Richard Akkermans se je pred leti na prvi pogled zaljubil v Ljubljano in V Slovenijo. Odločil se je za nakup stanovanja na prestižni lokaciji, na ljubljanski Stritarjevi ulici, in si tu ustvaril svoj drugi dom.

Richard je v Slovenijo prvič prišel na željo svoje hčere, ki živi in dela v Londonu. “Želel sem jo peljati na nekajdnevno potovanje in njeni prijatelji so ji priporočili obisk Blejskega jezera,” se spominja Avstralec. “Imela sva se čudovito. Šla sva na rafting po Soči, sprehajala sva se po središču Ljubljane in lepota me je presunila.” Takrat se je odločil, da si tu poišče nepremičnino.

Ko je kupil spomeniško zaščiteno stanovanje v Ljubljani, se je povezal s studiem JVBDesignworks, ki je vodilo prenovo, medtem, ko je bil Richard v Avstraliji. “Šlo je za veliko časovno razliko,” se spominja Lara Buh, ki je v sklopu studia vodila projekt prenove, “sodelovala sva preko skype konference, mailov, telefonskih klicev, pošiljala sem mu videoposnetke … Gospod je imel jasno vizijo, kaj s stanovanjem želi, tako da je projekt potekal gladko.” Richard, ki je bil v projekt prenove zelo vpleten, doda: “Risal sem načrte, iskal ideje za opremo in barve in jih pošiljal Lari. Bila sva neločljiva.”

Poleg krasne lokacije med Prešernovim trgom, Tromostovjem in Ljubljanskim gradom, je Richarda najbolj navdušila zgodovina stavbe, zgrajene leta 1896. Velik del vložka v prenovo je bil zato namenjen ohranitvi stavbne dediščine. Tlorisa niso spreminjali. Obnovili so vso stavbno pohištvo – dvojna okna so prav tako spomeniško zaščitena – in jih z dvojno zasteklitvijo na notranji strani dodatno toplotno izolirali. Restavrirana so tudi vsa vrata, prebeljena in povrnjena v prvotni izgled.  Med prenovo so restavrirali fresko v dnevnem prostoru, ostale freske – vsaka soba je oplemenitena z eno – pa so skrbno zaščitili v primeru, da se lastnik kdaj kasneje odloči, da jih restavrira. Stanovanje so opremili tudi z določenimi kosi pohištva iz časa avstro-ogrskega cesarstva.

Ob vstopu v stanovanje pa nas pozdravi še tako imenovana ‘zgodovinska stena’, na kateri Richard skrbno zbira utrinke iz slovenske zgodovine. “Ljubljana je staro mesto. Slovenija ima bogato zgodovino, take Avstralija ne pozna, zato bi se ob prihodu rad počutil kot del tega. Prijatelji in sorodniki bodo redno prihajali sem in želim, da bi tudi oni izvedeli kaj o vaši zgodovini. Imam del prvotnih načrtov stavbe, ki so nastali leta 1896. Imam nekaj fotografij Prešernovega trga z ulico, ki pelje proti gradu: na njej je tudi moje stanovanje. Prihodnje leto se bom skušal povzpeti na Triglav: imam fotografijo krsta, saj ko se prvič povzpneš na Triglav, te krstijo z vrvjo. To imam v opomin, da vem, kaj me čaka prihodnje leto,” se posmeji. Na njej je obešena tudi veriga s ključavnicami, ki jih lahko njegovi gostje personalizirajo in obesijo na ograjo Mesarskega mostu. Tako lahko tudi oni pustijo svoj pečat v mestu, ki je očaralo družino Akkermans.

Interier: JVBDesignworks

Fotografije: Mateja Košir, Ambienti