalno, podeželsko noto. Takšna korita se lahko dobavijo v številnih barvah, ki lahko popestrijo vašo kuhinjo.

Slabosti: s porecelanastim koritom je potrebno biti bolj nežen, saj se lahko okruši.

3. Umetni kamen

Prednosti: umetni kamen je material, ki združuje kamnite delce s polimernimi vezivi, zaradi česar je bolj odporen na praske in krušenje, pa tudi na vodni kamen. Najlepše je, če sta iz enakega umetnega kamna izdelana tako pult kot korito.

Slabosti: kamen zna v sebe vpiti različna barvila, ki jih najdemo v hrani, tako da moramo biti pripravljeni na njegovo obarvanje. Najbolje bo, da izberemo odtenek kamna, na katerem se madeži ne bodo poznali.

4. Naravni kamen

Prenosti: korita iz naravnega kamna izgledajo najbolje, če se ujemajo s kamnitim pultom. Z njimi bomo ustvarili bogat ambient.

Slabosti: naravni kamen je drag material, lahko se opraska, odkruši, potrebovali bomo tudi posebna čistilna sredstva za njegovo vzdrževanje in zaščito.

Dodatki za kuhinjska korita

Številni proizvajalci ob koritih ponujajo še številne dodatke, ki se popolnoma prilegajo obliki in velikosti korita: od rezalnih desk, pripravljalnih posod, vložkov za nože, cedil … Ti dodatki vam lahko olajšajo pripravo hrane.

Če se zanje odločite, imejte v mislih, da jih ne boste uporabljali ves čas. Dodatke je potrebno po uporabi očistiti in nekam shraniti, zato morate načrtovati prostor za nihovo spravilo.

Fotografije: Pinterest