Trajnostni materiali, udobje in energetska neodvisnost so vodilo kakovostne arhitekture. Je mogoče iti še korak dlje? Vsekakor. To so dokazali snovalci fascinantne pametne hiše, imenovane Dom24h, ki so pod isto streho harmonično združili bivalno in delovno okolje ter dom opremili še z velnes oazo.

V Limbušu pri Mariboru, kjer se travnate ravnice stikajo z obronki Pohorja, je nastala napredna vzorčna hiša. Osnovno idejo za prebojni projekt so v podjetju Marles hiše Maribor začeli razvijati pred štirimi leti skupaj s partnerskimi podjetji Petrol, Gorenje, Alples, ETI, Danfoss Trata, JUB, Helios, Intectiv, Robotina, Smartis, Špica in Teces. “Tisto, kar se je pokazalo za najbolj vizionarsko, je, da smo že takrat domnevali, da bo moral dom prihodnosti omogočati delo od doma in 24-urno bivanje v hiši. Leto za tem, ko smo zasnovali osnovno idejo objekta, se je zgodila pandemija. Takrat smo vsi začeli delati od doma in preživljati 24 ur doma,” razlaga Bogdan Božac, prokurist podjetja Marles hiše Maribor.

V nekaj korakih do poslovnega dela hiše

Objekt je zasnovan tako, da uporabniku ni treba potovati na delo, temveč delo opravlja od doma. Pri tem pa, kot pojasnjuje Tomaž Meznarič, arhitekt, ki je zasnoval napredno domovanje, delo ne poteka v dnevni sobi, kjer so drugi družinski člani, temveč je pisarna ločena od hiše. “Treba je stopiti ven in se sprehoditi do poslovnega dela. V njem lahko lastnik doma sprejme poslovne partnerje, organizira sestanek, v miru dela. Tam sta tudi sanitarni prostor in posebna čajna kuhinja. Skratka, ta del je ločen od hiše, a je hkrati del hiše,” še dodaja arhitekt.

Inovativne rešitve v stenah in na fasadi

Vzorčna hiša Dom24h je posebna še z drugih vidikov. Vsako izmed partnerskih podjetij je namreč prav za ta projekt razvilo inovativne rešitve, s katerimi objekt uporabnikom ponuja nov koncept bivanja.

Hiša meri 255 kvadratnih metrov, zanjo so pri Marlesu razvili nov konstrukcijski sistem. Tri četrtine uporabljenih gradiv je naravnega in lesnega izvora, te pa dopolnjujejo superizolacijski materiali. Na notranji strani sten so fazno spremenljivi materiali, ki zagotavljajo energetsko in temperaturno stabilnost objekta.

Podjetje JUB je v okviru projekta Dom24h poskrbelo za napredne tehnološke rešitve za zaključno obdelavo notranjih stenskih površin in zunanjih sten oziroma fasade. Za notranjost je bila posebej razvita sistemska rešitev – debeloslojni omet in zidna barva za pasivno uravnavanje dnevnega nihanja zračne vlage v notranjem prostoru s sprejemanjem in oddajanjem vodne pare. V kopalnicah je bil izveden dekorativni sistem Hydrosol, ki učinkovito nadomešča keramične obloge in nudi odlično vodotesno zaščito in mehansko odpornost ter je enostaven za čiščenje.

Za izvedbo fasade so v podjetju JUB razvili sistem, ki temelji na visoko učinkoviti toplotni izolaciji in zaključnem sloju z izboljšanimi lastnostmi. Uporabljena toplotna izolacija ima približno 30 odstotkov boljšo izolativnost v primerjavi s klasičnimi toplotnimi izolacijami.

Prijazni premazi za les v hiši in na prostem

Pri projektu Dom24h je sodelovala tudi skupina Kansai Helios z inovativnimi in okolju prijaznimi premaznimi sistemi za zaščito lesenih površin in ohranjanje lepote lesa. Za notranje prostore so razvili premazni sistem za zelo obremenjene pohištvene površine, UV-utrjujoče vodne premaze UVEHEL AQUA, za manj obremenjene pohištvene površine pa premaze na vodni osnovi HIDROHEL, ki jih odlikuje enostavno vzdrževanje ter manjše navzemanje prahu. Za zaščito zunanjih lesenih površin so uporabili lazurne premazne sisteme na vodni osnovi AQUAVITA, ki zagotavljajo daljšo življenjsko dobo. Talne obloge na terasi pa so zaščitene z okolju prijaznim premaznim sistemom za lesene terase na osnovi olj BIOHEL.

