Mednarodne nagrade Piranesi so bile letos podeljene že tridesetič po vrsti.

Festival Piranski dnevi arhitekture je letos nosil naslov Arhitektura je kultura. “Dobra arhitektura ni sama po sebi umevna, čeprav je najpomembnejši del družbene nadgradnje, ki ji pravimo kultura,” je zapisal arhitekt in teoretik Andrej Hrausky, predstavnik organizatorjev. “Arhitektura ni gospodarska delavnost, usmerjena k dobičku, ampak družbo plemeniti in ji daje smisel. Zato je pomembno, da arhitektura ustvarja ambiente, atmosfero in poglede, ki bogatijo naše življenje. In dobra arhitektura to zmore.”

Na tridnevnem festivalu, ki so ga obogatila predavanja arhitektov iz vsega sveta s svojim pogledom na temo ‘Arhitektura je kultura’, so bili razstavljeni najboljši primeri evropske arhitekture preteklega leta. Med kar 63 projekti arhitektov in študentov arhitekture je žirija v mednarodni sestavi izbrala štiri projekte, ki jim je podelila prestižno Mednarodno nagrado oziroma priznanje  Piranesi.

Galerija n09 – z33, Hasselt, Belgija (arhitektka Francesca Torzo)
Piranesi 2018
fotografija: Gion Balthasar von Albertini

Mednarodna nagrada Piranesi je šlo v roke prenovi, kjer novi elementi dopolnjujejo obstoječe na način, ki poudarja izkušnjo prostora. Žirijo je prepričala inovativnost na dveh nivojih: prvič v smislu prostorske ureditve kot sosledja zunanjih in notranjih prostorov in drugič z zelo drznimi pristopi k preoblikovanju materialnosti. “Stavba je del mesta, ki s svojo okolico generira dobro arhitekturo,” je svojo odločitev podkrepila žirija.

Delavnica garaža, Suzzara (arhitekti Studiospazio)
Piranesi 2018
fotografija: Stefano Graziani

Mednarodno priznanje Piranesi je šlo v roke preprosti garaži / delavnici, ki je žirijo prepričala s svojo inovativno obliko. “Ikoničen in neobičajen projekt je elegantna in enostavna rešitve: izvrstna zamisel, ki presega arhitekturo z genialno konstrukcijsko zasnovo,” v poročilu zapiše žirija. 

Bazilika in spiritualna hiša, Mariazell (avtorji: Feyferlik / Fritzer)
Piranesi 2018
fotografija: Paul Ott

Žirijo je projekt, ki se je razvijal s časom v obdobju dveh desetletij, prepričal z zbirko radikalnih, a potrpežljivih posegov v ogromnem verskem kompleksu. Vsak sklop je bil deležen enake pozornosti, ne glede na pomembnost programov, kot so galerija, hodniki ali študijske sobe za obiskovalce. “Projekt nima skupnega jezika, a so arhitekti uspeli izpostaviti posebnosti vsakega dogodka in programa.” Projektu so podelili Mednarodno priznanje Piranesi.

Teren Anamorphosis, Thessaloniki, Grčija (avtorji Antonia Gerogianni, Zoi-Niki Eleftheriadi ter mentorja Aleka Alexopoulou, Anastasia-Sasa Lada)
Piranesi 2018
fotomontaža: arhiv študentov

Žirija je mednarodno študentsko priznanje Piranesi podelila projektu, v katerem je prepoznala skrb za ohranjanje planeta, oziroma specifično vode, soli, olivnega olja in čebel, ki zaznamujejo grško pokrajino. Študentje so v projektu industrijske površine vrnili naravi, kjer so na novo zaživele. “Prikaz projekta prebudi v opazovalcu sanjarjenje. Izjemno sposobnost umetniške predstavitve pa dopolnjuje še pametno načrtovanje,” so zapisali žiranti.

Razstavo vseh nominiranih projektov si lahko ogledate v Razstavišču Monfort do 16. decembra 2018 oziroma v Galeriji Herman Pečarič do 13. januarja 2019, oboje v Piranu.

Nagrajencem čestitamo!