Skrb za lepo trato se prične zgodaj spomladi - zaradi nižjih temperatur in mokrih dni pa marsikdo z obnovo zelenice letos še ni začel. V nadaljevanju svetujemo, katerih korakov v prihodnjih dneh ne smete izpustiti, če želite zdravo in gosto trato vse leto.

Pograbimo in očistimo: prvi korak je, da trato dobro pregrabimo, prečešemo in jo očistimo vse odmrle trave. Plevel in mah odstranimo ročno ali s posebej namenjenimi pripravki – v tem primeru z nadaljnjimi koraki počakajmo vsaj nekaj tednov, da herbicidi opravijo svoje delo.

Prezračevanje: trato nato vsako leto prezračimo – bodisi z vertikulatorjem bodisi z navadnimi vilami. S tem bomo do korenin dovedli zrak in vodo, zrahljali zbito zemljo, pa tudi odstranili ostanke mrtve trate, mah ter širokolistne plevele. Po prezračevanju pograbimo.

Dosejemo: če imamo na trati veliko golih mest, se lotimo dosajevanja. Gosta in zdrava trata bo tudi odpornejša na plevel.

Pognojimo: za konec še pognojimo – izberimo posebno gnojilo za trate, najraje z dolgotrajnim delovanjem. Če imamo na trati težave z mahom ali plevelom, uporabimo posebna gnojila z zeleno galico oz. herbicidi. Pognojimo enakomerno, s trosilnikom.

Travo v prvih pomladnih mesecih kosimo višje, približno na višino štirih centimetrov. Upoštevajte tudi naše nasvete za košnjo

Če pa se vam zdi, da imate z zelenico preveč dela in stroškov, pa priporočamo, da letos nanjo dosejete travniško mešanico semen. Tako boste poskrbeli za vedno cvetočo trato, ki bo privabljala poglede, pa tudi metulje, čebele in ptice, pa še kositi vam je ne bo treba. Divji vrt je zaradi svojih številnih prednosti namreč spet v trendu.

Fotografije: Pixabay