Ljubezen do hišnih ljubljenčkov vedno pride z zavedanjem, da vaš dom ne bo nikoli popolnoma brezhiben: da bosta vaš pes ali mačka poskrbela za nered okoli posodic za hranjenje, da bosta s posteljami in pripomočki zavzela del vašega (urejenega) bivalnega prostora in, končno, da bo vaš dom vedno malo 'dlakav'. A k sreči je na tržišču vedno več produktov, v prvi vrsti namenjenih odstranjevanju dlak, na pomoč pa vam lahko priskočijo tudi spodnji nasveti:

1. Odstranite jih pri izvoru

Tako kot imate krtačo za lase pospravljeno v kopalnici in si lase skrtačite skorajda nevede, kot del jutranje in večerne rutine, je smiselno, da tudi krtačo za ljubljenčke pospravite tja, kjer vam bo opravilo krtačenja kar najbolj udobno: ob kavč, na primer, na katerem se z ljubljenčkom zvečer pocrkljate, ali ob posteljo, če spi ob vas. Tako boste mimogrede, v času, ki je tako ali tako namenjen ljubečemu božanju in čohljanju, z živali še odstranili odpadno dlako. Uporabite pravilno krtačo – prilagojeno dolžini in gostoti dlake -, ne pozabite pa na njeno redno čiščenje.

Še nasvet: povsem naravno je, da živali v določenih obdobjih odpade več dlake (na prehodu v poletje, na primer), a če opazite prekomerno odpadanje skozi celo leto, poskusite zamenjati prehrano vašega ljubljenčka.

2. Izberite primeren tekstil

Za preproge, kavče in pasje oziroma mačje postelje izberite tekstil, na katerega se dlake ne bodo ujele. Usnje in umetno usnje sta odlični izbiri, prav tako pa na tržišču obstaja več tkanin, ki so s posebnim premazom zaščitene proti praskam, dlakam, umazaniji in celo mikroorganizmom in pršicam. Te tkanine so prav posebej namenjene domovom s hišnimi ljubljenčki: vanje lahko odenete kavč, na primer, ali iz njih sešijete prevleke za blazine.

Težje bo s preprogo: klasične preproge je težko učinkovito očistiti, zato jo raje zamenjajte za preprogo iz bambusa ali trstike, s katere boste najlažje pometli ali posesali dlake.

3. Prevleke in obleke redno čistite, a na posebni nastavitvi

Včasih se dlak tudi po večih pranjih ne znebimo s prevlek okrasnih blazin, rjuh in odej, ostanejo pa tudi na naših najljubših oblačilih. Nekateri novejši pralni stroji imajo posebno nastavitev pranja, namenjeno lastnikom domačih ljubljenčkov, ki odstrani večino dlak že med pranjem.

Opran tekstil nato obesite na veter, ki bo odnesel še preostale dlake ali pa – še bolje – posušite v sušilnem stroju, ki je v boju proti zares zažrtim dlakam vaše najboljše orožje.

V obeh primerih poskrbite za redno čiščenje filtrov vaših strojev.

4. Ročno čiščenje

Če vaše tkanine niso prilagojene ljubljenčkom (ali pa če prevleke kavča niso pralne), se boste morali čiščenja lotiti ročno. Najlažje boste to storili z vlažno gumijasto rokavico, s katero v ponavljajočih se gibih potegnete po površini kavča ali postelje. Dlake se bodo navlažile in sprijele v kupčke, tako da jih boste lažje pobrali s površine.

Prav tako vam bo pri čiščenju tekstilnih površin prav prišel pripomoček za brisanje oken, s katerim rahlo potegnete po površini, ki ste jo predhodno navlažili z vodo.

5. Sesajte!

Čeprav je to najbolj očiten nasvet, pa je tudi najbolj učinkovit. Noben lastnik domačega ljubljenčka ne zmore ohranjati čistoče brez dobrega sesalca. Ne pozabite uporabiti posebnega nastavka za dlake, s katerim posesajte vse najbolj trdovratne kotičke – posteljo vašega ljubljenčka, na primer, ali pa vaš plašč, vedno poln dlak.

Kako ustvariti prijeten kotiček za vašo žival?

Ustvarjalci oddaje Ambienti smo veliki ljubitelji domačih živali, zato redno iščemo predloge in ideje za kvalitetno opremo kotičkov za vaše hišne ljubljenčke. Preberite, na primer, kako ustvariti kotiček za psa ali mačko oziroma se nasmejte izvirnim pasjim utam, ki smo jih našli na internetu.

Foto: Pinterest