Dom bi moral biti prostor miru, varnosti in oaza sredi stresnega sveta. Zato se v objemu doma obdajte s stvarmi, ki so vam ljube, barvami, ob katerih se sprostite, in družinskimi slikami, ki obudijo srečne spomine. Lahko pa storite še več: ustvarite si poseben zen kotiček, kjer se boste lahko napolnili z energijo ter si preko meditacije očistili misli.

Minimalni dekor

V meditativnih kotičkih se držite pravila manj je več. Uporabite preproste blazine, manjši stol in preprogo, s kateri začrtate meje svojega zen kotička.

Personalizirano

Da se boste v svojem sprostitvenem kotičku dobro počutili, ga personalizirajte. Dodajte mu elemente, ki imajo za vas določen pomen, na primer kipec Budde, toplo ročno pleteno odejo, sveče in podobno.

Nežne barve

Kričeče, močne barve so sicer zabavne, energične, vendar preveč agresivne. Za zen kotiček potrebujete nekaj umirjenega, pastelnega, nevtralnega.

Preselite se ven

Če vremenske razmere dopuščajo, si zen kotiček uredite zunaj, na pokriti terasi ali balkonu. Tu boste lahko prisluhnili zvokom narave, ptičjemu petju, šumenju dreves in tako izkušnjo meditacije še poglobili. Material za urejanje kotička naj bo primeren za zunanjo uporabo, torej bolj trpežen in vodoodporen.

Svetlo in zračno

Meditacija ne pomeni sedeti v zadušljivem prostoru ob pomanjkljivi svetlobi. Ker je poudarek tudi na globokem dihanju, poskrbite, da boste obdani s svežim zrakom in svetlobo. Zen kotiček je najbolje načrtovati nekje ob oknu.

Posnemajte profesionalce

Če ste že obiskali kakšen studio, kjer ponujajo tečaje meditacije, si lahko navdih za dizajn svojega kotička sposodite od strokovnjakov. Omislite si na primer solne lučke, posebne meditacijske talne blazine, leseno podlago, lebdeče police, skratka tiste elemente, ki jih boste lahko vkomponirali v svoj dom brez večjih težav.

Bohemsko

Bohemski dekor je naravno povezan z meditacijskimi prostori. Vzorčaste blazine, viseči pleteni stol, tekstilni dodatki s plemenskimi potiski so tisti elementi, ki ne smejo manjkati. Sicer pa ostanite skromni z opremo in si ne prizadevajte preveč, bo bi bil vaš prostor do pikice popoln. S tem si nalagate samo dodatni stres, namesto, da bi ga v zen kotičku odložili.

Foto: Pinterest