Na vrtu med dve obstoječi hiši se je vsidrala nova stanovanjska hiša.

Zamislite si, da arhitekt na mizo dobi projektno nalogo, ki se glasi: na tesni parceli (419 m2) želimo pritličen objekt, ki bo poleg dnevnih prostorov vseboval še dva sklopa spalnic, umetnikov atelje, kolesarnico, vsaj tri terase, zagotavljal čim večjo zasebnost, investicija pa naj bo – kakopak – čim nižja. Vsak arhitekt z nekaj izkušnjami bi zmajal z glavo in odvrnil, da je kaj takšnega vendar nemogoče, da je projektna naloga v takšnem obsegu neizvedljiva. DANS arhitekti pa so iz zahtevnih pogojev ustvarili nepričakovan objekt z na prvi pogled kompleksnim, a premišljenim tlorisom, za katerega so leta 2013 prejeli tudi najvišjo nagrado Zbornice za arhitekturo in prostor – Zlati svinčnik.

Arhitekturne kvalitete tega objekta so mnoge: Prvič, hiša deluje hkrati skromno in bogato. Arhitekti so to dvojnost dosegli z obdelavo fasade, ki je v celoti oblečena v grobe neobdelane deske, zložene skupaj z mizarsko preciznostjo. Deske so ponekod zgolj impregnirane – to jim daje značilen zelenkast ton -, drugod pa prebarvane v belo. Fasada tako na prvi pogled deluje skromno, skoraj skandinavsko, zaradi razgibanega tlorisa in nepravilnega ritma desk pa hkrati večdimenzionalno, bogato.

14_nmii

Drugič, fasada v sebi skriva številne skrivnosti. Včasih je fasada zgolj fasada, drugič se kot polknica odpre in se za njo skriva okenska odprtina, spet tretjič je fasada v resnici plot, za katerim se nahaja intimni atrij spalnice.

Tretjič, notranja ureditev je hkrati strogo urejena in sproščena. Od vhoda se vzdolž hiše vleče dolg hodnik, ob katerega so nameščeni vhodi v prav vse prostore doma. Ta hodnik je opremljen z dolgo vgradno omaro. Omara, ki sicer drži linijo hodnika, pa je pravi kameleon – vanjo so vgrajene barvne niše, ki označujejo prostora garderobo in spominke, tja je vgrajen manjši kamin, vrata v sobe – prav tako del dolge vgradne omare – pa so ponekod pobarvana, drugič spet ne.

Četrtič, interier je bogat. In to ne na način, kot so bogati do potankosti premišljeni in kurirani interierji, pač pa je bogat s plastmi vsakdanjih predmetov, ki jih povezuje neustavljiva ustvarjalna energija in ki delujejo – čeprav navidez popolnoma nepovezani – skupaj resnično harmonično. Oprema je preprosta – lahko bi rekli, da kar malo ‘nametana skupaj’ – pa vendar deluje globoko povezana s hišo.

Hiša NMII izstopa prav po tem, da je izdelana po kompleksni projektni nalogi, ki arhitektov ni ustavila pri kreaciji subtilnega, skoraj misterioznega doma, ki si ga je družina več kot očitno vzela za svojega.

Avtorji projekta: dans arhitekti: Rok Bogataj, Miha Dešman, Eva Fišer Berlot, Vlatka Ljubanović, Katarina Pirkmajer Dešman

Lokacija: Ljubljana
Projekt: 2008
Izvedba: 2012
Nagrada: Zlati svinčnik 2013

Pritličje (m2): neto 135m2, bruto 167m2
Parcela (m2): 419m2

Fotografije: Miran Kambič