Poletna hišica, izdelana iz cedre, ki jo je med gričke ob danski obali skril danski arhitekturni studio Norm Architects, je utelešenje elegance narave. Dokaz, da so najlepše stvari pogosto najbolj preproste.

Heatherhill Beach House, ki je delo danskega arhitekturnega studia Norm Architects, je prava harmonija danske arhitekturne tradicije in sodobne inovativne tehnologije. Umeščena v objem slikovitih gričev, s pogledom na plažo Kattegat, je kot nalašč za pobeg od vrtinca vsakdana. In prav to je bilo vodilo, ki so ga arhitektom pred oblikovanjem zadali lastniki.

Počitniška hišica, ki se razprostira na 232 m2, je oblikovana z velikim spoštovanjem do narave. Ta skozi zastekljene površine prodira v prostor tudi z uporabo naravnih materialov in ustvarja življenjski prostor, ki je resnično eno s surovo lepoto okolice. To postane jasno že, ko vstopite v objem novonastalega objekta. Vsak kos je umeščen premišljeno, vsak delček prostora pa namenjen prav občutku miru, počitka.

Značilnosti tradicionalne danske poletne hiše se odražajo tako v obliki kot tudi izbiri primarnega materiala – lesa. Ta prevladuje tako v zunanjosti kot v interjerju. V osnovni formi novonastala hišica spominja na hlev, tipično arhitekturno tipologijo območja. Geometrijske linije so v kontrastu z mehkimi grički, medtem ko obloga iz cedre daje hiši naraven ovoj, ki se bo sčasoma venomer bolj zlil z barvo okolice. Z uporabo različnih nivojev v sklopu objekta so arhitekti povečali občutek udobja v notranjosti, hkrati pa poglede usmerili v osupljivo pokrajino.

Zasnovo hiše predstavljata dve osi, ki povezujeta različne funkcije znotraj objekta in zagotavljata harmoničen pretok iz prostora v prostor. V jedru koncepta oblikovanja je zavezanost resnični materialnosti, ki nagovori vse čute. Vse površine in teksture so premišljeno izbrane, z namenom, da ustvarijo prostor, ki ne očara le oči, ampak tudi resonira z dotikom. Ta namerni pristop preoblikuje integracijo elementov v poglobljeno čutno izkušnjo, ki presega zgolj estetiko.

Tla so ponekod obdana z lesom, kar ob velikih zasteklitvah ohranja povezavo z naravo onkraj oken. Prav zaradi uporabe lesa v prostoru, zaradi česar se interjer neopazno zlije z okolico, v hiši vlada občutek prizemljenosti. Povezanosti z zunanjim svetom.

Svetla paleta materialov ustvarja zračen, odprt občutek, zaradi česar se notranjost kopa v mehki, razpršeni svetlobi. Spet drugje so arhitekti za tlak uporabili tradicionalne opečne obloge ter se s tem poklonili brezčasni eleganci danskega stanovanjskega modernizma iz 50. in 60. let minulega stoletja.

  • Avtor: Norm Architects
  • Lokacija: Danska
  • Uporabna površina: 232 m2
  • Projekt končan: 2024

Fotografije: Jonas Bjerre-Poulsen