Stanovanje, ki so ga arhitekti s soglasjem lastnikov ljubkovalno poimenovali Bonjour, je kot mirna in elegantna oaza, ki prijazno povabi in nežno objame. Kaj bi si človek želel lepšega ob prihodu domov po napornem delovnem dnevu? In prav to je glavno vodilo vseh arhitektov: ustvariti prijeten in prijazen dom, ki je kar se da najbližja različica sanjskega doma naročnika.

»Gre za dvoetažno stanovanje v novem vila bloku v Kranju. Prav dvoetažnost oz. galerijski prostor nad dnevno sobo je njegova posebnost, ki doda eleganco in občutek odprtega interjerja,« pove arhitektka Janja Štibernik iz arhitekturnega biroja Alter arhitektura. Poleg prestižne višine prostora v osrednjem delu ima to stanovanje, locirano na jugozahodni strani bloka, še dve pomembni vrlini: tristransko osvetlitev, kar pomeni, da ima veliko dnevne svetlobe, in veliko balkonsko ložo.

Skupna površina stanovanja meri nekaj manj kot 130 kvadratnih metrov, v katerih so bili prostori odlično zasnovani, tako da so v biroju s skrbno premišljenim projektom interjerja stanovanje nadgradili v prijetno bivanjsko celoto. »Stanovanje je že imelo vse inštalacije, k sreči smo bili kljub temu še pravočasni za spremembe in smo skladno s projektom interjerja zasnovali nov koncept osvetlitve ter nove položaje večine električnih in strojnih inštalacij. S pravo kombinacijo splošne in ambientalne razsvetljave pa smo dosegli lepo ugodje bivanja ter omogočili različne svetlobne ambiente,« pove Janja Štibernik.

Investitorji so Alter arhitekturo izbrali na podlagi priporočil, skozi proces dela pa so se vezi med arhitektko in naročniki poglobile in postale prijateljske. Pri oblikovanju prostora gre vedno za preplet dvojega. Na eni strani bivanjskih in splošnih izkušenj naročnika; kako je živel do zdaj, so bili prostori preveliki, premajhni, presvetli, ali pretemni ‒ vse to je podlaga za oblikovanje njihovih želja. Po drugi strani pa gre za arhitektovo razumevanje njihovih izkušenj, načina življenja in želja.

Tlorisna zasnova pritličja deli stanovanje na intimni in javni del. Takoj ob vhodu je zatemnjeno veliko ogledalo, za katerim se skriva shranjevalni prostor, ki odlično izkorišča prostor pod stopnicami. Naravnost od vhoda je stranišče za obiskovalce in omara, za katero se skriva utility v sredinskem kubusu. Stenska obloga, ki objema kubus, se vije od vhoda, ob jedilnici in vse do kuhinje.

Pogled s hodnika je odprt proti dnevnobivalnemu prostoru, ki je javni del stanovanja. Dnevni del definirajo že omenjena višina stropa in galerija ter prostor, ki se zaradi velikih steklenih površin nadaljuje v balkonsko ložo. Na drugi strani sta garderobna omara s kovinskim sijajem in zelena oblazinjena klopca za preobuvanje, ki poskrbi za barvno presenečenje. Od tu naprej je prehod v starševski, intimni del stanovanja s spalnico, kopalnico in garderobnim prostorom.

V sklopu dvovišinskega dela stanovanja potekajo stopnice v drugo etažo. Glavni motiv slednje je odprt galerijski prostor, ki ga je arhitektka označila za širok notranji balkon, v sklopu katerega se skozi celotno dolžino niza večnamenska zasnova opreme, lahko je knjižnica, prostor za delo, kotiček za počitek in meditacijo. Na drugi strani pa se v sklopu omar skrivata tudi vhoda v otroški sobi, med katerima je skupna otroška kopalnica, ki jo definirajo živahne ploščice v slogu pisanega terazza.

Glavni pohištveni element stanovanja je multifunkcionalni pohištveni sestav v dnevnem prostoru, katerega prvotni namen je bil predvsem ta, da bi skril stopnice, ki vodijo v zgornje nadstropje, saj naročniki niso želeli klasične stopniščne ograje. Tako je nastal v temno rjav furnir oblečen kos pohištva, v katerem je prostor za televizijo, knjige oziroma ljube dekorativne predmete ter kamin na bioetanol, ki ob hladnejših dnevih poskrbi za toplino in razveseljuje z igrivimi plameni. Drsna vrata tega pohištvenega kosa služijo za zakrivanje televizije, saj naročniki niso želeli, da bi bila ta osrednji element dnevnega prostora. Jedilna miza in spodnji kuhinjski elementi so prav tako oblečeni v temen furnir ter skupaj z omenjenim pohištvenim elementom tvorijo kontrast beli stenski oblogi za kavčem in preostalim belim elementom v interjerju. Bela je tudi po naročilu narejena ograja na galeriji, ki s tankimi kovinskimi palicami tvori lahkotno protiutež večjim in bolj kompaktnim delom pohištva.

Kontrasti med svetlim in temnim pohištvom ter mehkobo oblazinjenega pohištva so pomemben element, ki definira notranjo ureditev stanovanja ter poskrbi za lahkotnost, mehkobo, estetiko in občutek, da je vsega ravno prav.

Arhitektura: Janja Štibernik, Alter arhitektura & design

Fotografije: Ana Skobe