Z digitalnim dvojčkom do večje varnosti in boljšega počutja

Dom24h je projektiran v BIM-modelu in ima svoj digitalni dvojček ali Digital Twin Platform. To je inovativna rešitev, ki so jo razvili v podjetju Smartis. Gre za digitalno kopijo doma, ki skrbi za varnost in dobro počutje stanovalcev ter podaljšuje življenjsko dobo hiše. Digitalni dvojček povezuje vse naprave, sredstva in senzoriko v objektu. Pri tem uporabniku sporoča trenutno stanje v domu, meri kvaliteto gradnje in ogljični odtis objekta. Prav tako pa digitalni dvojček zagotavlja dostop do dokumentacije, kot so 3D-prikaz hiše, načrti in navodila od proizvajalca, ki so ob prevzemu hiše že vnešeni v sistem. Uporabnik je povezan s servisnimi službami za enostavno prijavo storitvenih zahtevkov, hkrati pa je obveščen o prihajajočih preventivnih opravilih v skladu z navodili proizvajalca.

Napredni sistem v digitalni obliki sproti spremlja stanje objekta s pomočjo kar 87 različnih senzorjev, ki so integrirani v enovit informacijski sistem upravljanja in nadzirajo stanje ter delovanje objekta in naprav, hkrati pa omogočajo oddaljeno upravljanje z domom. Novi lastnik doma tako uporablja samo eno rešitev za zbiranje, vodenje in spremljanje vseh ključnih informacij o domu. S pomočjo digitalnega dvojčka je dom tudi energetsko bolj učinkovit, stroški za vzdrževanje objekta so nižji, manj je skrbi in stresa pri iskanju pomoči, prijavi napak in uveljavljanju garancij.

Napredna toplotna podpostaja za optimalno rabo energije

Hišo odlikuje tudi napredno upravljanje z energijo, za kar je zaslužno podjetje Danfoss Trata. Omenjeno podjetje je za Dom24h razvilo prediktivno vodeno toplotno podpostajo, ki omogoča dvosmerno povezavo s proizvodnjo energije v/na hiši, kot tudi dvosmerno povezavo med porabniki in proizvodnjo energije v hiši ter sosesko. Ta inovacija na področju daljinske energetike omogoča optimalnejšo rabo energije objekta in hkrati zagotavlja vračanje presežne toplotne energije nazaj v sistem daljinskega ogrevanja. Tako se izboljša učinkovitost objekta in posledično zmanjšajo negativni vplivi na okolje.

Dom24h je opremljen z lastno sončno elektrarno in je energetsko samozadosten ter deluje na konceptu neto ničenergijske stavbe. Presežke električne energije lahko hrani v svoji lastnem hranilniku električne energije ali jih oddaja v omrežje ali v okolico, s katero je povezan, saj je objekt hkrati tudi osnovna celica pametne soseske.

Privlačna in vabljiva notranjost

Sprehodimo se še po prostorih te edinstvene hiše. Čeprav je silno napredna, njena notranjost ni vesoljska, temveč deluje toplo in vabljivo.

V pritličju je aktivnejši del hiše. Tam so avla, manjše stranišče, hodnik, ki pelje v dnevno sobo, povezano s kuhinjo in jedilnico. V kuhinji so pametni aparati in pametna shramba, ki lastnikom samodejno sporoča, kdaj v njej česa zmanjka. Iz avle pridemo še v pralnico in tehnični prostor ter tudi do stopnišča.

Stopnišče povezuje bivalni del z nadstropjem, v katerem sta dve otroški sobi, kopalnica za otroke, na koncu hodnika pa sta še spalnica in kopalnica z velnes oazo. V spalnih prostorih je pohištvo z emocijsko tehnologijo, ki z oddajanjem zvokov ptičjega petja, prijetnega vonja in igrive svetlobe predrami čute.

Vse prostore v nadstropju povezuje svetel večnamenski hodnik, ki je opremljen s podolgovatim pohištvenim elementom. Ta omogoča otrokom učenje in ustvarjanje, staršem v drugem delu hodnika pa ponuja oblazinjen počivalni kotiček, kjer lahko prebirajo najljubšo knjigo in so skupaj v enem prostoru z otroki.

Vrt, okna in udobje prihodnosti

Prostoren zgornji hodnik ima z zunanje strani funkcijo pokritega dovoza oziroma parkirnega prostora za avtomobile, tam je umeščena tudi električna polnilna postaja.

Objekt, ki omogoča 24-urno bivanje doma, stanovalcem ponuja tudi urejen vrt s klopjo in z ognjiščem ter prostorno teraso, na katero se stopa skozi velika steklena vrata iz dnevne sobe.

Prav steklene površine v vseh nivojih ambientu podarjajo obilo naravne svetlobe. Skrb, da bi se hiša v toplih mesecih pregrevala, je odveč, saj pametna senčila pravočasno samodejno zastrejo okna.

S vsestransko pametno hišo, ki proizvede več energije, kot je porabi, in stanovalce opozarja, če je treba karkoli spremeniti ali morda napolniti shrambo, uporabnikom preostane le, da izkoristijo udobje in zaživijo v novih dimenzijah, ki jih orisuje dom prihodnosti.

Fotografije: Marles hiše Maribor, Danfoss Trata, Smartis

Sponzorirana vsebina