Zibke, pripete k postelji: staršem olajšajo nočno nego dojenčka

Zibke, pripete na posteljo staršev, so način, kako v prvih mesecih ponoči olajšati mamicam delo z dojenjem ali hranjenjem po steklenički, hkrati pa ohraniti varnost dojenčka in mu omogočiti počitek v svoji posteljici. Vendar, kakšno zibko izbrati? Ponujamo nekaj namigov.

otroška zibka

Kakšne so smernice?

Smernice narekujejo, da v prvih mesecih po rojstvu dojenčke spi v sobi staršev, vendar ne v njihovi postelji, saj obstaja nevarnost zadušitve, pregretja, lahko ga nehote celo pomečkamo. Z zibko, pripeto ob posteljo, se tej nevarnosti izognemo, saj ima dojenček svoje ležišče, uči se spati sam, hkrati pa je vseeno toliko blizu mamici, da ji ponoči marsikdaj niti ni treba vstati, da ga pomiri, nahrani, pokrije… Sploh za mamice po carskem rezu je lahko zelo naporno nočno vstajanje, dviganje dojenčka, premikanje nasploh, zato je lahko takšna zibka resnično v pomoč.

Rešitev za majhne spalnice

Glavna značilnost pripojenih zibk, je ta, da se jim na eni strani stranica spusti (ali pa te sploh nimajo), ter da imajo ležišče poravnano z nivojem ležišča staršev. K postelji se običajno pripnejo z varnostnimi trakovi, ki morajo biti dobro pričvrščeni, da med ležiščema ni »luknje«. Lahko so zelo enostavnih linij in oblik, nekatere pa so dodatno opremljene še s predali in odlagalnimi površinami za različne otroške pripomočke (dudo, stekleničko, pleničke, robčke …) Pa še eno prednost imajo pred običajnimi zibkami in koški: zavzamejo manj prostora in so zato primerne tudi za manjše spalnice.

Na kaj paziti pri nakupu?

Ko se torej odločimo za zibko, ki se pripne na posteljo staršev, imejmo v mislih naslednje:

  • Naj se enostavno spremni v običajno zibko. To pomeni, da naj ima stranico, ki se po potrebi tudi dvigne.
  • Noge naj bodo fleksibilne, saj jo bo tako lažje prilagoditi na pravo višino.
  • Dodatne shranjevalne površine niso nujne, so pa dobrodošle.
  • Če veliko potujemo, si lahko omislimo potovalno verzijo takšne zibke oziroma posteljice.

Fotografije: Pinterest

Prejšnji članekAmbienti – 7. sezona, 12. oddaja
Naslednji članekPrenova dvestoletne kmetije v Goriških Brdih
Avatar photo
Novinarka in prevajalka, v prostem času pa športnica in knjižni molj. Stalno je na lovu za novostmi s področja bivanja, pri čemer jo najbolj navdušujejo kombinacije naravnih materialov in modernih tehnologij. Če bi morala izbrati en sam kos pohištva, ki bi ga lahko vzela s seboj na neobljudeni otok, bi bil to knjižni regal.
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje