Tik ob Hudičevem mostu v italijanskem Čedadu, mestu pod Unescovo zaščito, stoji hiša častitljive starosti, saj naj bi izvirala iz davnega leta 1300. S svojo kamnito fasado deluje navzven povsem srednjeveško, medtem ko je njena notranjost urejena zelo sodobno, prilagojena modernemu bivanju, predvsem pa ponuja edinstev pogled na reko Nadižo.

Različni dokumenti in avstrijski kataster pričajo o tem, da hiša obstaja že mnogo stoletij in da ji zlahka pripišemo vsaj 700 let. Čeprav stoji na majhnem zemljišču, velikem le 254 m2, kar za strnjeno meščansko gradnjo ni nič nenavadnega, je pa zato visoka, saj ima štiri nadstropja, ki so se dozidavala in dograjevala tekom zgodovine, danes pa jih zasedajo dve spalnici, dve kopalnici, kuhinja z balkonom nad reko, medetažna jedilnica in mansarda s pralnico.

Po potresu leta 1976 je bila hiša obnovljena po novih protipotresnih standardih, dobila je novo stopnišče in centralno ogrevanje, s kasnejšimi obnovami pa so ji zamenjali tudi okna, električne, plinske in vodovodne inštalacije, ji dodali ograje, v letu 2007 in 2008 pa je dobila tudi nova vhodna vrata, ki so delo znanega videmskega umetnika Giorgia Celibertija, in skozi katera vstopimo v dih jemajoč interier.

Pogled se nam najprej ustavi na talnih oblogah, na furlanskem lokalnem kamnu brez belih žil in fug, kar daje enoten učinek mokrega peska. V spalnicah je položen iroko parket, medtem ko je v eni od kopalnic črno bel mozaik kombiniran z marmorjem na steni.

Pri sprehodu skozi prostore se moramo ustaviti v srcu doma, to je kuhinji. Sijajna belo lakirana kuhinja ima namesto visečih zgornjih omaric postavljen element z vgrajenimi LED lučmi, spodnje omarice pa so zelo globoke, zato lahko ponudijo veliko shranjevalnih površin. Steber, ki nad kuhinjo podpira medetažo, je oblekel isti umetnik, kot je poskrbel za vhodna vrata.  

Ker so lastniki ljubitelji knjig, so v več prostorih zelo opazni knjižni regali, ki segajo do stropa in so tudi bogato založeni. Sicer pa od notranje opreme prevladujejo nekateri družinski kosi pohištva, za stole, mize, zofe in postelje so poskrbela priznana italijanska podjetja (Moroso, Gervasoni …), izbrano pohištvo po meri pa je delo podjetja Floreani Majarane, ki sodeluje tudi z znanimi oblikovalskimi hišami, kot je Gucci.  

Imeniten interier hiše ob Hudičevem mostu si lahko ogledate še v spodnjih fotografijah in se prepričate, da stare stavbe v sebi skrivajo res bogato dušo. Če bi v njej morda celo želeli živeti, pa je sedaj idealna priložnost za nakup, saj so se lastniki odločili, da jo zaradi selitve prodajo.

Fotografije: Immobili Senza Confini