V poletnih dneh se včasih zdi, da niti ventilatorji niti jutranji prepih ne preženejo vročine iz hiše ali stanovanja. Ste vedeli, da obstajajo rastline, ki lahko pomagajo, da postane v vročini dom nekoliko hladnejši?

Podobno, kot se ljudje v vročini potimo, da se telo ne bi pregrelo, tudi mnoge rastline v vročem vremenu v zrak izločajo vlago iz listov, s sproščanjem vodne pare pa hladijo sebe in okolico. Glede na znanstveno študijo o Zemlji, ki so jo izvedli pri Nasi, lahko rastline s procesom fotosinteze spremenijo temperaturo zemeljskega ozračja.

Krošnje dreves v gozdu izločajo velike količine vodne pare v ozračje. Ta para se lahko nakopiči v oblakih, ki prestrezajo vroče sončne žarke, kar prispeva k ohlajanju ozračja. Če se vlažen zrak v oblakih ohladi do rosišča, se izloči v obliki vodnih kapljic oziroma dežja, ki pade na zemljo.

Izkazalo se je, da tudi sobne rastline na mikro ravni poskrbijo za prijetnejše in bolj sveže ozračje v prostorih. Katere rastline so najbolj učinkovite za hlajenje doma in kam jih umestiti?

Aglaonema

Aglaonema je rastlina, znana po svojih sposobnostih čiščenja toksinov v zraku, poleg tega izloča precej vlage v zrak in z njo osveži neposredno okolico. Na voljo je v številnih privlačnih različicah, nekatere sorte imajo barvito listje, a najlepše pri tej rastlini je, da je nezahtevna za vzdrževanje – potrebuje malo vode in šibko svetlobo, zato je odlična izbira za manj svetle kotičke vašega doma.

Fikus benjamin

Je eno redkih dreves, ki dobro uspeva v zaprtih prostorih. Ta prikupni listavec pomaga ohranjati zrak v prostorih vlažen in hladen ter nekoliko omili vročino za tiste, ki preživljajo velik del časa v zaprtih prostorih. Če fikus (Ficus benjamina) združite še z drugimi rastlinami, boste ustvarili majhen ekosistem, ki izboljša vlažnost v okolici. V poletnih mesecih svoj fikus postavite na svetlo mesto, vendar ne na neposredno sonce. In nikar ne pozabite na redno zalivanje.

Kavčukovec

Kavčukovec (Ficus elastica) izboljša vlažnost v prostoru in hkrati učinkuje kot naravna hladilna naprava. Več kot ima rastlina listja in večji kot so ti, več vlage bo oddala nazaj v prostor. Rastlina sprošča vlago skozi pore na spodnji strani listov. Kavčukovec redno zalivajte z manjšimi količinami vode, da ostane zemlja enakomerno vlažna. Postavite ga na svetlo mesto, vendar ne na neposredno sonce.

Palme

Palm je več vrst: areka ali zlata palma (Chrysalidocarpus lutescens​), cikas palma (Cycas revoluta), ribja palma (Caryota mitis), pahljačasta palma (Livistona rotundifolia), šibasta palma (Rhapis excelsa). Za palme in številne druge listnate rastline je značilno, da imajo na spodnjem delu listov majhne odprtinice oziroma listne reže, ki sprejemajo ogljikov dioksid in sproščajo kisik. Večja ko je površina lista, več kisika lahko proizvede.

Palme niso le lepe na pogled, temveč ustvarijo vtis miniaturnega deževnega gozda v stanovanju, tako lahko z njimi v svojem domu v poletnih mesecih pričarate tropski pridih. Še nasvet: tedensko pršenje listov z vodo bo pomagalo ohraniti njihovo zdravje.

Taščin jezik

Listi taščinega jezika (Sansevieria sp.) skladiščijo veliko vode in jo izločajo v zrak. Prav tako oddajajo veliko kisika in malce hladijo prostor v vročih poletnih nočeh. Ta osupljiva rastlina je znana tudi po tem, da iz zraka odstranjuje strupe, kot sta benzen in formaldehid. Če razmišljate, kam postaviti rastlino, je koristno vedeti, da taščin jezik dobro prenese sončno lego, zato je idealna rastlina za okenske police, kjer prestreza sončne žarke, a tudi v nekoliko manj svetlem prostoru bo lepo rasla.

Fotografije: Flower Council of Holland, Pflanzenfreude.de