Da bi prenavljali najemniško stanovanje (in v začasnem domu pustili vse svoje prihranke) vam ne pride niti na misel. A to ne pomeni, da se morate sprijazniti z dotrajanimi kuhinjskimi omaricami, z razpadajočo tuš kabino ali pa z neprivlačno barvo sten. Ponujamo številne trike za nizkocenovno osvežitev doma, ki pa bodo prišli prav tudi marsikomu, ki si v lastni nepremičnini trenutno ne more privoščiti celovite prenove.

Kaj se v najemniškem stanovanju sme zamenjati in kaj ne?

Čeprav je večina najemodajalcev odprta za nadgradnje stanovanja, pa jih ni veliko, ki bi ta strošek delili z najemnikom. Zato se pred kakršnim koli posegom posvetujte z najemodajalcem, uskladite pričakovanja in temu prilagodite svoj proračun. 

Kot najemniku vam bo v interesu, da lahko vse nadgradnje (nov pralni stroj, lastno pohištvo) ob selitvi vzamete s seboj, najemodajalec pa bo želel, da so vse spremembe, ki jih naredite na njegovi lastnini (pohištvu, stenah ipd.) čimbolj nevtralne oziroma reverzibilne. Ponujamo nekaj predlogov, kako doseči, da bo volk sit, koza cela, vaše najemniško stanovanje pa vsem v ponos.

Stenske in talne obloge

Večina najemniških stanovanj v Sloveniji ni bila obnovljena že več desetletij. To se pozna predvsem v kvaliteti (in estetiki) talnih in stenskih oblog. Saj veste: svetlo rjave glazirane ploščice, linolej in topli pod … Na tržišču obstaja več načinov, kako z malim vložkom le-te osvežite. Prilagamo nekaj idej:

  • če je po tleh v stanovanju položen (zdrsan) parket, predlagamo, da skupaj z lastnikom najdete sredstva za njegovo obnovo. Kvalitet parketa namreč ne more nadomestiti nobena druga talna obloga;
  • če je strošek brušenja starega parketa prevelik oziroma če so po tleh položene mrzle ploščice, je cenovno učinkovita alternativa začasno polaganje vinila na klik ali pa vinilnih preprog. Poskrbite, da boste uporabljali lepilo, ki ne bo poškodovali spodnjih oblog;
  • v kopalnici lahko preko grdih talnih ploščic položite tikovo oblogo – takšno, ki se v večjih trgovinah z gradbenim materialom prodaja na primer za namen oblaganja teras. Takšno oblogo boste lahko položili brez gradbenih del, vaša kopalnica pa se bo preobrazila v pravi spa;
  • talne obloge lahko prekrijete tudi z veliko preprogo: priporočamo takšne iz naravnih materialov (sisal, juta …), ki bodo v vaš dom vnesle svežino;
  • stare ploščice v kuhinji lahko prelepite s samolepilno oblogo – bodisi s ploščicami na mreži bodisi z vinilno tapeto. Uporabite lepilo, ki ne bo poškodovalo spodnjih slojev.

Dotrajano pohištvo

Kuhinjsko in kopalniško pohištvo že cveti, omare so grde in neprivlačne … z nekaj triki lahko osvežite tudi lesene kose opreme:

  • če vam najemodajalec dovoli, lahko stare omarice zbrusite in na novo pobarvate (navodila);
  • drugače pa jih lahko prelepite s samolepilno folijo, ki jo ob selitvi enostavno odstranite. Izberite folijo nevtralnih barv, ki bo prostor umirila in vizualno razširila, ali pa izberite temnejšo, a vseeno umirjeno barvo (temno modro, zeleno, barvo terakote, antracitno), ki bo v prostoru ustvarila atraktiven poudarek. S folijo lahko olepšate tudi kuhinjski ali kopalniški pult: izbirate lahko med folijami v imitaciji marmorja, granita, teraca … 
  • omaram zamenjajte ročaje: le-ti v trgovini z gradbenim materialom stanejo le nekaj evrov, a lahko popolnoma preobrazijo značaj omare. Izberite dolge kuhinjske ročaje, igrive gumbke za otroške sobice ali pa elegantne, s kristali obogatene ročaje za vašo garderobo;
  • leseno pohištvo (ali pa stare lesene stenske in stropne obloge) lahko prebarvate tudi brez brušenja (navodila).

V kopalnici

V kopalnici se zob časa najhitreje pozna in zelo težko ga je zakriti. Vseeno ponujamo nekaj namigov:

  • če je emajlirana kad vaše tuš kabine poškodovana, vanjo umestite tikov pod. Namestite ga na dno kadi, na distančnike, ki bodo poskrbeli za dobro odtekanje vode in se prepustite čudovitemu občutku wellnessa;
  • zamenjajte ogledalo: ta majhen kos opreme lahko popolnoma preobrazi značaj kopalnice;
  • zamenjajte kopalniške armature: od zarjavele pipe pa do glave tuša – nove kopalniške armature niso tako drage, po selitvi pa jih lahko odnesete s seboj;
  • pobarvajte steno ali ploščice: če je v kopalnici katera od sten gola, jo prebarvajte v katero od vaših najljubših barv. Preden se lotite barvanja, se prepričajte, da na stenah ni znakov vlage ali plesni – le-te najprej sanirajte. Obstajajo tudi barve za keramiko, ki jih lahko uporabite v kopalnici – a prej se seveda posvetujte z lastnikom.
  • očistite fuge (navodila), kupite novo kopalniško zaveso, elegantne brisače, kopalnico pa tudi opremite s katero od primernih sobnih rastlin.

Še nekaj nasvetov

  • Prepleskajte! Izberite nežne in nevtralne barve, le tu in tam se poigrajte z močnejšimi odtenki ali grafičnimi vzorci.
  • Zastrite okna: na okna obesite lepe zavese ozrioma bambusne ali tkaninske roloje – s senčili boste popolnoma spremenili karakter sobe.
  • Ne skoparite s svetili: nova svetila – stropna, stenska, prostostoječa, namizna – so nujna popestritev sobe. Zamenjajte stare lestence in dom opremite z novimi svetili, ki jih lahko po selitvi vzamete s seboj.
  • Opremite se s samolepilnimi folijami: z njimi lahko prekrijete hladilnik, ki je začel rjaveti, kopalniški pult, ki že cveti, zdrgnjeno mizo ali celotna vrata … Kontaktno folijo je zelo preprosto tudi odstraniti.
  • Stanovanje napolnite z rastlinami, lastnim pohištvom (tudi tistim, ki vam ga podari babica, ali ga kupite iz druge roke), umetniškimi deli in fotografijami vaših najdražjih. Kako obesiti slike brez ene same luknje v steni, pa svetujemo tule.

Fotografije: Pinterest