V objemu prečudovite narave, v Ribčevem Lazu ob Bohinjskem jezeru, smo obiskali elegantno prenovljeno lepotico, ki je bila še pred nekaj leti v zelo žalostnem stanju.

Arhitektka Jade van Baaren, kreativna direktorica pri JVB DESIGN WORKS, je navdušena nad hišami, ki so jih drugi že odpisali, pa vendar v njih še vedno živi potencial. V Sloveniji je prenovila že kar nekaj takšnih starih hiš in podobno je bilo s to v Ribčevem lazu. Dolgo časa je bila v državni lasti, a zelo zanemarjena.

»V strehi je bila luknja, zunanji les je strohnel. Dolgo je že propadala, nato jo je na dražbi kupila moja stranka. Imela sem čast, da sem odkrivala, kakšna je bila hiša nekoč in kaj nam je sporočala. Stare stavbe imajo značaj in dušo. Preden so začele razpadati, so imele polno življenje,« pripoveduje arhitektka in doda, da so hišo  v preteklosti obiskovale številne družine, ki so ustvarjale čudovite spomine in vse to je še vedno čutiti v prostorih. Zanje je med prenovo poiskala novo zgodbo, s katero se bodo lahko predstavljali v naslednjih letih in desetletjih.

Jade je želela veličastnost hiše poudariti že takoj ob vstopu v manjšo sprejemno vežo. Zato je visok strop še dodatno izpostavila, tako da ga je okrasila s tapeto in obrobnimi letvami, po tleh pa so položili svetle porcelanaste ploščice z vintage pridihom.

Pri obnovi je arhitektka želela doseči predvsem občutek prostornosti interjerja, zato je načrtovala veliko vgrajenega pohištva po meri. V dnevnem prostoru je velika in udobna okenska niša, primerna za počivanje in branje. Prostore je vizualno povečala tudi z izbiro nevtralne barvne palete pri tekstilnih oblogah in dekorju. Učinek prostornosti je dosegla s skrbno načrtovano osvetlitvijo.

Kuhinja je bila v osnovi precej manjša, zato je bila tam potrebna prerazporeditev in spet precej vgradnih omar, saj mora biti v hiši, v kateri lahko dopustuje kar 10 oseb, veliko shranjevalnega prostora, še posebno v kuhinji. Jade se ne boji uporabiti temne barve, tudi če prostor nima veliko dnevne svetlobe. Pravi, da je za kuhinjo namenoma izbrala temno zelen odtenek, ki prostoru doda dramatičnost, globino in eleganco.

Markantne lesene stopnice vodijo v zgornje nadstropje, kjer so spalnice. Vse imajo izhod na balkon, dodaten občutek udobja in luksuza pa je dosegla tako, da je v spalnice namestila vidne tuše in umivalnike.

Iz prvega nadstropja vodijo strme stopnice do podstrehe, kjer so otroške sobe. Te imajo balkon v višini drevesnih krošenj, zato se otroci tam počutijo, kot bi spali v hišici na drevesu.

V Bohinju, kjer je vreme zelo spremenljivo in pogosto tudi dežuje, je potreba po družabnih prostorih toliko večja. Tako je tudi v tej hiši, kjer sta v kletnih prostorih savna in dodatna soba, tako imenovana igralnica, v kateri se ob slabem vremenu lahko igra pikado ali namizni nogomet.

Za piko na i pa so tu še imenitne dekoracije, v oči nam denimo takoj padejo stari turistični posterji, ki jih je arhitektka opazila na razstavi v muzeju. »Takoj sem pomislila, da bi bilo dobro imeti nekaj odtisov. Nato sem vprašala v šoli, kjer so imeli shranjene. Dali so mi nekaj plakatov, da sem z njimi ustvarila čudovito vzdušje v igralnici,« zaključuje Jade, ki je postala prava izvedenka za Slovenijo in slovensko arhitekturo, za naš tradicionalni slog gradnje. Samo v Bohinju je že obnovila več hiš in v tem kraju se tudi odlično počuti. »Zelo rada obnavljam stare hiše v Sloveniji. Vem, da jih ljudje pogosto raje podrejo, ker so z njimi same težave, veliko je prikritih stroškov, včasih obnova stare hiše stane več kot gradnja nove. Ampak, ali ne bi bilo pusto, če bi obiskali staro vas in videli samo moderne kocke brez dediščine, zgodbe, zgodovine in duše? Zato z veseljem obnavljam stare hiše in oživljam slovensko zgodovino.«

Notranje oblikovanje: JVB Design Works

Fotografije: Vida Dimovska