Tri škatle za čevlje: prizidek k ljubljanski vili

Stroga vila in dinamičen prizidek ustvarjata nove pogoje za sodobno bivanje ljubljanske družine.

0

Izvirna, majhna, a elegantna hiša v Trnovem je bila leta 1934 zgrajena za dve neporočeni sestri arhitekta Emila Navinška. Vsaki je pripadlo skromnih 50 m2 v etaži hiše. Navinšek, eden resničnih mojstrov modernistične arhitekture pri nas, je stavbo zasnoval v duhu svojega časa: kot strogo škatlo za čevlje, kjer je njen edini okras iskrenost uporabljenega materiala, bivalne površine pa so zasnovane skromno, a z (za tisti čas) velikimi zasteklitvami in velikim vrtom na zadnji strani hiše.

Novo kot harmonični kontrast staremu

Prizidek k tej hiši je – tako kot osnovna zgradba – odraz današnjih bivalnih potreb skozi govorico sodobne arhitekture. Dodatek k stavbi, ki ga avtorji, Ofis arhitekti, ljubkovalno imenujejo ‘tri škatle (za čevlje)’, je osnovno bivalno površino razširil za 130 m2. Igra treh enega na drugega zloženih kubusov, obloženih v enovito temno fasado, ustvarja dinamičen prostor, ki likovno povzema strogo govorico izvirnega volumna in je hkrati njeno popolno nasprotje.

Tri škatle, zložene z zamikom 90 stopinj, na zunaj ustvarjajo terase, senčnice in balkone, navznoter pa raznolike, razkošne prostore: velik bivalni prostor v pritličju, otroške sobe in sobo za goste v nadstropju ter glavno spalnico v podstrešni etaži.

Interier je večinoma oblečen v lesen opaž. Poleg tega, da mu le-ta daje posebno domačnost, toplino, pa tudi pridih luksuza, gre predvsem za igro minimalizma: arhitekti so v stene skrili vse vgradne omare, ki zaradi celovitega ovoja ne izstopajo iz celote. S tem se zagotovi velike, prazne prostore, kjer glavno vlogo igrajo udobni kavči, postelje in delovne površine.

Najpomembnejši element hiše pa je stopnišče. Ne le, da je s svojo umestitvijo med stari in novi del postalo ključni povezovalni element tako v vertikalni kot horizontalni smeri, s svojim nehomogenim oblikovanjem ustvarja vzdolž prostora posebno subtilno dinamiko in nakazuje stopnjevanje zasebnosti proti vrhu stavbe.

Arhitektura: Ofis arhitekti

Fotografije: Tomaž Gregorič

Prejšnji članekVodnik po prenovi neogrevanega podstrešja v atraktiven bivanjski ambient
Naslednji članekTrideset najlepših sodobnih umivalnikov
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih: