Kdor ima v družini majhne otroke, si prizadeva, da bi zanje ustvaril prijetno okolje ne le v hiši, temveč tudi zunaj, na vrtu. Pri tem je pomembno, da vrt prilagodimo starosti in željam otrok ter tako spodbudimo njihovo željo po raziskovanju, igri in gibanju na prostem.

Igra otrok na prostem se je v preteklosti odvijala na zelo spontan način; otroci so uporabljali materiale, ki so jih našli v naravi, bodisi kamenje, pesek, veje dreves, suho listje, vodo, glino, sneg … Prav vsi naravni materiali so tudi danes prisotni v okolju in z malce spodbude jih bodo otroci rade volje uporabili. Seveda pa lahko igra postane še bolj privlačna, če so v vrtu posebni kotički, namenjeni zgolj najmlajšim, saj bodo prav ti velikokrat privabili najmlajše iz stanovanja na sveži zrak.

Mehak pristanek

foto: Jasna Marin

Že sama zasnova vrta naj omogoča čim več gibanja: zelenica naj bo velika, da lahko otroci na njej prosto tekajo, se lovijo in igrajo z žogo, prav tako uredimo kakšen predel nekoliko stran od zelenice, kjer lahko najmlajši varno plezajo po drogu, drevesu, ali pa se po plezalu povzpnejo v vrtno hišico. Tudi gugalnice so izjemno privlačne za najmlajše. Površina okrog igral naj bo utrjena z mletim lubjem, mivko ali mehkimi gumijastimi tlaki, da se ublažijo udarci pri padcih; pri otrocih, ki so še premajhni, da bi lahko samostojno uporabljali igrala na vrtu, pa poskrbimo, da je v njihovi bližini vselej kdo od odraslih.

Ustvarjalnost in domišljija

foto: Jasna Marin

Zelo pomembne za otrokov razvoj so igre, pri katerih razvija ročne spretnosti, najsi bo to zlaganje kamenčkov, poslikava jajčnih lupin, v katerih bodo rasli kalčki, ali pletenje venčkov iz cvetja in vej. Ne nazadnje so z vidika ustvarjalnosti zelo zanimivi tudi peskovniki, v katerih lahko otroci preživijo ure in ure ter v njih gradijo peščene gradove in v domišljiji ustvarijo like, ki domujejo v bivališčih, ki so plod njihovega dela. Peskovnik naj bo na sončnem mestu, da se lahko mivka hitro prezrači in posuši, v vročih dneh pa nad njim predvidimo senco, da zaščitimo otroka pred pripeko. Peskovnik pred dežjem in v času, ko se otrok ne igra v njem, prekrijemo s pokrovom ali folijo, to pa zato, da se v njem ne bi nabirala voda in da ga mačke ali druge živali ne bi uporabljale kot stranišče.

Spremembe skozi čas

Otroška domišljija je brezmejna, kar nam postane jasno vsakič, ko začno najmlajši postavljati nenavadna vprašanja, ki se jim porodijo bodisi ob čisto vsakdanjih življenjskih situacijah bodisi takrat, ko jim pred spanjem prebiramo pravljico. V vsakem razvojnem obdobju je zanje aktualno nekaj drugega. Tudi na vrtu.

Malčkom do tretjega leta starosti je zanimivo kobacanje in tekanje po travi, čofotanje v bazenu, radi imajo igre z žogo, zlaganje velikih kock, igro v peskovniku, polnem igrač. Pri igri moramo otroka ves čas nadzorovati.

Od tretjega do petega leta se zelo radi igrajo z vrstniki in preizkušajo svoje spretnosti pri igrah z žogo, na gugalnici, toboganu. Zelo zanimive so takrat tudi vrtne hišice, klopce za posedanje, peskovniki in pravljični elementi.

Od petega do sedmega leta se med otroki že razvija tekmovalnost, ki jo razvijajo v družabnih igrah. V tem obdobju so aktualne posebne mizice, klopi, vrtne hišice in šotori, risanje s kredami po tleh, ne nazadnje pa lahko v tem obdobju skupaj z otrokom podrobneje opazujemo tudi spremembe, ki se dogajajo na vrtu, zato se bodo takrat razveselili svoje gredice.

foto: Jasna Marin

Ne glede na starost otrok pa bo koristno, da se tudi odrasli na njihovo željo kdaj pa kdaj pridružimo igri v vrtu. Če imate voljo in čas, lahko kakšen zeleni kotiček preoblikujete v pravljično deželo. Na vrt lahko v ta namen postavite indijanski šotor ali bivak, ki bo otrokom služil kot skrivališče ali varno zatočišče med igro. Seveda v takšen kotiček spadajo tudi pravljične živali in predmeti. Možnosti za to, kaj bi otrokom ali celo skupaj z njimi ustvarili, da bi postal njihov kotiček čimbolj zanimiv in nenavaden, je nešteto, le domišljiji je treba pustiti prosto pot.

Fotografije: Jasna Marin, Pflanzenfreude.de