Cene energentov nenadzorovano naraščajo, umiritve rasti pa ni na vidiku. Strokovnjaki opozarjajo, da je poceni elektrika stvar preteklosti, cene pa se ne bodo nikoli več vrnile na predkrizno raven. Mnoga gospodinjstva so se zato znašla pred izzivom, saj cene energije vse bolj bremenijo družinski proračun.

Kot vsaka pa tudi energetska kriza pomeni priložnost za pozitivno spremembo. Spremembo v razmišljanju in navadah potrošnika na eni strani ter spremembo sistema proizvodnje in dobave električne energije na drugi. Energetska kriza nas lahko nauči odgovornejšega ravnanja z našim planetom.

Kako lahko s pametnim načrtovanjem zmanjšamo našo odvisnost in prihranimo pri stroških energije, smo govorili s strokovnjaki iz podjetja Lumar, ki je pionir trajnostno grajenih skoraj nič-energijskih hiš v Sloveniji.

Varčnejša kot je hiša, cenejše je ogrevanje

Kolikšni bodo stroški za ogrevanje pozimi in hlajenje poleti, je odvisno od tega, kako energijsko učinkovito je hiša zasnovana in kakšne so naše bivalne navade.

“Pri montažnih hišah Lumar je izbira konstrukcijskih sistemov optimirana. Vsak od njih ponuja najboljšo kombinacijo materialov in drugih elementov hiše za določen energijski razred, s premišljenim izborom pa nam je uspelo doseči ugodno razmerje med kakovostjo in ceno ter majhen ogljični odtis pri gradnji prav vsake hiše. Vsi glavni izvedbeni detajli naših hiš so preračunani in preverjeni, tako da zagotavljajo odlično zrakotesnost in majhno porabo energije, predvsem pa nizke stroške v celotnem življenjskem ciklu delovanja hiše,” povedo v enem od vodilnih slovenskih podjetij za gradnjo montažnih hiš.

Poleg toplotnega ovoja stavbe pa na porabo električne energije vpliva tudi izbira in optimalno delovanje ogrevalnega sistema.

Pridobivanje lastne energije pomeni neodvisnost

S sončno elektrarno na svoji strehi ne morete zgrešiti. Postali boste samooskrbni, neodvisni od cen na trgu, stroški za elektriko bodo nižji, predvsem pa boste nekaj dobrega storili tudi za okolje, saj je sonce trajnosten, čist in obnovljiv vir energije.

Samooskrbna sončna elektrarna bo proizvedla dovolj električne energije za vse potrebe delovanja hiše in naprav v njej, za vse dni v letu. Energija sonca nam je namreč vsak dan na voljo v neomejenih količinah (tudi, ko je oblačno!), in to brezplačno. Je brez škodljivih vplivov na okolje, brez izpustov, hkrati pa tudi sami prispevamo k zelenemu prehodu, ki je eden od pomembnejših ciljev Evropske unije.

“Ta cilj zasledujemo tudi v Lumarju. Razvoj naših hiš je prišel do točke, ko vam lahko standardno ponudimo hišo, s katero boste od začetka sami proizvedli vso električno energijo za delovanje (ogrevanje, topla voda, razsvetljava, gospodinjski aparati …). Vso potrebno električno energijo bo namreč proizvedla sončna elektrarna na strehi, ostali pa bodo tudi viški, ki jih boste lahko uporabili za polnjenje električnih vozil. In teh bo z razvojem e-mobilnosti na naših cestah in v naših gospodinjstvih vedno več,” dodajo v Lumarju.

Vse pa se začne z optimiziranim in trajnostnim načrtovanjem hiše

Prihranki se začnejo pri trajnostno načrtovani gradnji. Hiša, ki jo načrtujete, naj bo zgrajena iz naravnih materialov, tlorisno in tehnološko optimirana ter čim bolj orientirana proti soncu oz. zaprta proti severu. Velike steklene stene, ki nas povezujejo z okolico hiše in izboljšujejo naše počutje, zaščitite z zunanjimi senčili, ki bodo preprečila poletno pregrevanje. V Lumarju vam že na začetku standardno uredijo predpripravo za sončno elektrarno z vsem potrebnim za morebitni poznejši priključek sončne elektrarne, čeprav se za njeno vgradnjo za zdaj še niste odločili.

Sončno elektrarno lahko še nadgradite in optimizirate s sistemom za energetsko upravljanje doma in s shranjevanjem energije v hišni hranilnik. Ti postajajo cenovno vedno bolj dostopni tudi za gospodinjstva in zagotavljajo popolno energetsko neodvisnost.

Sliši se zapleteno – pa ni!

Ob postavitvi sončne elektrarne lahko zaprosite za subvencijo ali kredit Eko sklada, celovito rešitev (od sončne elektrarne do hranilnikov in polnilnih postaj), ki vključuje projektiranje, pridobivanje soglasij, montažo in vzdrževanje mikro sončne elektrarne, pa zdaj standardno ponujajo tudi v Lumarju.

Oziroma kot pojasnijo sami: “V Lumarju se zavedamo, da so proizvodnja, shranjevanje in raba energije iz obnovljivih virov temelj za energetsko neodvisnost in razvoj e-mobilnosti, zato smo se odločili, da kupcem naših hiš ponudimo celostno rešitev MOON. Ta vključuje fotovoltaične sisteme, stenske polnilne postaje, postaje za hitro polnjenje in hranilnike energije, ki zagotavljajo napajanje električnih naprav v hiši tudi v primeru ob izpadu električnega toka. Naši sistemi so medsebojno usklajeni, delujejo izjemno učinkovito in prilagodljivo, poleg tega modularna zasnova omogoča natančno prilagoditev danim pogojem, tudi združitev z že obstoječim fotovoltaičnim sistemom. Za optimizacijo shranjevanja in porabe zelene energije v gospodinjstvu, torej za celovito energetsko upravljanje vašega doma, pa poskrbi sistem za energetsko upravljanje doma (HEMS).”

Naložba se povrne v osmih do desetih letih

Gospodinjstva lahko s sončno elektrarno na svoji strehi zmanjšajo stroške za elektriko tudi do 75 odstotkov, naložba pa se lahko (s subvencijo Eko sklada) povrne v osmih do desetih letih. Lani pa je bil sprejet tudi zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov za gospodinjstva s samooskrbnimi sončnimi elektrarnami, ki prinaša pomembno novost: možnost prodaje viškov proizvedene elektrike. Lastnik samooskrbne sončne elektrarne bo torej proizvajal energijo iz obnovljivih virov, jo porabljal za lastne potrebe, jo shranjeval in na koncu viške tudi prodal. Še en razlog, torej, da s postavitvijo samooskrbne sončne elektrarne ni dobro odlašati.

Več: Lumar

Sponzorirana vsebina