Ali ste se pri notranji opremi vašega doma ujeli v enako past kot vsi drugi? Pri izbiri barve pohištva ste se ustrašili pregovornega mita o tem, da se barv hitro naveličamo, zato ste posegli po klasiki: beli, črni in sivi. Kak dolgčas!

Obstaja več načinov, kako popestriti dolgočasni monokromatski interier ( preberite na povezavi), danes pa bomo posebno pozornost namenili barvam, ki s sivo ustvarjajo šik (in večne) kompozicije. V vaš ambient jih lahko vnesete s pomočjo dekoracije, manjšega oblazinjenega kosa pohištva, stenske barve ali tapete. Pa poglejmo:

Svetlo zelena: ne, ne mislimo limetino zelene, ampak nežno žajbljevo zeleno. Lepo se kombinira tako s temnejšimi odtenki lesa (od odtenka hrasta pa do mahagonija) kot z belo, sivo in celo zlatimi poudarki.

Intenzivno rumena: nič ni bolj atraktivnega kot poudarek v sončni rumeni v sivem interierju. Naj bo poudarek velik in – če je le možno – okroglo zaobljen.

Svetlo rožnata in medeninasta: zlati in koralni toni razgibajo sive prostore. Umazano rožnato lahko v prostor vnesete v obliki naslanjača ali blazin, medeninasta dekoracija (ogledalo ali okvir slike) pa odlično razbije dolge sive stene.

Nevtrali: ko govorimo o nevtralih, nam na pamet največkrat pade le klasična črno-bela paleta. Pa ni tako! Nevtrali so vsi naravni barvni odtenki, pa naj bo to barva lesa, barva naravnih vlaken (bambus, trstika, ratan), kamen in kovine … Z njihovim kombiniranjem bomo ustvarili čudovit podeželski interier.

Temno modra:  primerna je predvsem za bogate, meščanske interierje. S svojo intenzivno, a hladno barvo odlično uravnoteži sivine, pa tudi večje lesene površine. Odlično deluje v zelo svetlih prostorih.

Sivo-bež: če še vedno niste prepričani, da ste pripravljeni na intenzivne barve, se odločite za sivo-bež (ali kot ji skrajšano pravijo v angleško govorečih državah – greige). Ta umirjena bež barva bo v prostor vnesla ravno dovolj razgibanosti, ne da bi ga prenasičila. Uporabite jo na stenah za največji učinek.

Fotografije: Unsplash