Prihod novega družinskega člana je velik dogodek, na katerega se velja ustrezno pripraviti z opremo sobe za novorojenčka. V njej bomo ustvarjali prve spomine, zato naj poleg funkcionalnosti odraža tudi toplino, domačnost in otroško sproščenost.

Velika verjetnost je, da dojenčku naša izbira posteljice, komode in tapet ne bo ostala v spominu, spominjal pa se bo občutka ljubezni in varnosti, ki ju je bil deležen v tem prostoru. Pri izbiri pohištva je dobro razmišljati dolgoročno in tako naj bodo kosi enostavni, trpežni in barvno nevtralni, prostor pa popestrimo in personaliziramo z dekorativnimi dodatki, stenskimi poslikavami in tekstilom.

Odlična kombinacija nevtralnega pohištva in igrivih dodatkov. Vir: www.stylebyemilyhenderson.com

V sobi za novorojenčka je dobro zagotoviti veliko shranjevalnih površin, kamor lahko pospravimo vse pripomočke in igrače. Prostor bo s pomočjo ličnih omaric, predalnikov in škatel na pogled deloval urejeno in čisto.

Predalniki in košare so odlični za shranjevanje potrebščin. Vir: Natalie Darling Blog

Poleg zibelke in previjalne mizice je nepogrešljiv element udoben fotelj, v katerem bomo otroka dojili in crkljali. Pri izbiri oblazinjenih pohištvenih kosov in tekstila za otroško sobo bodimo še posebej pozorni na trpežne materiale in enostavnost čiščenja!

Temno moder fotelj je lep barvni poudarek v grafični monokromatski sobi. Vir: Bojana K. Rose

S premišljeno oblikovanim prostorom otroku že od malega privzgajamo občutek za estetiko in spodbujamo razvoj domišljije. Pomembni so že majhni detajli, proporci volumnov pohištva in kombinacije barv; predvsem pa naj prostor deluje kot premišljena celota.

Če se pred prihodom otroka znajdemo v prostorski stiski lahko njegov kotiček uredimo tudi v katerem drugem prostoru; pazimo le na estetsko in funkcionalno skladnost.
Vir: www.ohjoy.blogs.com

Ko se odločamo za barvno paleto sobe se nam ni treba držati generičnih modrih in roza odtenkov. Izberemo lahko grafično črno belo kombinacijo, ki jo po želji popestrimo z živahnimi barvnimi toni; ljubitelji bolj umirjenega sloga pa bodo navdušeni nad nežnimi pasteli.

Nežna sobica nevtralnih tonov. Vir: www.laybabylay.com

Ključno vlogo pri opremi sobe za novorojenčka igra tudi svetloba. Pri skrbi za otroka bomo namreč potrebovali dobro generalno osvetlitev, ki jo kombiniramo z umirjeno ambientalno osvetlitvijo. Posebno zanimive so nočne svetilke, ki z izrisovanjem svetlobnih vzorcev otroka zazibajo v sen.

Neonska svetilka ljubke oblike je hkrati vir ambientalne svetlobe in ljubek vizualni poudarek. Vir: www.ohjoy.blogs.com