V Prekmurju, natančneje v Fikšincih, stoji nevidna hiša. Predstavljala naj bi cenovno ugodnejšo alternativo klasični hiši, saj jo lahko na parcelo pripeljemo kar s tovornjakom. Zasnovali so jo v avstrijskem biroju Delugan Meissl.

Nevidna hiša, oziroma Casa Invisible, je fleksibilna bivanjska enota, ki sestoji iz prefabriciranih lesenih modulov. Na ključ jo lahko postavite kjerkoli, a prva takšna hiša je bila postavljena prav v Sloveniji, v Prekmurju.

V avstrijskem biroju Delugan Meissl so hišo zasnovali kot inovativno in mobilno nizkocenovno bivalno enoto, ki ponuja pomembno alternativo na trgu že kritičnim stanovanjskim razmeram. Ključni faktorji pri oblikovanju so bili nezahtevna montaža, privlačna cena in pa oblikovna neodvisnost od lokacije. V primerjavi z dražjim in birokratsko zapletenejšim procesom gradnje klasične hiše naj bi Casa Invisible predstavljala hitrejšo in ugodnejšo alternativo.

Hiša je dimenzij 14,5 x 3,5 metrov, zaradi česar jo lahko na parcelo preprosto transportiramo s tovornim vozilom. Seveda se lahko naročnik odloči za več enot, ki jih poljubno razporeja v celoto.

Velika fleksibilnost je bila v ospredju pri razvoju projekta. Odprt tloris točkovno zaznamujeta le dimnik in mokra celica s kuhinjo in kopalnico, ki sta edini fiksni točki hiše. Prostor okoli njiju si lahko uporabnik prilagodi po svoji meri.

Konstrukcija je izdelana iz lokalnega lesa. Ostale komponente – okvir in spoji – pa so izdelani v specializirani tovarni. Notranje obloge in fasado lahko iz številnih kataloških predlogov izbere naročnik sam, s čimer lahko znotraj sicer rigidne strukture objekta oblikuje dom po svojem okusu in znotraj svojega proračuna.

Tako je hiša v Prekmurju dobila popolnoma zrcalno oblogo, zaradi česar je resnično ‘nevidna’. Od zunaj se v njej odseva lepota naše narave, medtem ko se od znotraj odpirajo neovirani pogledi nanjo. Hiša je postala eno s svojo okolico. Notranjost je obložena z leseno oblogo. Opremljena je skromno, asketsko, kot se za cenovno ugodno hišo spodobi; a ji kljub temu ne manjka toplega pridiha skandinavske estetike.

Ko hiši preteče življenjska doba, jo je zaradi njene pretežno lesene konstrukcije možno preprosto reciklirati in s tem zmanjšati okoljsko breme ob njeni rušitvi.

Arhitektura: Delugan Meissl Associated Architects

Fotografije: Christian Brandstätter in DMAA