'Odprti tloris' je eden izmed terminov, s katerim vse pogosteje opisujemo bivalne interierje. Danes se bomo poglobili v ta sodobni fenomen, pogledali kaj sploh je odprti tloris, katere tehnološke inovacije so ga omogočile, čemu je namenjen in seveda, kako ga opremiti.

Termin odprti tloris uporabljamo v primeru, ko so posamezne funkcije, ki jih navadno pripisujemo enemu izmed stanovanjskih prostorov (umivanje-kopalnica, kuha-kuhinja, spanje-spalnica, počitek-dnevna soba, sproščanje-terasa, telovadba-fitnes ipd.) združene v istem, večjem in funkcionalno raznolikem prostoru. Danes se bomo osredotočili na najpogostejšo rabo termina odprti tloris, in sicer na bivanjskega trojčka: kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo.

Kuhinja: kako je servisni prostor postal srce doma
Kuhinjski otok kot simbol sodobne kuhinje.

Kuhinje so bile še do pred nekaj desetletij zaradi tehnoloških razlogov kar se da odmaknjene od bivalnih prostorov. Dim, neprijetne vonjave in nezmožnost primernega skladiščenja svežih živil so botrovali odločitvi, da so kuhinje umeščene v ločen prostor, bodisi pri vhodu v hišo ali pa celo v njeno klet, kot npr. v staromeščlanskih hišah.

Danes je kuhinja srce doma. Da je bila ta neverjetna sprememba v konfiguraciji doma mogoča, so bile potrebne številne tehnološke inovacije, ki so dandanes same po sebi umevne, kot npr. vodovodna, plinska in električna napeljava, kuhinjska napa in hladilnik. Danes je vsak korak priprave hrane kontroliran in izoliran od spremenljivih zunanjih vplivov, zato lahko kuhinjo postavimo bližje bivalnim prostorom oziroma celo v njihovo središče.

Debele nosilne stene so zamenjali močni stropni nosilci, ki omogočajo tudi večjo povezavo z zeleno okolico.

Obstoju velikih, večnamenskih bivalnih prostorov je botrovala tudi sprememba gradbene tehnologije, ki omogoča gradnjo z minimalnimi nosilnimi stenami. Od tod tudi izraz ‘odprti’ tloris.

Vsi ti tehnološki napredki so omogočili, da je nekdaj utilitarni prostor postal srce doma: kuhinja je danes prostor druženja, ustvarjanja in zabave. Zato je v vsakem odprtem tlorisu slednja pomembno oblikovno izhodišče, ki hkrati določi ton ostale opreme.

Prednosti odprtega tlorisa
Kuhinja kot osrednji družabni prostor doma.

Prvič, odprti tloris zagotavlja veliko prednost pri družabnem življenju družine, saj priprava hrane ni več izoliran dogodek. Zdaj lahko vsi družinski člani in njihovi gostje sodelujejo pri pripravi obrokov – čeprav to pomeni, da so zgolj družba kuharju. Drugič, praktično je, da je kuhinja bližje jedilnici, saj je tako strežba obroka – pa tudi pospravljanje po obedu – dosti preprostejše.

Tretjič, odprti tloris tudi poveča občutek zračnosti in velikosti prostora, sploh, če bivalni prostori niso nanizani zaporedoma, ampak se obiskovalcu odpirajo po diagonali.

Slabosti odprtega tlorisa

Prva slabost je, da v obstoječih (zaprtih) tlorisih vzpostavitev odprte konfiguracije pomeni podiranje sten in novo vodovodno in električno napeljavo, kar pomeni velik časovni in finančni zalogaj.

V primeru na fotografiji se večina kuhinje skriva za črnimi drsnimi vrati, izstopi le monoliten kuhinjski otok, ki je tudi pravi poudarek v prostoru.

