V gospodinjstvu ustvarimo vsak dan veliko količino odpadkov. V Sloveniji je bilo v letu 2016 odloženih 573.057 ton komunalnih odpadkov, kar pomeni 277 kilogramov na prebivalca na leto. Četrtina komunalnih odpadkov je bila reciklirana, zato je ločevanje odpadkov izredno pomembno. V zadnjem desetletju je ločevanje postalo pomemben del našega življenjskega sloga. Zavedamo se, da s skrbnim ravnanjem z odpadki varujemo okolje. Surovine, ki jih zbiramo ločeno, kot so embalaža, papir, steklo, biološki odpadki, se vračajo v ponovno predelavo in ponovno uporabo. Osveščenost smo prenesli tudi v domače okolje, kjer odpadke skrbno ločujemo.

Koši za odpadke so danes na voljo v različnih oblikah, barvah in velikostih, vgradni ali prostostoječi, z več ločenimi predeli. V vsakem prostoru imamo lahko svoj koš, ki ga prilagodimo preostali opremi.

V kuhinji naj bo koš trpežen in preprost za vzdrževanje. Zunanja površina naj bo premazana s posebnim slojem, ki je odporen proti umazaniji in prstnim odtisom. Ker je v kuhinji več različnih odpadkov, je zaželeno, da ima koš več ločenih delov, za ločeno zbiranje odpadkov. Prednost kuhinjskega koša je tudi odpiranje z nožnim pedalom in s posebno tehnologijo, ki omogoča tiho zapiranje pokrova. Vsekakor pa naj bo koš v kuhinji z veliko prostornino, saj je odpadkov v kuhinji največ.

Koš v kuhinji je mnogokrat vgrajen v ostalo pohištvo in tako skrit pred pogledi obiskovalcev. Vgradni koši z vodili so lahko dvo-, tri- ali štiridelni, kar omogoča pregledno ločevanje odpadkov.

V kuhinji si lahko omislimo tudi manjši koš za kompost. Biološki odpadki so nestabilni, saj pod vplivom mikroorganizmov iz okolja razpadajo in povzročajo nastanek škodljivih plinov in izcednih voda. Z ločenim zbiranjem biološko razgradljivih odpadkov zmanjšamo tudi količino mešanih odpadkov.

V kopalnici izberimo manjši koš, da ne bo zavzel preveč prostora, ki ga v kopalnici pogosto primanjkuje. Prav zato naj bo eleganten in barvno usklajen z ostalo opremo v kopalnici.

V domači pisarni mora biti koš primeren za papir, pisemske ovojnice, kataloge in podobno. Ker so odpadki suhi, je koš lahko izdelan iz naravnega lesa, kovinske mreže, tekstila ali usnja. S svojo moderno obliko ga zagotovo ne bomo želeli skriti pod pisalno mizo! 

Koš za smeti je lahko tudi priročen koš za shranjevanje igrač, copat, revij in časopisov. Dekorativen koš, v katerega bomo zložili odeje in okrasne blazine, bo lepo dopolnil ureditev dnevne sobe.

Pleten koš je idealno mesto za shranjevanje drv. Postavljen ob kamin v jedilnem prostoru bo ustvaril topel videz sodobne notranje opreme.

Še posebej domiselni smo lahko pri izbiri koša v otroški ali mladinski sobi. Ta je namenjen predvsem papirju, lepenki, odsluženim zvezkom in ostankom šiljenja. Izberemo lahko takega z nihajnim pokrovom ali povsem običajnega, a potiskanega z najljubšim motivom našega šolarja.

Vir fotografij: Pinterest