Obmorska eleganca: prenovljeno stanovanje na živahni ulici

Stanovanje s pogledom na koprsko tržnico je dolgih 50 let čakalo na osvežitev. A po pol stoletja kozmetična korekcija ni več zadoščala, zato se je lastnik odločil za celovito funkcionalno in energetsko prenovo.

0

»Kljub temu, da je locirano na eni najbolj prominentnih koprskih lokacij, je bilo stanovanje ob našem prvem obisku v zelo slabem stanju,« se spominjajo Marasovic arhitekti. Stanovanje se namreč v zadnjih petdesetih letih ni dosti spremenilo, težava pa ni bila zgolj v dotrajani opremi, pač pa tudi v starih oknih, ki niso ustrezala današnjim energetskim standardom, ter manku učinkovitega ogrevalnega sistema. Hkrati pa si je naročnik želel stanovanje preurediti tako, da bo tloris ustrezal njegovemu sodobnemu, povezanemu življenjskemu slogu. »Po nekaj sestankih smo prišli do spoznanja, da polovične rešitve ne bodo zadoščale – potrebna je bila celovita prenova.«

Da bi ustregli naročnikovim željam, so prej dvosobno stanovanje funkcionalno reorganizirali v enosobno. Podrli so predelno steno med kuhinjo in spalnico in ustvarili velik, več funkcijski bivalni prostor. Prehod v hodnik so široko odprli in oba prostora ločili z vrtljivimi vrati, ki se, ko so zaprta, brezšivno zlijejo z linijo ostalega pohištva.

Ker je naročnik velik navdušenec nad strojništvom, glasbo in umetnostjo, so notranjo opremo zapolnili s kosi, ki v sebi združujejo vse troje: razgibane kompozicije, prijetne ritme in vzdržljive materiale. Osnova je popolnoma bel, skoraj galerijski interier z belim poliuretanskim tlakom in belimi stenami. V njem nato zasijejo po meri izdelani kosi opreme: dolge vgradne omare v antracitu in orehu, med tla in strop vpet poličnik, na steno obešena kuhinja s perforiranimi ličnicami vrhnjih omaric. Kavč v svetlem usnju daje piko na i moškemu karakterju stanovanja.

Precizno zasnovana notranja oprema daje stanovanju poseben ritem bivanja. Čeprav nas pogled skozi okno opominja, da smo v enem najbolj živahnih predelov pristaniškega mesta, pa nas v notranjosti spremlja občutek miru in harmonije.

Arhitekti so se projekta zares lotili celovito. Poleg adaptacije (urejanje preteklosti) in opreme (misel na sedanjost), so predvideli tudi prihodnjo rabo prostora: morda bo dodatna soba nekoč vendarle prišla prav. Zato so že tekom načrtovanja določili mesto nove predelne stene, tam pripravili vse inštalacijske vode in vgradno pohištvo zasnovali tako, da bo svojo funkcijo ohranilo tudi v drugačnem bivanjskem scenariju. Ponovna reorganizacija bo tako opravljena v nekaj dneh, stroški pa bodo minimalni.

Interier: Marasovic arhitekti

Fotografije: Blaž Škorjanc

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *