Si brez jutranje kave ne predstavljate življenja? Zelo vas razumemo, saj nas je več kot 50 odstotkov Slovencev strastnih kavopivcev. Pri tem pa so nam pomembni tudi lončki, v katere topel napitek postrežemo. Biti morajo estetski na pogled, če se ujemajo z našim značajem, še toliko bolje.

Malo zgodovine

Najstarejši lonček, ki so ga arheologi našli na Kitajskem, se uvršča v čas neolitske kamene dobe, narejen je iz kosti in šteje več kot 12.000 let. Oblikovan je bil seveda na roke, šele z izumom lončarskega vretena približno med 6.500 in 3000 leti pred našim štetjem so začeli z masovnejšo izdelavo lončkov. Ti so bili sprva samo glineni, kasneje pa tudi kovinski, pri čemer so uporabljali zlitine iz brona, srebra in zlata, a je bilo iz njih težko piti vroče napitke. Sicer pa so naši predniki zagotovo poznali tudi lesene skodelice/lončke, le da se ti niso ohranili, saj je les strohnel.

Moderni materiali in oblike

Proizvajalci jedilnih servisov dandanes za izdelavo lončkov uporabljajo predvsem steklo, plastiko, nerjaveče jeklo, keramiko in porcelan, zaradi zelo kakovostnih materialov pa so lahko najrazličnejših oblik in velikosti. Lončki so estetsko dovršeni, funkcionalni, po želji zadržujejo temperaturo ali so oblikovani tako, da jih vzamemo seboj na pot. Kakršnega si zaželimo, ga dobimo, bi lahko rekli. Obstajajo lončki za športnike, ljubitelje živali in glasbe, za tiste, ki ne moremo brez keksov, so na voljo lončki z režo za piškote, celo lonček v obliki straniščne školjke ali zabojnika za smeti smo zasledili na spletu. Nekaj najbolj nenavadnih najdete tudi v spodnji galeriji.

Fotografije: Pinterest