Ob zaključku 37. Piranskih dni arhitekture je mednarodna žirija podelila arhitekturne nagrade Piranesi 2019. Nagrade so šle v roke zrelim arhitektom, ki so s svojim intervencijami uspešno vzpostavili odnos do starih struktur in jim s tem podelili novo, polnejše življenje.

“Pogosto se skozi slojevitosti plasti in elementov razkriva življenje naše dediščine in naših prednikov, zapisano v arhitekturo. Tako ostajajo naše vezi s prostorom in minulim časom žive, ustvarjajo našo identiteto in nam obenem omogočajo našo drugačnost in razvoj,” je arhitektka Maruša Zorec razložila temo letošnjih Piranskih dni arhitekture, “Prenova: iz starega v novo življenje.” Na enem največjih arhitekturnih dogodkov v Sloveniji se je zvrstilo kar osem predavanj priznanih evropskih arhitektov in študentov arhitekture; dogodek je okronala podelitev nagrad Piranesi, letos že enaintridesetič po vrsti. Predstavljamo nagrajence.

Mednarodno nagrado Piranesi 2019
Nova galerija in kazemate, Neue Bastei, Wiener Neustadt, Avstrija, 2019
Arhitekti: Bevk Perović arhitekti

foto: David Schreyer

Kazemate Wiener Neustadta so bile zgrajene že v poznem 12. stoletju – v času ustanovitve mesta. Ta zgodovinsko unikatna, podzemna utrdbena struktura je bila v letošnjem letu dopolnjena z novim muzejem, pod katerega so se po zmagi na mednarodnem natečaju podpisali slovenski Bevk Petović arhitekti. Tekom prenove so odkrili številne, odlično konzervirane arheološke in arhitekturne plasti iz časa habsburške vladavine, turških vpadov, celo napadov Matije Korvina. Bevk Perović arhitekti so do teh plasti vzpostavili uspešen odnos – nekje jih poudarjajo, drugič s svojo sodobno, a hkrati večno obliko nežno dopolnjujejo. Danes povezana struktura starih kazemat in novih galerijskih prostorov služi razstavam in dogodkom. Žirija je zapisala: “Shema uspešno združuje novo stavbo s staro, kar so arhitekti dosegli s premišljenim vijuganjem poti, ki povezuje oba dela, in z razvijanjem prefinjenega medsebojnega razmerja. Projekt ponuja bogat kontekstualni odziv: ekspresivna arhitektura je ponekod kontrastna, drugod navdihnjena z obstoječimi opečnimi oboki.”

Mednarodno častno priznanje Piranesi 2019
Prenova glavnega trga v Novem mestu, Glavni trg, Novo mesto, Slovenija, 2019
Arhitekti: Atelier arhitekti

foto: Peter Zunic Fabjancic, Bostjan Pucelj

Kljub temu, da projekt obsega veliko območje, ga odlikuje preprostost, ki kaže tako zadržanost, kot zrelost. Trg, ki so ga nekdaj zavzemali avtomobili, je po prenovi postal odprta javna površina, ki ponuja raznoliko mestno življenje.

Mednarodno častno priznanje Piranesi 2019
Chiostri di San Pietro – Samostan sv. Petra, Reggio Emilia, Italija, 2019
Architekti: ZAA Zamboni Associati Architettura

foto: Alessandra Chemollo, Kai-Uwe Schulte Bunert

Nova stavba z občutljivostjo in lahkotno oblikovanimi detajli vzpostavi odnos z obstoječim zidanim kompleksom. Zasebni  prostor samostana je postal javni. Oblikovan je s preprostostjo, ki spoštuje spokojnost obstoječih struktur.

Mednarodno študentsko častno priznanje Piranesi 2019
Arhitektura uma: Idejna zasnova Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana-Polje, UL FA, EMŠ arhitektura, Ljubljana, magistrsko delo, 2018
Študent: Rok Staudacher; Mentor: izredni prof. Tomaž Krušec

Žirija je prepoznala zrelost in celovitost projekta. Konstrukcijski jezik tlorisne zasnove ustvarja raznolike zunanje in notranje prostore, ki se občutljivo odzivajo na različne pogoje in obenem ustvarjajo celovitost območja. Avtor zastavlja vprašanje, kakšna je arhitektura, ki zdravi, odgovor in presojo pa pušča odprto.