Selitev je za vsako mlado družino velik, nepozaben dogodek. Tako je bilo tudi za družino, ki se je iz majhnega stanovanja preselila v novo družinsko hišo v Dragomlju. Naključje je hotelo, da se je selitev zgodila prav na valentinovo, kar je še olepšalo občutke prvega dne v novem domu.

Zakonca sta namreč načrtovala novega družinskega člana in zato sta želela nov, večji dom. Med iskanjem zemljišča za gradnjo nove hiše sta našla hišo v 3. podaljšani fazi. Odločila sta se zanjo, da bi se lahko čim prej preselili, pa tudi zaradi ugodne lokacije.

Urška in Rok sta se pri izboru arhitektov oprla na prispevke v naših oddajah Ambienti, med katerimi so ju najbolj prepričali arhitekti biroja od-do arhitektura. Ti so pripravili načrt ureditve hiše, v katerem so predvideli nekatere spremembe obstoječe razporeditve. Med dobrimi lastnostmi te 168 kvadratnih metrov velike hiše so bili funkcionalno zasnovan tloris, veliko dnevne svetlobe, velik skupni prostor in prostorne sobe. Zasnova hiše je klasična: bivalni prostori so v pritličju, spalnice pa v nadstropju.

Med zahtevami naročnikov je bila na prvem mestu, naj arhitekti ustvarijo sodoben, brezčasen notranji prostor, ki bo omogočal kakovostno bivanje s pohištvenimi elementi, ti pa naj ne onemogočijo odprte tlorisne zasnove hiše. Pohištveni elementi so najbolj izraziti v osrednjem prostoru, kjer sta dva elementa prislonjena od roba do roba sten, trije elementi pa prosto stojijo v prostoru. K dinamiki prostora prispeva element multimedijske omarice, ki je dvignjen od tal in pritrjen na steno. Ta element je podaljšan v vlogo klopi, ki jo poživljata temno zeleni blazini, oblikovani kot rečni prod. Motiv proda se ponovi pri oblazinjenju vzglavja v spalnici in še kje.

Kuhinjski otok stoji prečno od vgradnega elementa kuhinje na način, da komunicira z bivalnim delom in jedilnico. Jedilni mizi so namenili najsvetlejši del prostora ob kotnem panoramskem oknu. Sedežna garnitura je spremenljiv modularni element, orientiran tako proti kaminu kot proti kuhališču v kuhinji in predstavlja »podest« za druženje oseb v prostoru.

Steni, ki si v osrednjem prostoru stojita nasproti, sta obloženi z ritmično leseno oblogo, pred eno od njiju pa kot kontrast stoji bel klavir.

Stopnišče je iz masivnega lesa, zavito v spiralo; prostor pod njim pa so izrabili za shranjevanje.

Zanimiva je zasnova kopalnice, ki je deljena na mokro cono in cono glavne rabe. Urška pravi: »Pri teh zabavnih stvareh poskušava otroka čim manj omejevati, saj se zvečer rada škropita in želim, da to ostane na območju, ki se ga potem razmeroma preprosto uredi.«

Značaj prostora je umirjen; odtenke beljenega hrasta dopolnjujejo topli sivi toni pohištva z različnimi taktilnimi obdelavami. Difuzna svetloba prek polprosojnih zaves nekoliko spominja na oblikovanje prostorov po japonskem ali skandinavskem navdihu. Poudarke v prostoru so dosegli z izbiro stolov različnih odtenkov in barvnih odtenkov oblazinjenja.

Hiša je zgrajena v sistemu lesene skeletne gradnje ob upoštevanju pasivnega standarda, zato ima talno gretje in hlajenje s pomočjo toplotne črpalke ter rekuperacijo.

Fotografije: Ana Skobe