Še ena slabost je gotovo povečanje kaosa, ki ga kuhinja vnese v prostor – ne le, da prosto prehajajo vonjave (mmm, pečena slanina!), pač pa se kot požar širi tudi nered. Ena izmed rešitev za večni kuhinjski nered je, da si omislite kuhinjski niz, ki se ga lahko deloma zapre z drsnimi vrati, s katerimi v trenutkih obupa skrijete nered.

Kako opremiti odprti tloris?
Enotno, a ne enako.

Ker odprti tloris vizualno deluje kot celota, je potrebno zagotoviti enotno opremo. Ker pa je prostor hkrati funkcijsko raznolik, je potrebno zagotoviti vsaj manjšo slogovno razliko med posameznimi enotami. Praviloma začnemo z enakim tlakom po celotnem prostoru in z nevtralno stensko oblogo (tudi v kuhinji). Če se odločimo za kuhinjsko stensko oblogo z več karakterja (kot npr. stenska tapeta ali drzna, grafična keramika), se moramo zavedati, da bomo morali z njo kombinirati vse pohištvene kose in dekoracijo, kupljene v prihodnosti. 

Pravilna postavitev elementov je ključnega pomena; izbira poudarkov pa prav tako.

Pohištvo razporedimo tako, da je možno iz katerekoli točke interesa zaobjeti celoten prostor. Iz kuhinje tako lahko ošvrkemo televizijo ali pa iz kavča zavzeto debatiramo s kuharjem. Nato izberemo osnovno materialno in barvno paleto in pa slog opreme. Na osnovo nato dodajamo poudarke: to je lahko barvno drzen kuhinjski niz, nenavadna zofa ali pa jedilna miza iz masivnega lesa z živim robom. Vsekakor izberite poudarek v vsaki izmed funkcionalnih enot, a pazite, da bodo poudarki raznoliki in vizualno atraktivni – dovoljena so velika odstopanja od osnovnega sloga. 

Raznolike stenske obloge, barvni poudarki in način naravne osvetlitve ustvarjajo tri funkcionalne enote, povezuje pa jih močna slogovna rdeča nit.

Vsekakor se izgobijate preveliki enotnosti v materialu, barvah in slogu, ki bo vaš prostor vizualno sploščila, saj oko ne bo našlo točke, ki bi pritegnila njegovo pozornost. Prostor bo deloval bogatejši, privlačnejši, pa tudi večji, če posamezne funkcionalne enote poudarimo in jim podarimo nekaj edinstvenega karakterja.

Kaj pa če želimo kuhinjo vseeno nekoliko ločiti od dnevne sobe?
Včasih je dovolj drugačen tlak in rahlo spuščeni strop, da kuhinjo oddvoji od dnevnega prostora.

Včasih pa se nam ideja odprtega tlorisa zdi zanimiva z družabnega vidika, ne pa toliko s praktičnega. V tem primeru kuhinjo zasnujemo v arhitekturno oddvojenem prostoru (niši, vogalu, kotu) in jo morda za stopnico ali dve dvignemo, ali pa nad njo izvedemo spuščeni strop. Tako bomo ustvarili občutek ločenosti, ne da bi kuhinjo dejansko pregradili. Zasnujemo jo v drugačni barvi, dodamo drugačen tlak in morda še večja vrata (obvezno steklena), ki lahko kuhinjo tudi fizično ločijo od dnevnega prostora, če je to potrebno.

Kuhinja je od dnevnega prostora jasno ločena, hkrati pa je z umestitvijo kuhinjskega otoka z njim neločljivo povezana.

Kuhinjo lahko od osnove ločimo tudi s kuhinjskim (pol)otokom, ki deluje kot vizualna in funkcionalna bariera med bivalnim in kuhinjskim delom, hkrati pa kuharju zagotovi še večji stik z dnevnim prostorom.

Navdih za opremo odprtega bivalnega tlorisa poiščite v spodnji galeriji:

Fotografije: Pinterest