Ustvarjalnost je nekaterim skorajda položena v zibelko. Ena takšnih je brez dvoma Jana Šepec, ki je že v rosnih letih svojo kreativnost izrazila z izdelovanjem igrač. Dandanes pa svojo kreativno iskrico usmerja v oblikovanje gline, tako je nastala znamka Nana Jana Pottery.

Skozi življenje se je preizkušala v številnih ustvarjalnih dejavnostih, vse od pletenja, polstenja, pa tudi tkanja na ročne statve, dokler ni pred štirimi leti po naključju naletela na glino.

»Ustvarjanje in raziskovanje sta del mene, že odkar pomnim. Pred dobrimi štirimi leti sem v lokalnem časopisu naletela na oglas za kratek tečaj o osnovah oblikovanje gline. Rekla sem si, zakaj pa ne, in takrat sem prvič v življenju v rokah držala kepo gline,« se spominja Jana. Iskrica je preskočila takoj, po začetnih težavah pa je postala vse bolj spretna in samozavestna.

Pri prvih treh paketih gline, ki jih je prinesla domov, je že v prvih tednih preizkusila vse mogoče tehnike oblikovanja – od ščipanja do valjanja in svalkanja. Začetni izzivi je niso odvrnili, z veliko mero zagnanosti je odkrivala svet gline, kar se je odražalo v velikem zadovoljstvu nad končnim rezultatom. A kot številni oblikovalci gline je tudi sama kmalu spoznala, da je proces obdelovanja te surovine doživljenjski. Z vsakim dnem se tako lahko naučiš nekaj novega, vsak mesec svoje znanje še bolj izpiliš.

»Danes vem, da o glini vem le nekaj čisto malega. Domače literature o keramiki je žal zelo malo, zato sem največ informacij dobila na spletu, pregledala na stotine videov. Čisto začarana od vseh možnosti, ki jih nudi ustvarjanje z glino, sem spoznala da je to to, kar želim raziskati,« pove z navdušenjem.

Slovenija se lahko pohvali z dolgoletno lončarsko tradicijo, zato se je Jana povezala z nekaj domačimi keramičnimi mojstri. Veliko znanja je pridobila tudi na delavnicah, ki se jih je udeležila, predvsem pa poudarja, da je osnova in temelj oblikovanja gline prav vaja.

»Prvo leto sem uporabljala predvsem tehniko ščipanja (pinch), ki mi je še danes najljubša. Po štirih letih ustvarjanja se smatram za začetnika, ne delam velikih serij istih izdelkov. Rada preizkušam nove oblike in razne vrste glin,« pove Jana.

Poudari, da je keramika njena velika strast, ki se ji lahko v pokoju povsem posveti. Pri oblikovanju jo navdihujeta želja in strast po raziskovanju, kar jo žene novim znanjem naproti.

»Najbolj uživam pri izdelavi čajnikov, zaradi vseh detajlov, ki jih potrebuje. Osnove izdelave sem pridobila na delavnicah pri Anji Slapničar, ki jo zelo cenim,« pojasni ustvarjalka, ki želi v prihodnosti svoje znanje še nadgraditi.

»Možnosti raziskovanja, ki jih nudi lončarjenje, so neskončne, področje, ki bi se mu v prihodnosti rada posvetila, pa so zagotovo različne tehnike žganja in izdelava glazur.«

Več: www.facebook.com/nanajana.si